15 aug. 2017

Ny rysk syn på Afghanistan?

”Afghanistan är bara en koloni för USA och de amerikanska
myndigheternas planer liknar ett återskapande
av (brittiska) Ostindiska kompaniet”, säger den förre
ryske ambassadören i Afghanistan, Zamir Kabulov i en intervju med tidningen Izvestija.


Han gör uttalandet med anledning av att Vita huset överväger en plan för att överföra de flesta av USA:s soldater i Afghanistan till privata entreprenörer.

Enligt planen kommer 5 500 soldater att få privata arbetsgivare. I planen ingår också att 90 flygplan privatiseras.

”Moskva har aldrig krävt tillbakadragande av amerikanska trupper från Afghanistan. Men när
den amerikanska arméns egentligen inte kan göra något, låt dem lämna Afghanistan! Det amerikanska fälttåget i Afghanistan misslyckades. Afghanistan kan bli en global inkubator för internationell terrorism. I själva verket är det redan delvis så”, sa Kabulov och antydde därmed att Ryssland kan komma att ändra sin välvilliga attityd till USA-ockupationen.

Kabulov är idag en av cheferna på ryska UD:s Asienavdelning.

Senast i president Putins intervjuer med Oliver Stone uttrycker  han Rysslands stöd till USA:s militära närvaro i Afghanistan. I 15 år har det varit Rysslands politik, som nu alltså kan vara på väg
komma att omprövas.

ria-novosti 14/8

Ur måndagens upplaga av Ryska posten, som man kan provprenumerera 
en månad gratis på genom att skriva red@rysk.info.

1 kommentar:

  1. Andre Vltchek som har en bakgrund av etnicitet och medborgarskap så blandad att han kan välja vad han vill framstå som, häpnades över hur välkomnande folk var i Afghanistan när han förklarade sig vara ryss. Ryssarna åtnjuter mest respekt bland alla utlänningar i djupare folkled, därför att de minns den långa perioden av ryska stödinsatser och ryssarnas oegennyttiga inställning till hjälparbetet. Detta pågick genom årtionden innan krigen tog vid.

    Vltchek, som på sistone gjort flera resor genom Afghanistan, berättade om detta förra veckan i en artikel som fanns på counterpunch. Som fotnot kan tilläggas att Vltchek faktisk har även ryskt blod i sina ådror, liksom kinesiskt, men är son till en tjeck och är uppvuxen i Tjeckoslovakien och innehar amerikanskt pass, vilket kan vara en fördel för en grävande journalist i många sammanhang.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.