6 juni 2021

Testområde Belarus


Nato:s general-sekreterare Jens Stoltenberg utfärdade igår en amper varning till Vitryssland och Ryssland. "Vi är naturligtvis redo att skydda och försvara alla allierade i en nödsituation mot alla slags hot som kommer från Minsk och Moskva". Men vem hotar egentligen vem här?

Den Nato-stödda vitryska oppositionen i Baltikum och Polen samlar in pengar för att utfästa en mångmiljonbelöning till den som griper president Lukasjenko.


Vitryssland tänker naturligtvis inte stillatigande godta EU:s kriminella tilltag att stänga av all civil passagerartrafik till och från landet. Ett paket med vedergällningssanktioner mot Europeiska unionen ligger redo, men Minsk hoppas att väst inte kommer att tillgripa fler sanktioner, sa den vitryska premiärministern Roman Golovtjenko i en tv-intervju med tv-kanalen Belarus-1-kanalen på lördagen.

"Vi hoppas fortfarande att känslorna kommer att svalna och att väst tar hänsyn till bland annat sina  företagsintressen i Vitryssland."

Vitrysslands budskap till väst har enligt Golovtjenko alltid varit detta:

"Vi vill ha fred och lugn i regionen, vi efterlyser ett bra grannskapsrelationer och vill bygga jämlika partnerskapsförbindelser. Vi har gjort vårt bästa för det. Men om det är fråga om att skada våra företag har vi all rätt att kompensera för den skadan."

Enligt Golovtjenko kommer Vitryssland att ansöka om ersättning i domstol för de förluster som orsakats av sanktionerna mot Minsk efter incidenten med Ryanair-flygningen.

"Vi känner starkt att vi har rätt och vi är redo att försvara våra intressen i domstol. Jag tror att vi kommer att kunna få ersättning för den skada som åsamkats oss", konstaterade den vitryska premiärministern.

Vitryssland skickade omedelbart in objektiv dokumentation via etablerade kanaler till den internationella civila luftfarts organisation (ICAO) och några andra europeiska organ som arbetar med luftfartsskydd,  förklarade premiärministern.

* * *

Samtidigt fortsätter den Nato-stödda oppositionen sina angrepp på Vitryssland från Polen och Baltikum.

En vitrysk magnat, Valerij Tsepkalo, som gått i exil i Lettland, har startat en insamling för att utfäster en belöning till den som griper Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko.

Tsepkalos fru, Veronika, är en i gruppen av tre kvinnor som stödde Svetlana Tichanovskajas presidentvalkampanj. När de förlorade sa de genast att valet var riggat och övergick till nästa steg i scenariet för en s k färgrevolution.

Det är naturligtvis överflödigt att säga att ett sådant "gripande" under rådande förhållanden bara är liktydigt med någon form av mord på presidenten, i samband med en militär aggression eller som en lynchjustis i samband med oroligheter.

Målet är att samla in 11 miljoner euro (110 miljoner kronor)  i prispengar till den/ dem som griper Lukasjenko.

Västerländska fiender till Vitryssland använder land som ”testplats” för en attack mot Ryssland, säger den utmanade presidenten Lukasjenko.

Man pressar på med alla medel för att se var anti-Nato-fronten kan ge vika. Man testar tekniker sociala media för att mobilisera framför allt grupper ur befolkningen som inte är knutna till landets ekonomiska liv utan snarare lockas av beställningar eller allmosor från väst.

Att målet på sikt är att åstadkomma införandet av en Nato-regim i såväl Minsk som Moskva är utom allt tvivel.

Stefan Lindgren

1 kommentar:

  1. Återstår att se om USA har lyckats kapa ICAO som man kapat OPCW och många andra internationella organ därtill. John Bolton dundrade in på OPCW:s kontor och förklarade för den sittande chefen att det var dags att dra. "Vi vet var dina barn bor". Klart maffiabesked. Och så byttes chefen ut till en lydig och korrupt person.

    Annars kan det bli riktigt pinsamt för EU. Precis som när Navalnyj förgiftade sig själv ser det ut som en intern schism bland Lukasjenkos fiender. Vitryska myndigheter hade inga som helst planer på att plocka in Protasevitj och skulle ha missat honom även efter genomsökningen av Ryanair-planet som de uppfattade som ett rent fall av bombhot. Det var Protasevitjs egen krets som lade ut information på nätet som avslöjade honom. Ett win-win läge kunde det synas. Offra en uppstudsig person och samtidigt skada Lukasjenko. Men om ICAO gör sitt jobb blir det lose-lose istället. Protasevitj har börjat sjunga i hopp om att korta sitt straff och ICAO kan avslöja hela komplotten bara genom att gå igenom kommunikationen mellan piloten och respektive flygledningar samt spåra hotmejlets avsändare.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.