25 feb. 2023

Tyska fredsrörelsen på offensiv

Sahra Wagenknecht talade idag lördag för förhandlingar om Ukraina och stopp för vapenleveranser.

I en färsk opinionsmätning är det för första gången något fler som säger nej till Tysklands vapenleveranser till Ukraina än som stöder dessa.


På lördagen samlades ca 20 000 berlinare vid Brandenburger Tor för att lyssna till 
 Sahra Wagenknecht  och  Alice Schwarzer som tagit initiativ till ett fredsupprop som 600 000 undertecknat.

På mötet talade bl.a skådespelerskan och första undertecknaren av fredsmanifestet, Corinna Kirchhof , som frågade hur länge detta krig egentligen kommer att pågå och hur många fler röda linjer som ska passeras innan parterna - inklusive USDA - ska tvingas till förhandflingsbordet.

”Att förhandla betyder inte att kapitulera, det innebär att göra kompromisser.” Hälften av tyskarna vill ha förhandlingar, säger Kirchhof och ber folk att påminna förbundskansler Olaf Scholz om hans ed att ”undvika skada för det tyska folket”. 

Den f d brigadgeneralen Erich Vad påpekade i sitt tal att det "är naivt att tro att Ryssland kan besegras militärt utan ett kärnvapenkrig. Det är naivt att tro att fred endast kan uppnås genom att tillhandahålla vapen, och det är naivt att tro att vi genom att tillhandahålla vapen kommer att förändra situationen - den militära situationen."

"Utmattning innebär att det inte längre finns någon rimlig militär lösning. Det säger också USA:s stabschef Marc Milly, och välkända Rant Corporation delar denna bedömning. Väst levererar fortfarande (vapen). Trots de militärt meningslösa dödsfallen i Ukraina (...). Stridvagnar idag, attackhelikoptrar, stridsflyg och missiler imorgon."

"Kära vänner, vi är inte bara många, vi börjar nu också organisera oss. För: Tyskland behöver äntligen en riktigt stark fredsrörelse igen", sa Sahra Wagenknecht, som uträttat stordåd genom att gå över de traditionella partilinjerna och försöka samla alla fredsvänner. (Hennes parti Die Linke stödde inte lördagens demonstration) .

Hon beskrev i sitt tal hur etablerade media och en rad politiker försökt koppla fredsrörelsen till extremhögern, sedan anklagelser för att stödja en extremvänster inte längre fungerar.

"Alla som vill vara med oss ​​och demonstrera för fred och förhandlingar med ett ärligt hjärta är välkomna hit, och vi ska inte göra en så dum debatt av det. Det retar mig på vilken nivå diskussionen nu pågår i Tyskland. Det är verkligen outsägligt."

Och de som är så känsliga för extremhögern, varför reagerar de aldrig på att den nazistiska kollaboratören Stepan Bandera är utnämnd till officiell nationalhjälte i dagens Ukraina?

"Vita huset, Joe Biden, har tecknat kontrakt med vapenföretag - det vill säga kontrakt för många år framöver- om att de ska förse Ukraina med vapen. I många år ska krigsmaskinen underhållas, så att den inte får slut på vapen. 
Vilken galen och cynisk politik är detta!

Och så kallar de detta solidaritet med Ukraina. Vilken lögn! Det är inte solidaritet! Detta är raka motsatsen.

Solidaritet måste innebära att man gör allt för att sluta dödandet. Solidaritet innebär att rädda liv och inte förstöra liv. Solidaritet innebär att arbeta för fred och inte för krig. Och man behöver inga stridsvagnar för det, man behöver diplomati, förhandlingar och en vilja att kompromissa på båda sidor."

I ryska medier uppmärksammades idag särskilt att Kievregimen levererat en utbränd rysk stridsvagn som placerats på en gata i centrala Berlin för att påminna om den stora kampen för att krossa Ryssland. Exakt detsamma gjorde nazisterna under Barbarossa-invasionen.

Men minnesgoda berlinare la rosor på stridsvagnen som snart täcktes av tiotusentals blommor och ett stort plakat som påminde om Napoleons och Hitlers misslyckade fälttåg mot Ryssland. En av dem som kom med blommor var en sonson till Otto von Bismarck, "järnkanslern" som enade Tyskland under 1800-talets andra hälft och som alltid varnade för att ge sig på Ryssland.*

Stefan Lindgren

* I detta sammanhang sprider Kiev-nazister falska påståenden om att Bismarck skulle ha förordat att rycka lös Ukraina som ett sätt att krossa Ryssland. Se https://www.stopfake.org/en/feigned-bismarck-citation-about-separating-ukraine-from-russia/

1875 skrev Bismarck till den tyske ambassadören i S:t Petersburg: "Det är korrekt att jag alltid har erkänt och representerat denna vänskap (mellan det tyska riket och Ryssland. SL) som en huvuduppgift för preussisk politik, även innan jag var i stånd att vara officiellt aktiv för att uppfylla denna uppgift och i en tid då denna uppfattning var mindre allmän bland oss."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.