2 jan. 2019

Två möten om Vilhelm Moberg i Karlskrona

Vilhelm Moberg hade en stor läsekrets och har det glädjande nog än idag. För nya generationer har han något väsentligt att säga också om vår tid. Att han är kontroversiell bevisar att hans verk lever vidare drygt 45 år efter hans död.

Idag försöker vissa göra Ville till någon slags nyliberal och anför då, som argument för det, hans fejder mot rättsröta och korruption under en tid då socialdemokratin regerade. Det är mycket ohistoriskt.


Under nästan hela Mobergs yrkesverksamma liv var det socialdemokratin som förvaltade det kapitalistiska samhället. Men den gjorde det i kraft av en klasskompromiss som gav utrymme för byggandet av ett, visserligen ofullkomligt, solidariskt välfärdssystem. Reformismen lät halshugga kapitalismens skugga, brukar Jan Myrdal säga.

Men i folkhemmet fanns rester av det gamla kungliga överhets- och tjuvsamhället och det fanns en ny byråkrati präglad av det länge regerande partiet samt många bestående orättvisor. Det var ingen idyll.

Men vad skulle Moberg sagt om det samhälle vi har idag? Där finanskapitalet nästan utan begränsningar härskar och till sitt förfogande har åtta partier som med små variationer verkställer dess politik? Ett samhälle utan framtidsvisioner, där klyftorna ökar, med tilltagande social upplösning och där kommersialism ersätter den på folklig solidaritet byggda välfärden och sammanhållningen?

Vad skulle han sagt om EU, denna byråkratiska koloss som inskränker såväl nationellt oberoende som demokrati (folkmakt)? Och om att svenska soldater i sold hos USA och Nato krigar på andra sidan jordklotet?

Det kan vi bara gissa.  Men han kom ur det arbetande folket och förblev det troget och han hyste den djupaste misstro mot överheten. Hans förebild var den blekingska socialistagitatorn och autodidakten Fabian Månsson. Både Fabian och Ville skulle behövts idag med deras stora rättvisepatos och sanningslidelse.

Moberg fann tron på evigt liv oförenlig med förnuftet. Vi har bara vår stund på jorden och det gäller att fylla den med meningsfullt arbete. När han inte längre tyade (som det heter på småländska) fullfölja sitt verk om svenska folkets historia och överhetens förljugna historieskrivning valde han att gå ut i vattnet vid sommarbostaden på Väddö och avsluta sitt liv.

2019 års första månad kan vi i sydöstra hörnet av landet se fram emot två viktiga offentliga möten om Vilhelm Moberg. Båda är på Karlskrona stadsbibliotek. 14 januari presenterar Jens Liljestrand sin Moberg-biografi. 26 januari talar Moberg-kännaren och guiden i Moberg-land Ulf Nilsson om arvet efter Moberg och vad han har att säga oss idag.

Ulf Bjerén, Karlskrona

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.