9 nov. 2020

Trump avsätter försvarsministern


President Donald Trump meddelade på Twitter måndag att han har avskedat försvarsminister Mark Esper, och att Christopher Miller, som fungerar som chef för National Counterterrorism Center, omgående kommer att ersätta Esper.

Espers alltmer spända förhållande till Trump fick honom att förbereda ett avgångsbrev för flera veckor sedan. Esper vägrar att verkställa presidentens order att ta hem trupperna från Afghanistan före nyår.

Esper har varit i konflikt med Vita huset sedan han i juni sade att han inte stödde Trumps beslut att använda armén mot de upplopp som utlöstes av George Floyds död.

Trump lamslog också offentligt Pentagons ledning i september när han anklagade de höga militärerna  för att försöka utkämpa krig för att öka försvarsentreprenörens vinster.

Esper är den andre av Trumps försvarsministrar som trots stöd i senaten tvingas avgå.  James Mattis avgick i december 2018 på grund av Trumps beslut att dra tillbaka trupperna från Syrien. 

Både i fallet Syrien och Afghanistan har Pentagon gjort tydligt motstånd mot Trumps beslut och offentligt ifrågasatt att de varit möjliga att genomföra.

Pentagon och USA:s särskilde rapportör (SIGAR) i Afghanistan sprider uppgifter om ökat våld från talibanernas sida vilket försvårar Trumps hemtagningsbeslut.

Militären vill behålla 4-5 000 man i Afghanistan i avvaktan på nya order av Joe Biden. 


red


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.