29 sep. 2020

Kan Hultqvist sitta kvar?


En chef med falska meriter har i många år haft en central roll vid Försvarsmaktens högkvarter utan att avslöjas.

Mannen påstår lögnaktigt att han är ­brittisk krigsveteran, som deltagit i hemliga operationer på Irland och skjutits ned i Irak.

Det är den andra personen med påhittad bakgrund inom försvaret som DN avslöjar i år.

DN avslöjade tidigare i år en falsk officer som ljugit om sin bakgrund och fått känsliga tjänster med tillgång till hemliga uppgifter bl.a. inne i Nato:s allra heligaste, Europahögkvarteret i Bryssel. 

Nu kan DN rapportera om ytterligare en person som det senaste årtiondet har haft en central roll på Försvarsmaktens högkvarter och som lämnat falska uppgifter om en militär karriär inför kollegor och på sina cv. 

I sin chefstjänst vid Högkvarterets insatsstab har mannen arbetat med att analysera det svenska försvarets styrkor och svagheter. Arbetet har inneburit ”rådgivning till chefer på högsta nivå”. Enligt uppgift till DN har han åtminstone tillfälligt varit placerad i den högsta säkerhetsklassen, Försvarsmakten vill inte kommentera det utan hänvisar till sekretess.

Sedan lögnerna upptäcktes i höstas fick mannen köpas ut med sex månadslöner. 

Han har passerat Försvarsmaktens säkerhetskontroller flera gånger, senast i september 2019, och godkänts.

Uppenbarligen är det så att den falske officeren i det här fallet bemötts med särskild respekt för sin Nato-koppling och inte synats tillräckligt i sömmarna.

Nu är den politiska frågan om Peter Hultqvist kan sitta kvar efter det här?

Han borde, om inte annat, så efter den förra skandalen ha säkrat att anställningar uppfyller högst ställda säkerhetskrav och att ingen - inte heller påstådda "Nato-veteraner" - ska kunna ljuga sig fram.

Det har han inte gjort.

Förra gången kom Hultqvist oskadd undan genom att vägra svara på frågor. Det gör han även den här gången.

Det officiella Sveriges flathet inför trohetsbrott mot försvaret är upprörande. Han som ljög sig hela vägen till Nato:s högkvarter kom undan med villkorlig dom och lite dagsböter - samma straff som för att köra bil utan körkort.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.