8 dec. 2022

Rapport från Donbass

Den franskspråkige advokaten Arnaud Develay beskriver i en intervju med Kevin Barrett situationen i Donbass, som nästan helt förtigs i västmedia - trots att den är upphovet till konflikten i Ukraina.

I över åtta år har människorna i Donbass, Folkrepublikerna Lugansk och Donetsk, varit utsatta för obarmhärtig beskjutning, rakt in i byar och bostadsområden.

Vi har precis fått nyheten att en by beskjutningen hade ägt rum.

Den skola vi just hade lämnat hade träffats för femtioelfte gången med en 155 mm NATO-tillverkad missil under morgontimmarna. Nästan alla fönsterramar var förspikade, vilket vittnar om den NATO-stödda Kievregimens  nästan desperata önskan av att inte bara rikta in sig på de mest utsatta utan också hindra överföring av minnen, historiskt medvetande, i ett försök att utrota framtiden.

I vad som blev en bister påminnelse om den dagliga plåga som drabbat befolkningen i Donetsk de senaste nio åren körde vi till platsen för det senaste bombardemanget bara för att upptäcka att denna gång målet hade varit fotbollsstadion.

Känd som DONBASS ARENA hade denna eleganta stadion varit hem för det lokala fotbollslaget SJACHTAR Donetsk (Donetsks kolgruvarbetare) sedan invigningen 2009.

Den förkroppsligade den levande ekonomin i regionen och dess attraktionskraft för utländska investerare. (Arenan hade byggts och avslutats i förtid av ett turkiskt konsortium och dess arkitektoniska stil var designad av en berömd brittisk designer.) DONBASS ARENA hade utvalts att vara värd för ett par matcher i 2012 års Fotbolls-Em, inklusive en semi-final med den blivande världsmästaren Spanien.

Vad som slog mig genast vid ankomsten vara att arenan var byggd alldeles intill stadens monument över de stupade i andra världskriget, i Lenins Komsomol-park.

Monumentet till Donbass befriare är en 18 meter hög skulptur föreställande en soldat och en gruvarbetare (Donetsks namn under sovjettiden var Stalino och som symbol för stadens levande gruvindustrin utsågs "Stalino" till vänort med Pittsburgh, Pennsylvania) gemensamt hållande ett svärd med udden fast förankrad i marken.

Vid foten av statyn ligger ingången till ett museum med en ständigt brinnande eld.

Monumentet är dedicerat till "minnet av alla militära enheter och formationer som befriade DONBASS under det Stora Fosterländska Kriget ".

Den tyngd som denna plats utstrålar, i opposition till konsumism och de nästan hedniska ritualer som symboliseras av arenan ett stenkast därifrån, belyser den kamp som för närvarande pågår i denna del av världen mellan hämningslösa materialistiska krafter.

Kulten av pengar och den efemära tillfredsställelsen av att stödja fotbollslag står i stark kontrast till den tidlösa nykterhet och värdighet som utstrålar från platsen där namnen på de tusentals martyrerna är för evigt etsad i mörk granit.

I bakgrunden dånar sporadiskt artillerield mot den dystra, grå himlen, som för att påminna besökaren om att det pågår ett krig vars resultat fortfarande är osäkert.

Denna dikotomi präglar hela Donbass.

Vi körde sedan till en plats där det pågående kriget kan mycket väl ha blivit helt annorlunda om det inte hade varit för några soldater som 2014 vände utvecklingen mot otroliga odds. 

Saur-Mogila vid återinvigningen 2022. Monumentet skadades under
Kievtruppernas anstormning 2014.

 Som en plats där de nihilistiska krafterna också försökt att utrota minnet av dem som gett sina liv i den befriande regionen var SAUR-MOGILA "en
brännpunkt för intensiva strider, när sovjetiska trupper lyckades återta kontrollen av denna höjd från tyska styrkor i augusti 1943. 1963 avtäcktes ett minneskomplex på toppen av kullen för att hedra stupade soldater. Det består av en obelisk med en stål-och betongstaty av en sovjetisk soldat, fyra stål-och betong skulpturer byggda längs backen som leder upp till obelisken (till minnet av de infanterister, pansarsoldater, artillerister och piloter som deltog i slaget), och på väggarna är de stupade soldaternas namn inskrivna. " (1)

I maj 2014 inledde Kievjuntan en massiv militär attack mot denna mycket strategiska kulle. De började med att bomba andra världskrigs-monumentet. Några DNR-volontärer lyckades hålla tillbaka offensiven genom att beordra det egna artilleriet att rikta kanonerna mot deras egna koordinater med avsikt att åsamka fienden stora förluster. Denna taktik lyckades och gav DNR tid att mobilisera och förlänga kampen för överlevnad. "Alek", en av dessa hjältar var med oss och berättade om de grymma  striderna. Han anslöt sig till volontärerna vid 48 års ålder och är nu 57. Han vittnar om att han i stundens hetta manade sina befälhavare "att bomba tyskarna".

Den tidigare agenten i Ukrainas säkerhetstjänst Vassilij Prosorov har perfekt fångat det krig om narrativet som pågått minst 20 år i Ukraina. I hans dokumentär "Culturocide", minns han i detalj hur lärarna i  Lugansk och Donetsk instruerades att hjärntvätta barn med rå russofobisk propaganda och en påhittad ukrainsk historia som bygger på en ideologi som kallas "integrerad nationalism". (2)

Oleksii Arestovytj, en före detta underrättelseofficer som nu tjänstgör som rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, konstaterade en gång att "Ukrainas nationella berättelsen bygger  på en lögn som vi berättar för oss själva och andra, för om sanningen skulle komma ut, skulle landet upphöra att existera ." (3)

Arnaud Develay är en internationell advokat. Tillsammans med före detta amerikanske justitieministern Ramsey CLARK deltog han i motståndet mot Irakkriget och har dokumenterat de illegala sanktionerna mot Syrien.

(1) Donbas strategiska offensiva (augusti 1943) – Wikipedia

(2) CULTUROCIDE – YouTube

(3) Ukraina och Lugansk 2014-2022. Intervju med vittnet. Fakta och avslöjanden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.