30 jan. 2019

Japan ber USA-militären om lite suveränitet

Ön Kunasjir med den 1 800 meter höga vulkanen Tiatia är den sydligaste av de omstridda öarna. Idag har den 8 000 invånare. Ön kan besökas visumfritt av japaner.
Efter 25 fruktlösa möten med Rysslands president Putin förstår Japans premiärminister Shinzo Abe att frågan inte kan lösas med mindre än att Japan lägger om kursen.

Nu säger han att de omstridda öarna i södra Kurilerna inte ska kunna besättas av USA-militär utan Japans medgivande. USA har en annan uppfattning.
Det ska bara vara möjligt att placera amerikanska militärbaser på de fyra öarna med Tokyos samtycke, säger Japans premiärminister Abe.

"Även om USA:s säkerhetsfördrag med Japan ger USA rätt att använda japanskt territorium  måste den japanska regeringen vara överens om var baser ska ligga", säger Abe.

Frågan är känslig och Abe undvek den när han nyligen för 25 gången mötte Rysslands president Putin.

Tidigare rapporterade japanska medier att Abe lovat Putin att inte tillåta amerikanska baser på öarna om de överfördes. I början av januari förklarade chefen för USA:s styrkor i Japan, general Jerry Martinez, att ”USA för tillfället inte har några planer på att placera väpnade styrkor på dessa öar”.






Japans premiärminister Shinzo Abe gav som nyårslöfte att ”sätta punkt” för frågan om de fyra omstridda öarna i Kurilerna, som nu tillhör Ryssland.

Men det lär han inte lyckas med. Ryssland betraktar öarna som sitt territorium och Sachalin-regionen har ett utvecklingsprogram för Kurilerna som uppgår till 11 miljarder rubel för de närmaste tre åren.

Enligt Rysslands biträdande utrikesminister Igor Morgulov är den enda överenskommelse som uppnåtts att samtalen nu ska fortsätta på grundval av 1956 års gemensamma deklaration, som sa:

”Sovjetunionen och Japan har samtyckt till att, efter upprättandet av normala diplomatiska förbindelser mellan dem, fortsätta förhandlingar om ingående av ett fredsavtal. Härvid har Sovjetunionen, som svar på Japans önskemål och med beaktande av den japanska statens intresse, gått med på att överlämna Habomai och Shikotanöarna till Japan, förutsatt att den faktiska övergången till Japan av dessa öar kommer att genomföras efter ingåendet av en fredsfördrag.” 


Men så länge USA behandlar Japan som dörrmatta lär det inte bli någon uppgörelse. USA har nyligen för en ersättning på 150 miljoner dollar övertagit ännu en japansk ö, Magesima, för att anlägga en framskjuten USA-bas på. Uppenbarligen är den främst riktad mot Kina.

Även om Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talar om ”våra japanska vänner” gjorde han på en presskonferens 18 januari en rätt amper beskrivning av Japans position.

”Japan blev 1956 med stöd från Sovjetunionen medlem i FN, undertecknade och ratificerade FN-stadgan. I dess artikel 107 står det att alla resultat från andra världskriget är oåterkalleliga. […] Vi uppmanar våra japanska grannars att vidta praktiska åtgärder i linje med sina skyldigheter enligt FN-stadgan, San Francisco-förklaringen och ett antal andra handlingar […] I Japans författning är termen 'nordterritorierna' inskriven liksom i ett antal lagar, inklusive en som antogs i september i fjol […] Detta strider direkt mot de skyldigheter som Japan har enligt FN-stadgan. Detta är inget förhandskrav utan ett försök  att förstå varför Japan som enda land i världen inte fullt ut kan erkänna resultatet av andra världskriget”.

Lavrov pekade vidare på att Japan anslutit sig till antiryska sanktioner och röstar emot Ryssland i alla frågor i G-7 och FN. Dessutom har Japan nyligen kommit överens med Frankrike om att samordna sitt ordförandeskap i G20 med Frankrike, vilket inte godkänts av Ryssland eller andra medlemmar av G-20. ”Jag hoppas att detta bara är ett språkligt missförstånd vid formuleringen” av den fransk-japanska kommunikén", tillade den alltid lika välvillige men i sak bistre Lavrov.

ria-novosti 30/1, Ryska posten

Prenumerera på Ryska posten! 250 kr/47 nummer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.