25 jan. 2019

"Vårt folk", om ett nedtystat folkmord vid Östersjön

Igår utkom "Vårt folk" (Karneval förlag), en resa genom den litauiska förintelsen, mordet på nära en kvarts miljon litauiska judar under andra världskriget.

Boken är skriven av den litauiska journalisten Ruta Vanagaite och Efraim Zuroff, född i USA med släktband till Litauen, israelisk historiker och föreståndare för Simon Wiesenthal-centret i Jerusalem.

Boken är resultatet av ett samarbete mellan ett till synes mycket omaka par: En världsberömd och fruktad, judisk nazistjägare, vars släkting mördades i Litauen under Förintelsen, och en välkänd litauisk författare och journalist, vars släktingar deltog i judeförföljelserna.

Tillsammans bestämmer sig paret för att på plats i Litauen utforska det mörka kapitel i landets historia som utspelade sig under den nazityska ockupationen 1941-1944.

Förintelsen i Litauen utmärkte sig på flera sätt. I inget annat land (med en större judisk befolkning) i det av Hitler ockuperade Europa utrotades en så stor andel av de judiska invånarna.

Av de 220 000 judar som fanns före kriget dödades 96 procent. Endast 8 000 överlevde. Den inhemska befolkningens deltagande i Förintelsen var unikt i sin omfattning, då omkring 20 000 litauer medverkade i någon form. Därtill tog litauerna aktiv del i judeutrotningen även i Vitryssland.

Landet har inte på allvar gjort upp med sitt förflutna. Krigsförbrytare hyllas än idag som hjältar och gator och torg är uppkallade efter personer som deltog i mördandet.

Sedan Ruta Vanagaite släppte  boken Mūsiškiai eller "Vårt folk" i Litauen för några år sedan har hon fortsatt att gräva i historien. Men myndigheterna i Litauen och den s k opinionen har visat sig extremt känsliga för hennes forskning.


Över en natt beslöt den litauiska författaren Ruta Vanagaites förlag att förstöra alla 27 000 exemplar som fanns av hennes böcker. Orsaken var att hon har kritiserat en ledare för det anti-sovjetiska motståndet från andra världskriget.

Utrensningen sattes i gång efter att Ruta Vanagaite hade kritiserat Adolfas Ramanauskas. Han var en litauisk anti-sovjetisk partisanledare, med kodnamnet Vanagas, som arkebuserades av sovjetmyndigheterna år 1957. I litauisk historieskrivning är han en hjälte och parlamentet behandlar nu ett förslag att göra år 2018 till Ramanauskas jubileumsår.

Vanagaites brott var att hon hade grävt fram att Ramanauskas samarbetat med KGB och gett dem  namn och adress till alla de 22 personer som hade gömt honom medan han höll sig dold i 10 år.

– Folk spottar efter mig på gatan. "Ryska hora!" ropar de. "Judiska luder!", berättade Vanagaite för Hufvudstadsbladet 9 december 2017.

Hetsjakten pågick i flera veckor. I spetsen gick hennes eget förlag, Alma Littera som är ett av Litauens största. Det har gett ut alla Vanagaites sex böcker, av vilka flera har sålt i tiotusentals exemplar. Förlaget äger också ett stort antal bokhandlar. Nu har det brutit kontraktet med Vanagaite och samlat in sammanlagt 27 000 böcker av henne från litauiska bokhandlar. Varenda bok ska förstöras.

– De har dammsugit minsta bokhandel i Litauen. De erbjöd mig att köpa alla böcker för 100 000 euro, men det är pengar som jag inte har.

Det litauiska etablissemanget deltog i hetsjakten. Vytautas Landsbergis, som ledde självständighetskampen i början på 1990-talet, uppmanade Vanagaite att gå ut i skogen och hänga sig.

En analytiker inom försvaret kallade henne en soldat i Putins informationskrig. Allmänna åklagaren undersökte om hon kunde dras inför rätta på grund av smädelse, men kom fram att så inte var fallet.

Enligt Vanagaite är reaktionerna ett exempel på hur djupt arvet efter Sovjetunionen fortfarande sitter, trots snart tre decennier av demokrati. Litauen har varit självständigt i 26 år och är medlem i EU sedan 2004.

– Svartvitheten, tron på sammansvärjningar, att nationella myter är heliga och att individen inte spelar någon roll... Allt detta är en del av sovjetarvet. Ingen kan tro att jag gör detta därför att jag är intresserad av ämnet, att jag tror på yttrandefriheten. Nej, det måste vara någon annan som ligger bakom. Någon som betalar mig bra. Ryssland, Putin eller judarna!

– Jag kommer inte att hitta något nytt förlag i Litauen. Ingen vill ge ut mina böcker just nu. Svetlana Aleksijevitj uppmanade mig att resa bort ett tag, vilket jag gjorde när det var som värst. Men sedan återvände jag. Om jag ska fortsätta jobba och skriva måste jag bo där mitt språk finns, sa Ruta Vanagaite till Hbl.

Nu finns alltså hennes genombrottsbok, "Vårt folk", på svenska, utgiven av Karneval förlag. Den går att beställa för 199 kr här.

redÖversättning Stefan Lindgren
Inbunden
318 sidor
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789188729187
 

1 kommentar:

  1. Jag har inhandlat boken, VÅRT FOLK, Och får värja mig mot ohyggligheterna. Parallellt med läsningen reflekterar jag över sionisternas hållning idag i Israel/Palestinafrågan. Med denna erfarenhet av lidande borde ju resultatet bli en stor förståelse för ett litet folk-palestinierna. I stället gör sionisterna liknande saker mot dom som de själva blev utsatta för. Finns det några historiska paralleller till detta?

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.