11 maj 2022

Fler regioner kan bli ryska

Ryska flaggan vajar över stadshuset i staden Cherson i Ukraina.
 

Kommer Cherson-regionen som idag kontrolleras av ryska trupper att anslutas till Ryssland? "Ett sådant historiskt steg måste beslutas av människorna själva och vara helt legitimt", sa idag Kremls  talesman Dimitrij Peskov.

Kommentaren gjordes efter att en ledande tjänsteman i det rysk-kontrollerade område framfört idén.
"Folket i Kherson Regionen måste självt besluta om en sådan begäran skall göras eller inte, och den frågan bör utredas av juridiska experter", sa Dmitry Peskov till journalister på onsdagen.

"Ett så långtgående beslut måste ha en tydlig rättslig grund och vara helt berättigat, som det var med Krim."

Men Kreml uttalar sig inte om en eventuella folkomröstning.

Ryska trupper intog Cherson i början av Mars och ockuperade hela regionen, som gränsar till Krim. Kirill Stremousov, biträdande chef för administration, som bildats under rysk kontroll, sade på onsdagen att de nya myndigheterna planerar på att rikta en begäran till president Vladimir Putin att officiellt göra regionen till "en fullvärdig del av Ryssland."

Stremousov sa att juridiska dokument kommer att utarbetas under året och därefter kan ett slutligt beslut fattas.

Under tiden styrs regionen av den militär-civila administrationen, sa Stremousov.

Ukraina anser att de nya myndigheterna i Cherson är illegitima. Talmannen Volodymyr Zelenskyj sade i april att Kiev kommer att överge fredssamtalen om Ryssland arrangerar en "pseudo-folkomröstning" på de territorier som det kontrollerar.

rt.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.