5 juni 2021

Bomber över Helmand dödade tiotals


Den afghanska marionettregeringens flygvapen dödade i torsdags ett tiotal personer när det bombade en militärbas i Helmand som talibanerna hade erövrat.


Lokalbefolkningen i det attackerade området rapporterade att ett antal civila var bland de dödade, även om antalet tycks omtvistat.

Basen hade nyligen fallit till talibanerna och den afghanska militären rapporterade att de attackerade på grund av pågående plundring. Militären hävdade att 20 talibaner dödade och även civila som försökte plundra.
 
Talibanerna säger att luftangreppet endast dödade civila, och de uppskattade antalet omkomna till  30.

Provinstjänstemän gav inga exakta siffror, men rapporterade också att alla dödade var civila.

Invånarna sa att cirka 80 civila var nära basen vid tiden för attacken, många på motorvägen i närheten. Förutom att döda ett antal civila förstördes ett antal lastbilar och oljetankbilar i området.

Källor:

https://news.antiwar.com/2021/06/04/afghan-airstrike-kills-dozen-in-helmand-many-civilians-slain/

https://tolonews.com/index.php/afghanistan-172608

https://abcnews.go.com/International/wireStory/afghan-army-20-die-hit-taliban-including-civilians-78091008

https://au.news.yahoo.com/civilians-dead-air-strike-afghan-193644588.html

2 kommentarer:

  1. Jag undrar vilken relation som talibanerna har till IS (islamska staten ). Många is - soldater tog sin tillflykt till Afghanistan , efter att de härjat i Syrien. Är det en stark konflikt mellan IS-soldater och talibaner ? Någon som vet ?

    SvaraRadera
  2. Talibanerna har i fredsavtalet med USA åtagit sig att hålla IS borta från Afghanistan. Allt talar för att de kommer att hålla sin del av avtalet.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.