17 sep. 2020

Efter oss syndafloden


Ju närmare vi kommer till det amerikanska presidentvalet, den 3:e november, desto tydligare blir det att USA kan hamna i en situation då landet blir som ett fartyg utan kapten. Splittring och kaos har kommit så långt att valet inte kommer att lösa krisen utan kan tvärtom göra den värre.

Den tjeckiske publicisten Jan Vitek reflekterar över ett val där ingendera sidan kommer att erkänna ett nederlag.

En nyckelfråga är vad som händer efter valet? Det finns två möjligheter. I det ena, bästa fallet, kommer splittringen och kaoset att bli djupare och mer aggressivt. I det andra, värsta fallet, kommer krisen att gå in i en ny fas, där det besegrade partiet inte erkänner valresultatet och Amerika blir utan president.

För att förstå hur detta kan hända är det viktigt att förstå att det amerikanska presidentvalet är indirekt, dvs. att presidenten inte väljs av medborgarna, utan av representanter – så kallade elektorer – som utses när amerikanerna röstar i presidentvalet. Elektorer består av företrädare för unionens 50 delstater. Det är inte den som får flest röster som vinner, utan den som lyckas vinna i staterna som säkrar honom en enkel majoritet av representanterna. Rösterna fördelas ungefär efter befolkningsmängden i de olika staterna och är totalt 538 stycken.

Även om alla väljare i Kalifornien och New York, stater med ett stort antal representanter, kommer att rösta mot Trump så blir det inte avgörande. Men om 51 procent av väljare i de så kallade swingstaterna, av vilka det finns ungefär ett dussin, valde Trump, skulle han få den nödvändiga majoriteten av väljarna för att vinna. Något liknande hände 2016 och det finns stora chanser att det kommer att upprepas, eftersom dessa stater drabbats hårdast när deras jobb skickats till Kina. Väljarkåren i dessa stater stödjer Trump, något som demokraterna är väl medvetna om.

Demokraternas strategiska plan omfattar fyra faser. I den första arbetar de med att öka möjligheter för poströstning, något som motiveras med att minska risken för spridningen av coronavirus. Syftet är att torpedera Trumps stöd i en eller två stater. Poströstning ger större möjlighet att fuska med röstlängder och med sammanräkningen av röster.

Regler för posträkning varierar från stat till stat. I Virginia till exempel, behöver de som söker röstkort inte presentera några personliga handlingar och kan skriva i bostadsrutan "hemlös". Det räcker med att ange social försäkringsnummer, som dessutom kan vara falskt. Vissa stater skickar röstkort till alla vilket gör det möjligt för tusentals döda att rösta från graven.

Den andra fasen börjar innan rösträkningen påbörjas och kommer att eskalera när resultatet tillkännages. Det hela kan intensifieras fram till eventuell inauguration av den nye presidenten.

I swingstaterna kommer det anklagelser om förfalskningar och fel vid beräkningen av rösterna. Demokrater ska försöka anklaga Trump för fusket de själva har gjort. Media, som mestadels är i deras händer, kommer att skriva om det republikanska valbedrägeriet och kräva att Trump och hans medarbetare straffas. Miljontals indignerade medborgare kommer att demonstrera på gatorna under medverkan av Antifa och Black Lives Matter, följda av plundring och våld mot polisen. De senaste upploppen i Seattle och Baltimore ge försmak på detta.

Den tredje fasen kommer att äga rum efter inaugurationen i januari nästa år. Civil olydnad kommer att få fart och sprida sig från städer till stater som styrs av demokrater, med början i Kalifornien och New York. Administrationer i demokratiska städer och stater kommer att säga att de inte erkänner valresultaten och presidentens legitimitet. Det kommer att uppstå dubbla regeringar och en splittring som kan leda till upplösning och slutet på Amerika som vi känner det idag. Allt tyder på att demokratiska ledare är fast beslutna att driva det hela till bitter end.

Om Trump vinner en andra mandatperiod så måste han gå emot den republikanska eliten för att uppfylla sina tre fortfarande giltiga vallöften: avsluta de eviga krigen, reglera förbindelserna med Ryssland och dränera Washingtons politiska träsk. Annars kommer den andra mandatperioden att bli en re-make av en film med ett dåligt slut, vilket vi redan har sett.

Scenariot för den fjärde fasen är ännu inte färdigt, men vi vet redan.

Dess namn: "efter oss syndafloden". Vad kommer republikaner att göra om Joe Biden vinner? Tror någon att de kommer att acceptera nederlaget med nedsänkta huvuden? Den här vintern kommer att vara tropisk i Amerika.

Jan Vitek


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.