17 juni 2023

Antikrigshjälten Daniel Ellsberg död

Daniel Ellsberg vittnar om "Pentagonpappren" i USA-kongressen 27 juli 1971-

Daniel Ellsberg, visselblåsaren som avslöjade omfattningen av USA:s inblandning i Vietnamkriget, har dött, 92 år gammal.

Han dog i sitt hem i Kensington, Kalifornien, av bukspottkörtelcancer, sa hans familj.

Den tidigare amerikanska militäranalytikerns läcka från Pentagon Papers från 1971 gav honom beteckningen "Amerikas farligaste man".

Hylla honom genom att sprida hans anti-kärnvapenbudskap! skriver Stefan Lindgren.

Av en slump gick Ellsberg fri från samma öde som nu hotar Julian Assange - en långsam död i USA-fängelse. Spionageanklagelserna mot Ellsberg ogillades till slut på grund av det hotande riksrättsåtalet mot president Nixon. Innan juryn kunde nå en dom kastade domaren fallet med hänvisning till allvarliga regeringsförseelser, inklusive olaglig avlyssning.

"Daniel var en sanningssökare och en patriotisk sanningssägare, en antikrigsaktivist, en älskad make, far, farfar och farfarsfar, en kär vän för många och en inspiration för otaliga fler. Han kommer att bli dyrt. saknad av oss alla", säger Ellsbergs familj till NPR (National Public Radio).

I decennier var Ellsberg en outtröttlig kritiker av regeringens övergrepp och militära interventioner.

Hans opposition kristalliserades under 1960-talet, när han gav Vita huset råd om kärnkraftsstrategi och bedömde Vietnamkriget för försvarsdepartementet.

Han bestämde sig för att läka Pentagon Papers - 7 000 dokumentsidor som avslöjade bedrägerier från flera amerikanska presidenter - i syfte att föra amerikanska folket bakom ljuset.

Hans avslöjande förändrade radikalt den allmänna opinionen i Vietnamkriget.

Ellsberg föddes i Chicago den 7 april 1931 och växte upp i en förort till Detroit, Michigan. Innan han nådde Pentagon var han en marinkårsveteran med en doktorsexamen från Harvard och hade arbetat för försvars- och utrikesdepartementen.

I en intervju i december 2022 berättade han för BBC Hardtalk att han var den hemliga "backupen" för Wikileaks-läckan.

I Wikileaks-fallet publicerade Julian Assanges organisation mer än 700 000 konfidentiella dokument, videor och diplomatiska kablar, tillhandahållna av en underrättelseanalytiker från den amerikanska armén, 2010.

Ellsberg sa att han kände att Julian Assange "kunde lita på att jag skulle hitta något sätt att få ut den [informationen]".

2017 släppte Ellsberg boken "Domedagsmaskinen" (på svenska 2022, Gerundium, övers: Erik Göthe). Bakgrunden är att Ellsberg tog med sig en stor mängd hemliga dokument om planering av kärnvapenkrig från Pentagon. Men dokumenten som gömdes på en soptipp förkom och Ellsberg tvingades årtionden senare rekonstruera innehållet med hjälp av handlingar som frisläppts i mellantiden.

Hans beskrivning av USA:s kärnvapenstrategi har aldrig varit mer aktuell sedan alla nedrustningsavtal sagts upp (med SALT som enda undantag). Blir det kärnvapenkrig är en av de första saker som kommer att hända att Finland släcks - förvandlas till nukleär öken - efter amerikanska anfall mot Leningrads ubåtsbaser.

USA/Nato:s proxykrig i Ukraina visar att det "brinkmanship", balanseringskonst, som bl.a. Chrusjtjov och Kennedy bedrev idag är borta. Fruktan för kärnvapenkrig har ersatts av militaristisk gung-ho.

I en intervju strax före sin död varnade Ellsberg uttryckligen för att trappa upp konflikter som den om Krim till randen av kärnvapenkrig. Hylla Ellsburg genom att läsa honom och dra praktiska slutsatser! 

Stefan Lindgren


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.