24 apr. 2021

Montana röstar mot författningsvidriga krig

Ledamöter av Montanas kongress som kräver ett stopp för alla krig
utan krigsförklaring av USA:s kongress.

USA:s delstat Montana blir den första som beslutar att motsätta sig författningsvidriga krig.


Montanas lagstiftande församling har med överväldigande majoritet - 95-3 i kammaren och 47-2 i senaten - beslutat att kräva att den federala regeringen avslutar alla pågående "ändlösa krig".


Resolution 9, som framlades av ledamoten i representanthuset Ron Marshall (R) är den första i sitt slag som antagits av någon delstat och kan bli modell för andra delstater över hela landet.

Resolutionen uppmanar specifikt president Joe Biden och USA:s kongress att "avsluta det ändlösa kriget i Afghanistan" och upphäva 2001 års auktorisation för användning av militär makt mot Afghanistan. Dessutom kräver resolutionen att amerikanska trupper inte ska kunna skickas i strid utan en krigsförklaring från kongressen eller särskilt tillstånd att göra så och att USA ska "föra en försiktig utrikespolitik."

Concerned Veterans for America, en veteranstyrd organisation, stödde resolutionen och planerar att använda den på nationell nivå. Organisationens biträdande direktör Russ Duerstine sa i ett uttalande att resultionen är "ett starkt meddelande på Montanabornas vägnar att det finns ett bättre sätt än att fortsätta att kämpa än ändlösa krig."

Enligt USA Today har Montana den tredje högsta andelen veteraner i alla stater i USA. En nyligen genomförd undersökning av YouGov och Concerned Veterans for America fastställde också att två tredjedelar av alla amerikanska veteraner stöder det fullständiga tillbakadragandet av trupper från Afghanistan och Irak.

Vissa lagstiftare har ifrågasatt vad resolutionen kan åstadkomma och kallar den "ett brev till jultomten" eftersom den inte är någon lag, men Concerned Veterans menar  att resolutionen ska sätta press på Montanas kongressdelegation att vidta åtgärder för att avsluta utländska konflikter.

Resolutionen antogs en vecka efter att president Biden meddelade att tidslinjen för USA:s uttåg från Afghanistan senarelagts från 1 maj till 11 september 2021.

Artikeln är ursprungligen publicerad av The Libertarian Institute.

https://libertarianinstitute.org/articles/montana-becomes-first-state-to-pass-resolution-against-unconstitutional-wars/1 kommentar:

  1. I Presidents of War visar Beschloss hur den politiska makten att föra krig har sedan USA:s bildande flyttats från kongressen till presidenten. Mer än en amerikansk president har använt krig i andra länder för att förbättra sin popularitet på hemmaplan. Läs boken uppmanar Kaj Odelstål, Fagersta

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.