13 jan. 2019

Varför lämnar plötsligt USA Syrien?

Vad är det verkliga skälet till att USA nu drar tillbaka sina trupper från Syrien?

Enligt den rumänske militäre experten Valentin Vasilescu var installationen av ryska S-300-missiler den avgörande faktorn.
Valentin Vasilescu är tidigare biträdande befälhavare för den militära flygplatsen i Otopeni i Rumänien och hans analys har varit publicerad på Voltairenet.

Amerikanska flygvapnet är dömt till nederlag om det ger sig på Syriska arabiska armén, som nu har fått rysk luftvärnsutrustning, världens bästa, menar Vasilescu. USA är tvingat att lämna Syrien om det vill undvika en total förödmjukelse.

"Historien upprepar sig. En gång tidigare, i Irak, har USA använt kurdiska soldater och lovat dem en egen stat, bara för att slutligen låta dem massakreras av Saddam Hussein. Idag utlämnar USA andra kurder, som dom också lovat en egen stat, till att ensamma stå mot Turkiet. Om några månader kommer kriget att vara över. Efter åtta års kamp och tiotusentals offrade islamistiska legosoldater kommer Natos dröm att förstöra Syrien som stat, att ha misslyckats.

För en vecka sedan installerades två missilsystem av typ S-300 i Deir Ez-Zor, i östra Syrien. Strax minskade flygattackerna från den amerikanskledda koalitionen med 80 % i nordöstra Syrien.

En delegation från den israeliska armén, ledd av generalmajor Aharon Haliva (operationschef), åkte till Moskva för samtal med generalmajor Vasily Trusjin, biträdande chef för operativa huvudavdelningen vid den ryska generalstaben (operativ för den ryska armén). Relationerna mellan de två arméerna har försämrats efter Israels nedskjutning av ett ryskt IL-20-flygplan under en F-16-attack mot syriska mål nära den ryska flygbasen Hmeymim.

Den israeliska delegationen for till Moskva för att Israel inte lyckats hitta luckorna i den flygförbudszon som skapats av det nya försvarssystem syrierna fått av Ryssland. Israelerna trodde att de skulle kunna få tillgång till de syriska missilernas säkerhetskoder. Ryssland vägrade helt klart att lämna ut dessa koder till Israel.

Vilka är då de ryskbyggda automatiserade system för att kontrollera Syriens luftrum som hindrar israelernas och amerikanernas aktioner? Syrien har fått sex till åtta S-300 / PMU2-missiler med en aktionsradie på 250 km. Missilerna garanterar säkerheten för flyget och syriska militära mål på marken. Men dessa missiler är inte det viktigaste.

Funktionen av systemen säkerställs av det automatiserade styrsystemet Poljana D4M1. Det automatiserade styrsystemets roll är att sammanbinda det syriska flyget med landets luftvärn så att de kan fungera samtidigt. Poljana D4M1 kan täcka en yta på 800 km2, följa 500 luftmål och ballistiska missiler och samtidigt engagera 250 av dem. Genom Poljana D4M1 får det syriska flygvapnets kommandocentraler också tillgång till extern information från det ryska flygplanet A-50U (AWACS) och de ryska övervakningssatelliterna.

Minnet i Poljana D4M1-systemets dataservrar lagrar radaravtrycken från alla luftmål, inklusive kryssningsmissiler och det påstått "osynliga" F-35-planet.

När ett luftmål upptäcks av en radar i Syrien, delar det automatiserade Poljana D4M1-systemet information till alla spaningsradarstationer och till ledningssystemen för flygplan och det syriska och ryska luftvärnsartilleriet. När ett mål väl identifierats startar en automatiserad nedskjutningsprocess. Detta automatiserade system säkerställer samtidigt att de äldsta syriska missilerna från Sovjetiden (S-200, S-75, S-125, etc.) nu blir nästan lika exakta som S-300-missilerna", anser Vasilescu.

Systemet innefattar också en enhet som benämns Zjitel R-330ZH och har kapacitet att störa fiendens GPS-navigering. Detta underlättar motattacker (med flygplan, helikoptrar, kryssningsmissiler, styrda bomber etc.).

Vilka konsekvensen får det då enligt Vasilescu att Ryssland nu infört detta automatiserade ledningssystem i det syriska luftrummet?

"De amerikanska flygbaserna i Syrien består huvudsakligen av trupper för specialoperationer. Med detta menar vi ett lätt infanteri, utan pansar eller annat stöd. De kan därför inte avvärja en eventuell landattack från den syriska arméns sida, en attack stödd av Syriens flygvapen. Sedan amerikanerna insett att deras flygvapen inte längre kan komma igenom det syriska luftvärnet utan stora förluster blir ett amerikanskt ingripande utsiktslöst. Därför har USA nu meddelat att man kommer att börja dra tillbaka sina 2 000 soldater från Syrien [det verkliga antalets tros ha varit dubbelt så stort, red.]. Samtidigt gör sig Turkiet, med stöd av Ryssland, redo att inleda en ny offensiv mot det kurdiska YPG i norra Syrien. Dessa nya omständigheter innebär att den syriska armén i slutändan kommer att kämpa på Turkiets sida. YPG, utbildat och stött av Förenta staterna, förlorar snabbt alla territorier som de tagit från den islamiska staten som i sin tur tagit dem från Syrien."

Vasilescu tycks ha rätt så långt att Israel drastiskt har minskat antalet bombningar i Syrien (200 de senaste två åren). Men närvaron av S-300 tycks inte avskräcka dem helt.

En ny attack genomfördes den 25 december 2018. Syrierna beskyllde då Israel för att ha skjutit från libanesiskt luftrum och att de israeliska planen tagit skydd bland civila flygplan.

Den 12 januari i år vågade man sig på en ny attack med samma kriminella metod. Ryssland kritiserade genast den ”provokativa” attacken och säger att israelerna direkt hotat två civila flygplan. Det syriska luftvärnet kunde ändå skjuta ner 14 av 16 israeliska raketer. (Se här.)

Libanons transportminister Youssef Fenianos bekräftade den ryska versionen och sa att två flygplan i libanesiskt luftrum mycket knappt undkom de israeliska planen och därmed undgick en ”mänsklig katastrof”. Libanon kommer att klaga hos FN:s säkerhetsråd.

Den syriska flygledningen kunde leda undan två civila plan på väg till Damaskus till en rysk bas vid kusten. En israelisk officer sa att det var det syriska luftförsvaret som i själva verket hotade de civila planen genom att avskjuta 30 missiler mot de israeliska anfallarna. Att använda civila som mänskliga sköldar räknas som en allvarlig krigsförbrytelse.

Nyhetsbanken, Göteborg 13/1

3 kommentarer:

 1. Jaha...?
  https://www.telesurenglish.net/news/Israel-Confirms-Air-Strike-on-Iranian-Arms-Warehouse-in-Syria-20190113-0010.html

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant. Och många av de militära fulspelen i mellersta Östern kommer upp till ytan.

  SvaraRadera
 3. Lite häpnadsväckande !
  En tanke som for in i mitt huvud var att Trumph inser att det kostar för mycket för amerikanska skattebetalare att kriga överallt här i världen. Särskilt som ingen ekonomisk vinning skett/sker. En annan tanke är att USAs krigshökar vill initiera en ny krigsskådeplats, i det att deras vapenindustrier får sina behov av försäljningsvolymer att öka.
  Ukraina lär kunna bli en ny krigsskådeplats , då vissa hetsiga parlamentsledamöter i Ukrainas parlament lägger förslag om vapenkrig
  mot Ryssland. Att lägga ett sådant förslag kan endast ske om vederbörande vet, att militärt stöd utifrån (läs USA ) är en verklighet. Åtminstone vad gäller vapenleveranser i första hand och ekonomisk stöd. // Framtiden får väl utvisa var nästa krigsskådeplats blossar upp !

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.