14 aug. 2017

Nordkoreas raketmotorer kopplas till fabrik i Ukraina

President Porosjenko inspekterar fabriken som tillverkar
de ukrainska raketmotorerna.
Nordkoreas framgång med att testa en interkontinental ballistisk missil som tycks kunna nå USA blev möjlig genom att kraftfulla raketmotorer smugglats från Ukraina till Nordkorea.

Om uppgifterna i dagens New York Times bekräftas är det andra gången USA:s egna allierade tas med fingrarna i syltburken.


Förra gången var när dr A Q Khan, Pakistans ledande kärnfysiker sålde ritningar till en atombomb till Nordkorea. Av allt att döma hade han sålt information till Iran och Libyen också.

Men dr Khans verksamhet ledde aldrig till några ingripanden från USA - än mindre några sanktioner.


Den här gången är det en annan av Pentagons kelgrisar, Ukraina, som anklagas för att inte ha kontroll över var ukrainska raketmotorer tar vägen.

Uppgifterna i New York Times bygger på  en ny studie av Michael Elleman, en missilexpert vid Internationella institutet för strategiska studier i London.

Stämmer uppgifterna har president Trump och hans utrikesminister Tillerson varit fel ute när de antytt att Ryssland eller Kina måste ha hjälpt Nordkorea att bygga interkontinentala robotar.

Istället riktas nu misstankarna mot Yuzhmash, en fabrik för tillverkning av missilmotorer i Dnipro i Ukraina. En gång tillverkades där motorer till Sovjets  gigantiska SS-18-missiler. Efter Ukrainas självständighet har fabriken förfallit och efter 2014 har de ryska beställningarna bortfallit.

"Det är troligt att dessa motorer kom från Ukraina - förmodligen olagligt", säger Elleman. "Den stora frågan är hur många de har och vilka ukrainare som hjälper dem nu. Jag är mycket orolig."

Enligt en FN-utredare försökte Nordkorea för sex år sedan att stjäla missilhemligheter från det ukrainska komplexet. Två nordkoreaner greps.

Utredare tror nu att Pyongyang gjort nya försök i kölvattnet på den kaotiska Majdanrevolutionen.

Hur de ukrainska motorerna av typ RD-250 hamnat i Nordkorea är fortfarande ett mysterium. New York Times gör tafatta försök att vältra skulden för att de "ryskdesignade" missilmotorerna hamnat i Nordkorea på Ryssland, men det visar bara hur besvärande nyheten är för USA.

"Olydiga" stater hotas med utplåning medan USA:s egna allierade arbetar för illegal kärnvapenspridning. Den USA-initierade kuppen i Ukraina 2014 visade sig ha en oväntat hög prislapp.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.