22 nov. 2017

Det här är en Nato-domstol!

En FN-tribunal har dömt general Ratko Mladic på 10 av 11 åtalspunkter för brott begångna  under Balkankriget på 1990-talet.

När domstolen vägrade skjuta upp förhandlingarna med tanke på Mladic extremt höga blodtryck (bekräftat i tre mätningar i en paus) utbrast han "Alltsammans är lögn, det här är en Nato-domstol!"


Internationella brottmålsdomstolen för fd Jugoslavien (ICTY) avgav sin dom på onsdagen. Domarna fann Mladic skyldig på 10 av  11 punkter, inklusive massakern på bosniska muslimska män och pojkar i Srebrenica.

Mladic nekade på alla punkter men dömdes till livstids fängelse.

Sedan domstolen avslagit Mladic begäran om ajournering stängdes hans mikrofon av, men det han ropade uppfattades av sonen Darko. Därpå fördes Mladic uit och fick höra domen från ett annat rum.

Av de 161 individer som åtalats av ICTY är 94 etniska serber jämfört med 29 kroater, 9 albaner och 9 bosnjaker.

Endast en handfull serber, inklusive politikern Milan Milutinovic, general Momcilo Perisic och jugoslaviska armékapten Miroslav Radic har frikänts av domstolen, jämfört med mer än ett dussin åtalade av andra nationaliteter. Tribunalen hävdar att statistiken återspeglar de faktiska brott som begåtts under fientligheterna.

8 000 muslimska män dödades i den säkra zon som FN förklarat i Srebrenica och över 11 000 civila dödades under 43 månaders belägring av den bosniska huvudstaden Sarajevo.

Mladics försvarsteam säger att det kommer att överklaga domen.

Både Belgrad och Moskva har vid olika tillfällen kritiserat tribunalen för en en anti-serbisk partiskhet. År 2015 använde Ryssland sin vetorätt i FN för att blockera en resolution om 20-årsdagen av tragedin i Srebrenica, med hänvisning till att förslaget framställde det serbiska folket som den enda skyldiga parten i den komplexa väpnade konflikten i Jugoslavien.

rt.com

3 kommentarer:

 1. Så fungerar detta väst imperialisternas "domstol"?Vem ska utreder NATO:s krigbrott t.ex i fd.Jugoslavien? NATO:s bombningar dödade tusentals civila Serber.Vilka var krypskyttar som dödade folk i Sarajevo? Serberna har sagt, att dom hade inte sådana skyttar! Tankarna går oundvikligen 2011 när Syrien kriget började.Okända skyttar på hustaket. Ukraina! Skyttarna på Hotel Ukrainas övre väningar som sköt både poliser och demonstranter. Inte jag är förvånat om CIA och MI-6 inblandning. Hur många krig och statskupp har västliga aktörer startat...

  SvaraRadera
 2. Krig är ett sjukligt tillstånd. Individerna befinner sig i ett desperat, snarast psykotiskt tillstånd. Människor i krig är "inte vid sina sinnens fulka bruk". Att vinnarmakterna ställer överlevande motståndare inför rätta är som att straffa en boxare som förlorat och utdöma ett skadestånd åt segraren. Somliga gillar att sparka på den som ligger. Det började med Nürnberg och fortsatte med flera där USA var drivande. Inga från vinnarsidan ställdes inför rätta. Inte ens för de överdrivna, kanske onödiga, massmorden i Dresten eller Hiroshima.
  Att straffa förlorarna är ynkliga hämndaktioner. De är en slags medial underhållning som försörjer ett gäng jurister och håller såren öppna. Att forsonas och förlåta är svårt, men det enda rätta. USA förlät dock den elit som de smugglade ut, bl.a. Werner von Braun, skyldig till massmord i London.

  SvaraRadera
 3. Krig är ett sjukligt tillstånd. Individerna befinner sig i ett desperat, snarast psykotiskt tillstånd. Människor i krig är "inte vid sina sinnens fulka bruk". Att vinnarmakterna ställer överlevande motståndare inför rätta är som att straffa en boxare som förlorat och utdöma ett skadestånd åt segraren. Somliga gillar att sparka på den som ligger. Det började med Nürnberg och fortsatte med flera där USA var drivande. Inga från vinnarsidan ställdes inför rätta. Inte ens för de överdrivna, kanske onödiga, massmorden i Dresten eller Hiroshima.
  Att straffa förlorarna är ynkliga hämndaktioner. De är en slags medial underhållning som försörjer ett gäng jurister och håller såren öppna. Att forsonas och förlåta är svårt, men det enda rätta. USA förlät dock den elit som de smugglade ut, bl.a. Werner von Braun, skyldig till massmord i London.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.