12 maj 2022

Nanjingmassakern 85 år

Huvuden som huggits av under Nanjingmassakern

Nanjingmassakern på mer än 300 000 civila kineser framstår än idag som ett av historiens största enskilda illdåd. I söndags (
OBS. artikeln är från 2017)  hölls en minnesstund för att markera 80-årsdagen av massakern som begicks av den japanska militären under andra världskriget.

Hundratals aktivister och medlemmar av den kinesiska och andra asiatiska befolkningsgrupper samlades på söndagen i San Francisco.

Minnesstunden arrangeras varje år av Koalitionen "Rättslig prövning av våldtäkten på Nanking", "Kommitté för att främja en återförening av Kina", "Alliansen för att bevara sanningen om sino-japanska kriget" och Koalitionen "Rättvisa åt komfortkvinnorna" under de senaste 20 åren i syfte att  uppmuntra människor förståelse och aldrig glömma detta mörka kapitel i historien.

"Den japanska armén bröt på ett flagrant sätt brutit mot internationella konventioner och begick extremt grymma dåd i Nanjing, där 300 000 kinesiska civila mördades, och en tredjedel av husen förstördes," sade Zha Liyou, Kinas generalkonsul i San Francisco, på minnesstunden.

Japanska trupper erövrade Nanjing, som var Kinas huvudstad på den tiden, den 13 december 1937, och påbörjade en slakt som varade i mer än 40 dagar. Tiotusentals kvinnor våldtogs.

"Våra berättelser är kopplade till varandra. Ödet för över 400 000 kvinnor, sexuellt förslavade av den japanska kejserliga armén under andra världskriget, är en del av vad som hände under Nanjing-massakern," sade Judith Mirkinson, ordförande för Koalitionen "Rättvisa åt komfortkvinnorna".

Hon sade 1900-talet har kallats det mest våldsamma århundradet i världshistorien, och att sättet att säkra freden i det 21: a århundradet är att arbeta för sanning och försoning.

"Försoning kommer inte utan sanning. Så den japanska regeringen måste erkänna sina brott," sade hon. "De måste ge rättvisa åt de få människor som fortfarande lever efter Nanjingmassakern och minns vad som hände där."

Efter Japans invasion av nordöstra Kina i september 1931 följde en fullskalig invasion som började den 7 juli 1937. Runt 35 miljoner kinesiska soldater och civila dödades eller skadades under ockupationen, som fortsatte fram till 1945.

För att hedra offren och de överlevande, samt för att främja rättvisa och en varaktig fred uppmärksammar kineser över hela världen denna historiska händelse på den dag som den kinesiska regeringen instiftat som Nationell minnesdag för Nanjingmassakerns offer.

"Att minnas de övergrepp som begåtts av den japanska armén under andra världskriget betyder inte att hålla liv i fiendskapen, utan snarare att påminna om och inte glömma historien och inspirera till att älska fred," sade Zha. "Det kan vara en tröst för offren och de som offrade sina liv att Nanjingmassakern har etsat sig fast i det kinesiska folkets och världscivilisationens minne."

liazhu@chinadailyusa.com

China Daily USA 2017-12-12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.