4 dec. 2022

Twittrare vill benåda Assange och Snowden

Elon Musk skulle utan vidare kunna bli en intressant presidentkandidat i USA -
om han inte var född i Sydafrika.

Twitters vd Elon Musk frågar användarna om de två män som anklagats för att ha avslöjat amerikanska hemligheter bör benådas.

Ja, svarar en överväldigande opinion.


Elon Musk publicerade i lördags en Twitterundersökning om huruvida den tidigare amerikanska underrättelsetjänstemannen Edward Snowden och WikiLeaks medgrundare Julian Assange borde benådas. Preliminära resultat visar ett överväldigande offentligt stöd för att låta dem båda, som är spionerianklagade, gå fria.

"Jag uttrycker ingen åsikt, men jag lovade att genomföra den här omröstningen", twittrade Musk och frågade användarna: "Ska Assange och Snowden benådas?"

Hittills har mer än 1,3 miljoner människor röstat, och 79 % säger "ja" och 21% "nej".

2013 läckte Snowden ut en enorm mängd hemligstämplade dokument som avslöjade USA:s nationella säkerhetsbyrås vidsträckta övervakningsoperationer som riktade sig till civila i Amerika. Meddelaren flydde därefter från USA till Hongkong och sedan till Ryssland, där han nyligen fick ett ryskt pass, enligt hans advokat.

I USA står han inför tre anklagelser enligt spionagelagen som kan leda till ett fängelsestraff på 30 år. Han kan också anklagas för andra brott, vilket potentiellt kan göra straffet ännu strängare.

Julian Assange kom in i den amerikanska regeringens hårkors 2010, när WikiLeaks publicerade hemligstämplade dokument som avslöjade krigsförbrytelser begångna av amerikanska styrkor i Irak och Afghanistan. Den australiensiska förläggaren, som nu är inlåst i Belmarsh-fängelset i Storbritannien, står inför utlämning till USA – där han står inför anklagelser om spionage som ger ett fängelsestraff på upp till 175 år.

Musk, som nyligen köpte Twitter för 44 miljarder dollar har vid flera tillfällen frågat användarna om plattformen ska avblockera vissa konton. I november publicerade han en omröstning om huruvida Twitter skulle släppa in USA:s förre president Donald Trump, som blev permanent avstängd i början av 2021 för att ha "uppmuntrat till våld" under Capitol Hill-upploppen. En klar majoritet röstade för att släppa in Trump igen.

rt.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.