26 dec. 2023

Attack på Feodosija med Nato:s hjälp

Landstigningsfartyget Novotjerkassk (mitten) skadades av brittiska 
missiler.

Natten till den 26 december vaknade invånarna i Feodosia av kraftiga explosioner i hamnen. Det var en missilattack av den ukrainska försvarsmakten. Brittiska Storm Shadow-missiler användes för attacken.

Det primära målet för attacken var det stora landstigningsfartyget Novotjerkassk. Enligt militärexperten Jurij kunde ukrainsk militär inte genomföra attacken utan Natos planering och underrättelsetjänster.

Enligt det ryska försvarsministeriet avfyrades flygplansstyrda missiler mot Krim. När man avvärjde en attack från den ukrainska försvarsmakten vid Feodosia-basen, skadades det stora landstigningsfartyget Novotjerkassk  Hur mycket är ännu oklart. Enligt hälsoministeriet dödades en person och ytterligare fyra skadades till följd av attacken . Två offer för händelsen är i ett icke-livshotande tillstånd.

Endast tack vare USA:s AWACS-flygplan över Svarta havet kan styra ukrainsk militär styra missiler till mål på Krim.

Enligt det ryska försvarsministeriet kunde ryskt luftförsvar, som svar på attacken, skjuta ner två ukrainska Su-24 bombplan över Nikolajev-regionen, varifrån missilerna mot hamnstaden Feodosija på sydöstra Krim avfyrades.

Militära experter noterade att strax före den nattliga attacken på Feodosija sågs ett amerikanskt långdistansradardetekterings- och kontrollflygplan på himlen över Svarta havets neutrala vatten. Den kan inte bara överföra data till fienden, utan också styra missiler.

Den välkände militärreportern Jevgenij Poddubny noterade i sin kanal att han länge har uppfattat fiendens kombinerade attacker mot mål på vårt territorium "som västländers militära operationer mot Ryssland." Han förklarade att de ukrainska väpnade styrkorna använder Natos spaningsutrustning, västerländska flygledningssystem och kryssningsmissiler.

Militärexperten Roman Saponkov påminde om att detta är det andra fallet på en vecka då vapen från Nato-länder riktar ett hårt slag mot vår armé. "Det är uppenbart att Nato har gått över till en ny taktik att slå ut vår dyraste materiel... Den här taktiken är bara möjlig om det finns styrflygplan på himlen", tror experten.

Samtidigt som Nato mer och mer direkt tar över krigföringen och riktar den mot Krim, som är Nato:s största intresse, noterar den ukrainska armén tunga motgångar på slagfältet. Igår förlusten av Marinka och längs hela fronten konsoliderar de ryska styrkorna sitt försvar.

ria-novosti
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.