20 aug. 2017

14 länders paralympiker stöder Ryssland

Paralympiker i 14 länder kräver att Rysslands paralympiker ska återfå medlemskapet i Internationella paralympiska kommittén (IPC).

De ryska paralympikerna utestängdes från OS i Brasilien i fjol för dopinganklagelser som fastän tvivelaktiga gällt ett fåtal.Angreppet mot de ryska paralympikerna var en väl organiserad propagandaploj i USA:s sanktionsvåg mot Ryssland efter återföreningen med Krim 2014. En moraliskt vedervärdig kollektivbestraffning av idrottsvärldens svagaste.

Den ryska paralympiska kommittén får nu stöd av 14 nationella paralympiska kommittéer som har skrivit till  Internationella paralympiska kommittén (IPC):  Armenien, Vitryssland, Bulgarien, Vietnam, Kazakstan, Kyrgyzstan, Kina, Laos, Moldavien, Mongoliet, Serbien, Tadzjikistan, Montenegro och Sydkorea.

I brevet sägs att de 14 ländernas paralympiker uppskattar de ryska paralympikernas anti-doping program. I synnerhet den "heta linjen" för att informera om eventuella kränkningar av antidopingregler. De uppskattar mycket Rysslands ansträngningar att skapa en öppen miljö med nolltolerans för dopning.

"Vi hoppas att vår kollektiva yttrande kommer att beaktas när man diskuterar återställandet av dn ryska paralympiska kommitténs medlemskap IPC när dess exekutivkommitté sammanträder den 3-4 september i 2017 Abu Dhabi (Förenade Arabemiraten)," heter det i brevet.

Sveriges paralympiker finns inte med bland undertecknarna. Det är kanske inte konstigt med tanke på den rasistiska hets mot ryska idrottare som bedrivs i svenska media.

"Porta Ryssland från sportens värld" är rubriken på en artikel av Ivar Arpi i Svenska Dagbladet i torsdags 17/8. Efter att ha sett en film på Netflix kräver Arpi ett generellt förbud för ryska idrottare att delta i internationella sammanhang, inklusive vinter-OS i Pyeongchang i februari.

Vad skiljer ett sådant krav från ett krav på att utestänga alla kineser, alla svarta, alla judar...?

Medan alla förfasar sig över rasistdåd i andra länder promenerar rasismen oantastad i de finaste svenska miljöer.


Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.