8 dec. 2023

Israeliska media avslöjar israeliska lögner


Den israeliska tidningen Haaretz hävdar att många brott som påståtts ha begåtts av palestinier och som publicerats i media runt om i världen grundar sig på overifierade och felaktiga uppgifter.

Hamasanfallet gav upphov till spridningen av skräckhistorier, varav en del är rena påhitt. Sanningen är tillräckligt svår utan dessa propagandalögner.

Enligt rapporten som släpptes på söndagen:

Medgav den israeliska militären att åtminstone en soldat som bidrog med en av historierna hade gjort fel. Zaka, en frivillig sök- och räddningsorganisation som arbetat på platsen för attackerna och gav vittnesmål till media, sade också att några av dess medlemmar kan ha "misstolkat" vad de såg och att de inte var professionella medicinska forensiker.

"40 spädbarn halshuggna"

En av de största nyheterna som grundar sig på obekräftade källor och desinformation är dödandet av barn och spädbarn, enligt Haaretz. Det en artikel publicerad i den israeliska nyhetskanalen i24 några dagar efter attacken den 7 oktober, som skapade rubriker runt om i världen och hävdade att 40 spädbarn hade halshuggits. När tvivlen på sanningshalten i historien ökade, började andra obekräftade versioner av påstådda grymheter mot barn och spädbarn dyka upp. Bland dem fanns en redogörelse av Golan Vach, chef för Israels militära sök- och räddningstjänst, som påstod sig ha sett kropparna av brända spädbarn.  Förra veckan delade en israelisk journalist en intervju med en soldat som hävdade att "spädbarn och barn hängde på rad på en tvättlina". Enligt Haaretz är dessa anklagelser falska.  Enligt information som samlats in av Israels nationella försäkringsinstitut, har poliser och kibbutzledare hittills bara kunnat identifiera ett enda spädbarn bland de dödade, och identifieringsprocessen var då nästan klar.   Andra små barn som dödades den dagen var en fyraåring, två sexåringar och två femåringar. Majoriteten av de dödade barnen var mellan 12 och 17 år, några av dem dog av raketbeskjutning. Enligt Haaretz sa en militär talesman att soldaten som berättade historien om att "barn hängts upp på en tvättlina" var en reservist som inte talade som officiell representant. När det gäller Vachs vittnesmål sa militären att han uttryckte sig fel och sa spädbarn när han menade barn.

Brända och avrättade barn

Ett annat falskt påstående gjordes enligt Haaretz av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som sa till USA:s president Joe Biden att palestinierna "band ihop dussintals barn" för att bränna och avrätta dem. Det finns inga bevis som tyder på att grupper av barn hittats döda på någon plats som passar in på den beskrivning som Netanyahu gav enligt Haaretz.

”Barn bränts i ugn”

En annan historia, från Eli Beer, ordförande för United Hatzalah of Israel, en frivillig organisation för akutsjukvård, hävdade att ett israeliskt spädbarn hittats bränt i en ugn. Haaretz fann att också denna historia var falsk. En källa till United Hatzalah berättade för Haaretz att påståendet kom från en volontär som trott att han hade sett barnet och spred den felaktiga uppgiften till Beer.

Andra redogörelser från frivilliggruppen Zaka verkar enligt Haaretz inte heller stämma överens med den tillgängliga informationen om de dödades ålder och plats. En av gruppmedlemmarna sade att han såg 20 brända kroppar av tonåringar i Kfar Aza och ytterligare 20 i Be'eri. Dessa siffror stämmer inte med de uppgifter om barn som dödats i dessa samhällen. Haaretz rapporterade att endast två minderåriga, 14 och 16 år gamla, har identifierats bland dem som hittills dödats i Kfar Aza. I Beeri dödades totalt nio minderåriga, de flesta av dem hittades döda i sina hem med sina familjer. Samma Zaka-volontär hävdade att han hade sett kroppen av en gravid kvinna skjutas i Be'eri, hennes mage söndersliten och med fostret fäst vid henne knivhugget. Han sa att också två barn, sex och sju år gamla, hittades döda bredvid henne. Men av de 87 personer som dödades i Be'eri var ingen sex eller sju år gammal, rapporterar Haaretz. När det gäller den påstått skjutna gravida kvinnan tvivlade invånarna i Be'eri på att händelsen hade inträffat i deras samhälle. Även polisen sa att de inte kände till detta. En källa vid militärbasen Shura, där kropparna identifierades och förbereddes för begravning, förnekade all kännedom om denna händelse.  Som svar på Haaretz frågor erkänner Zaka att volontärerna kan ha "misstolkat vad de såg". – Volontärerna är inte experter på patologi och har inga professionella verktyg för att identifiera de mördade personerna och avgöra deras ålder, eller för att rapportera hur de dödades, säger Zaka.

Källa: Referatet gjorts av K. Crépin på Face Book  efter Haaretz artikel på hebreiska.

Max Blumenthal ger fler exempel på israelisk anti-Hamas propaganda här.

Övers: Lennart Palm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.