19 sep. 2020

Lavrov till hårt angrepp mot Sverige


Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov gick på fredagen till hårt angrepp mot Sverige.

Att svenska FOI ställer upp och bekräftar Tysklands påståenden om att oppositionsbloggaren Navalnyj förgiftats av Novitjok kan utgör en kräkning av konventionen om förbud av kemiska vapen, hävdade han.

MOSKVA 18 september - RIA Novosti. Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov sa att bekräftelsen från svenska experter att Aleksej Navalnyj ska ha förgiftats av Novitjok kan ses som en potentiell grov kränkning av kemiska vapenkonventionen (CWC).

- För för några år sedan sade Stockholm att det aldrig skulle arbetat med "Novitjok", påpekade Lavrov.

Lavrov sa i intervjun med RIA Novosti att när Ryssland för två  år sedan anklagades för att förgifta far och dotter Skripal i brittiska Salisbury och  Moskva utpekades som den enda tillverkaren av Novitjok, påvisade den ryska sidan att flera västländer, inklusive USA, tillverkar ämnen  i Novitjok-familjen, inklusive sådana som patenterats i USA.

- Och nu säger Sverige att det bekräftar riktigheten av Bundeswehr-laboratoriets slutsatser att det var Novitjok. Men om Sverige för två år sedan inte hade kompetensen att ta reda på om det var en Novitjok eller inte Novitjok och om sådan kompetens har dykt upp två år senare betyder det att något har hänt.

- Och om något hänt som gjort det möjligt för Sverige att förstå Novitjok, kanske vi borde se på det som en potentiell grov kränkning av konventionen om förbud mot kemiska vapen, sade utrikesministern.

Nyhetsbanken har begärt att få utbekomma alla relevanta handlingar i ärendet från Totalförsvarets forskningsinstitut i Umeå. I fredags kom beskedet från FOI av avdelningschef Niklas Brännström att man "arbetar med förfrågan".

ria-novosti, nyhetsbanken 

1 kommentar:

  1. Katterna i EU jagar sina egna svansar. Berlin uppmanar Ryssland att vända sig till OPCW och den sistnämnda uppmanar Ryssland att vända sig till Berlin. Vilket man gjort med känt resultat. Det kan därför förmodas att Sverige liksom OPCW fått ta del av tyska påståenden utan att få någon djupare insyn i hur de kommit till, fastän man låtsas om annat.

    Räddningsplankan för tyskarna är följande: en rysk expert sade häromdagen att bantningsmedicin innehåller enstaka kemiska komponenter som även finns i Novitjok. Man kan då hävda att rester av en sådan komponent registrerats. Från denna korrekta observation har man dragit den förhastade slutsatsen att Navalnyj konsumerat Novitjok och inte den medicin som han lär konsumera. "Äh, öh, ja vi var väl kvicka med vår slutledning, den föreföll såå logisk."

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.