27 nov. 2020

Väst hindrar återuppbyggnad i Syrien

Här en grupp med 500 flyktingar som återvände från Libanon i april.

EU bojkottar konferensen om återbyggnad i Syrien. 1,3 miljoner flyktingar vill återvända, men "det är för tidigt", säger EU:s representant för utrikesfrågor Josep Borrell.

Karin Leukefeld, tysk sjuksköterska, som länge arbetat i och rapporterat från Syrien beskriver den perversa situationen.


EU:s representant för utrikesfrågor Josep Borrell har avböjt att delta i konferensen för återvändande av syriska flyktingar i Damaskus. Han hänvisar till den negativa inställningen hos "vissa EU-länder och deras utrikesministrar". Ett återvändande är ”för tidigt”, först måste ”villkor för ett säkert, frivilligt, värdigt och hållbart återvändande” skapas för flyktingarna, i enlighet med internationell lag, säger uttalandet.1)

Europeiska unionen och USA-regeringen har bojkottat en ”internationell konferens för återvändande av syriska flyktingar och internt fördrivna personer”.  Läget för något sådant är dock ännu inte moget, säger EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell. Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov anklagade därför västvärlden för att ta Syrien "som gisslan".

Konferensen i Damaskus förra onsdagen och torsdagen anordnades gemensamt av de syriska och ryska regeringarna. Förutom Ryssland och Kina deltog representanter och delegationer från 27 länder, bland andra Iran, Libanon, Förenade Arabemiraten, Oman och Pakistan. FN och, enligt officiella uppgifter, tolv privata ideella organisationer var också representerade.
 
Moskva skickade specialister från mer än 30 ministerier och organisationer. Delegationen leddes av Aleksandr Lavrentiev, president Vladimir Putins särskilda sändebud till Syrien. Inget land har sysselsatt sig med situationen i Syrien och grannländerna lika intensivt som Ryssland ända sedan krigets början 2011. År 2015 ledde detta till militär intervention på begäran av Syriens president Bashar Al-Assad, vilket resulterade i en tydlig pacificering. Särskilt aktiv har den ryska diplomatin varit. Den för samtal med alla krigets aktörer och undersöker deras intressen för att det ska kunna tas hänsyn till dessa i olika förhandlingsprocesser.

Strypt utveckling

USA och EU tycks helt oemottagliga för olika förslag från Moskva. Både Obamas och Trumps administrationer har betraktat Syrien främst som ett uppmarschområde inför ett krig mot Iran ”för att skydda Israel”. Redan från början stod Bryssel vid Washingtons sida för att störta den syriska regeringen, inte bara genom allianser som de med ”Syriens vänner” eller ”Lilla Syrien-gruppen”. Den amerikanska försvarsunderrättelsetjänsten (DIA) uttalade i augusti 2012: ”Salafister, Muslimska brödraskapet och AQI (Al-Qaida i Irak) är de viktigaste krafterna bakom upproret i Syrien. Väst, Gulfstaterna och Turkiet stöder oppositionen, medan Ryssland, Kina och Iran stöder regimen.”

Idag är ”Väst, Gulfstaterna och Turkiet” oeniga om hur man ska gå vidare i det krigshärjade landet. Åtminstone verkar USA, EU, Israel och Saudiarabien vara överens om att fortsätta med att ytterligare destabilisera Syrien. Diskussionen om återvändande av flyktingar kopplas i slutändan till politiska krav. Med ensidigt införda ekonomiska sanktioner och den i juni av Washington antagna så kallade Caesar-lagen som lägger sanktioner mot varje förbindelse med syriska statliga institutioner, stryps alla försök från Damaskus sida att med egna resurser komma på benen igen. ”Caesar-lagen” hotar varje land, varje företag och varje företagare med sanktioner om de gör affärer med Syrien.

I en hälsning till konferensen förklarade den ryska utrikesministern Lavrov att konferensen ägde rum inom ramen för FN:s säkerhetsråds resolution nr 2254. Det är ”obegripligt varför en viss grupp av stater under ledning av USA” inte bara vägrar delta, utan till och med försöker stoppa konferensen som sådan. ”Våra motståndares attityd visar deras dubbla måttstock när det gäller Syrien. De försöker ta landet som gisslan för sina geopolitiska intressen. ”Just dessa stater har” i själva verket underblåst den ”syriska eldens flammor" och stött antiregeringsstyrkor, inklusive terrorister, fortsatte Lavrov. ”De bär det primära ansvaret för miljoner syriska medborgares tragedi och att dessa tvingats lämna sina hem.”

Syrier vill tillbaks

I ett nästa steg vill konferensdeltagarna utarbeta en plan för folkets gradvisa återkomst. En förutsättning för en stabilisering av landet och hela regionen är en återuppbyggnad av Syrien. En sådan skulle kunna gynna också de stater som drivit på kriget med vapen, politiskt och i media. Samtidigt skulle det vara det bästa sättet att få de fördrivna och flyktade syrierna i arbete och ge dem löner. 6,5 miljoner människor har lämnat sina hem de senaste åren.

Det beräknas att minst 1,3 miljoner syrier från 15 länder vill återvända. Med arbete i återuppbyggnadsprogram kunde de få permanent tak över huvudet och slippa leva i flyktingläger. De kunde då försörja sig själva och sina familjer, barn kunde gå tillbaka till skolan och unga vuxna kunde börja utbilda sig så att de en dag ska kunna försörja en egen familj själva. Syrierna skulle inte längre behöva förlora sina liv när de försöker korsa Medelhavet för att nå det europeiska fastlandet. Dessutom kan miljoner US-dollar i hjälppengar sparas, pengar som idag går åt för de varor som via dyra transportkedjor finansieras av FN och privata och statliga organisationer för utdelning i flyktinglägren. Dagens situation främjar inte bara korruption utan gör också människor beroende och degraderar dem till tiggare.

Källa: https://www.jungewelt.de/artikel/390848.syrien-geopolitische-doppelmoral.html
Noter: 1) mer detaljer ges på (tyska) via artikellänken under ”Komplett anzeigen“.

Junge Welt 20 november 2020

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.