25 feb. 2023

Ukrainas show i generalförsamlingen


Igår ställde västmakterna till en stor show i FN:s generalförsamling. Synden inkarnerad, dvs. Ryssland och dess trupp i östra Ukraina skulle fördömas och uppmanas lämna landet.


Flertalet stater, 141 stycken, ställde upp på det symboliska beslutet och blundade för att Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i strid mot protokollet fick hålla huvudanförandet.

51 stater valde emellertid att på olika sätt markera en avvikande mening eller att vara frånvarande.
141 ledamöter röstade för resolutionen, vilket översteg den två tredjedelars tröskel på 128 röster som krävs för att gå igenom.

Sju medlemmar – Vitryssland, Nordkorea, Eritrea, Mali, Nicaragua, Ryssland och Syrien – röstade emot resolutionen.


32 ledamöter avstod från att rösta, däribland de folkrikaste Kina, Indien, liksom Ryssland övriga vänner i BRICS.

12 länder var frånvarande och även den ryska delegationen tröttnade till sist på föreställningen och gick.

Den icke-bindande resolutionen uppmanar Ryssland att dra tillbaka sina trupper från regionen.
Eftersom de ryska federal trupperna numera är integrerade med folkrepublikerna DNR och LNR:s trupper liksom de andra ryskanslutna regionernas är det ett beslut som blir svårt att verkställa, en omelett som är svår att göra ovispad.

Det vet medlemsländerna, men precis som i fallet med Turkiets övertagande av norra Cypern, gör församlingen formella fördömanden, som efter några år övergår i mer praktiska överväganden.

Omröstningsresultatet återspeglar naturligtvis maktförhållandena i världen. Att USA:s hegemoni alltjämt råder betyder dock inte att världen låter sig styras hur som helst; flertalet länder nöjer sig med verbala fördömanden av Ryssland men har inte infört några sanktioner.

Påfallande är dock den absolut tondöva krigiska retoriken från väst - när rocklegenden Roger Waters, en av grundarna av Pink Floyds grundare, höll ett starkt emotionellt tal på videolänk till FN:s säkerhetsråd satt Ukrainas sändebud och lekte med sin smartphone. Efter talet kom en flodvåg av hån mot Waters. Lika blixtsnabbt Kina nedkämpades och förhånades senare ett fredsförslag från Kina.

EU:s utrikestalesman Josep Borrell förklarade:

 "Ukraina är en del av västvärlden och Putin vill ta det ifrån oss."

Som vanligt är EU:s begrepp om geografi flytande. Donetsk är längre från Bryssel än Casablanca, som i Borrells begreppsvärld ligger långt utanför den europeiska "trädgården", ute i djungeln.

"Så snart väderförhållandena tillåter det kommer Ryssland att fortsätta med offensiven som den redan har startat. Men det kommer att göra det med större intensitet", varnade Borrell.

Som om inte allts just nu handlar om att rusta Kievregimen till tänderna! Sverige står för det senaste löftet och skickar tio Leopard2-stridsvagnar, lika många som Spanien och tre gånger fler än Finland.

Storbritannien har också tagit ett initiativ för att dammsuga de forna Warszawapaktsländerna på MiG 29 och Su-24 stridsplan och leverera till Kiev. Baktanken ör förstås att USA:s flygindustri ska fylla luckorna i Europa, precis som den avser att fylla luckorna efter Leopard-stridsvagnarna med amerikansk utrustning.

På ett år har vapentillverkaren Saabs aktie stigit 118 procent, rapporterar Dagens Industri. Där har vi Ukraina-"solidaritetens" kärntrupper i Sverige.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.