2 nov. 2020

Lukasjenko erbjuder Macron medling


Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko erbjuder den franske ledaren Emmanuel Macron sin medling i relationerna med muslimer, berättade han vid ett möte med metropoliten Venjamin , rapporterar nyhetsbyrån BelTA.

"Muslimer har aldrig skapat några problem för oss", förklarade Lukasjenko. Liksom Polen har Vitryssland haft en muslimsk minoritet i århundraden."Jag säger ofta att muslimer vid alla val stödde myndigheterna och mig som president till nästan 100 procent. Vi kommer aldrig att tillåta oss att göra det som den franske presidenten nyligen att ställa yttrandefriheten mot muslimernas religiösa känslor: vad kommer det att leda till i ett land om man börjar kritisera muslimer?"

"Kanske skulle han behöva hjälp med medling mellan honom och muslimer? Jag kan hjälpa honom  eftersom jag har mycket goda relationer med muslimer," sa Lukasjenko.

Presidenten betonade att det är helt oacceptabelt att "blanda sig i de troendes känslor".

Den 16 oktober halshöggs historie- och geografiläraren Samuel Paty efter att ha visat upp Charlie Hebdos karikatyrer av profeten Muhammed under en lektion, tillägnad yttrandefriheten.

Efter mordet tillkännagav Frankrikes president Macron en kampanj mot anhängare av radikala ideologier och närstående organisationer och lovade att Frankrike inte skulle avstå från att publicera karikatyrerna.

I kölvattnet av detta följde massprotester i ett antal länder i Asien, Afrika och Mellanöstern. De fördömde publiceringen av karikatyrer av profeten Muhammad, skanderade slagord till försvar för islam och kallade Macron för "Allahs fiende". Dessutom brände de franska flaggor och slet och trampade på Macrons porträtt.

Belarus har ca 0,5 procent muslimsk befolkning, en minoritet som funnits sedan 1400-talet.
tass 2/11


5 kommentarer:

 1. Om man är troende muslim behöver man väl aldrig känna sig kränkt då en otrogen hund skäller högt eller avbildar profeten. Det visar ju bara hur okunniga vissa är.

  SvaraRadera
 2. Nu har ju muslimerna uttryckligen samma bildförbud som kristna tidigare. Den skillnaden kan inte trollas bort. Vi måste alltså använda tolerans och praktiskt förnuft i umgänget mellan religioner och folkgrupper. Tryckfriheten gäller ja, men det betyder inte vi ska se med gillande på att vissa försöker tjäna pengar på Muhammedkarikatyrer eller bränner Koranen i syfte att underblåsa religiöst hat. Du tycker att muslimer ska vara lika toleranta som vi påstår oss vara. Men tolerans är inget man kan förestava andra. För övrigt är den västerländska toleransen en tunn förnissa. Den är ännu på idéstadiet, för att parafrasera Gandhi.

  SvaraRadera
 3. Inom varje jurisdiktionsområde finns lagar som alla ska följa. Utöver detta ska man dessutom ta seden dit man kommer, såvida man inte omfattas av accepterade undantagsregler.
  Det är värdfolkets normer besökaren eller den nya medborgaren till fullo har att rätta sig efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt det du säger, att man får ta seden dit man kommer. Men det kan ju inte innebära att man byter kulturell identitet så fort man passerar en gräns. Jag har varit i Pakistan, Afghanistan m fl länder. Ingen krävde att jag skulle anlägga helskägg och knöböja fem gånger om dagen. I Pakistan och Iran kunde jag t o m dricka whiskey i diskreta former. Ingen flög på mig för att bevisa hur usel kristendomen och judendomen är. Om du mecs inte gillar islam är du i din fulla rätt, men de som kommit hit och är muslimska trosutövare måste få leva i fred med sin religion. Att det idag mördas i islams namn är väl inget nytt. Hur mycket har det mördats i kristendomens namn. Se https://de.wikipedia.org/wiki/Kriminalgeschichte_des_Christentums

   Radera
 4. Olika religioner har olika tabun. För sekulära personer kan de te sig märkliga men det visar ju sig att sekulära personer är lika benägna att ersätta fakta med sina ideologiska fördomar.

  Att slå mot de ömmaste punkterna i en religion som inte är ens egen har ingenting med yttrandefrihet att skaffa utan är ren och medveten provokation. Syftet är att skapa oroligheter och med vetskapen om extremisters närvaro måste man ha räknat med dödligt våld. Detta sker med kylig beräkning.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.