22 sep. 2021

Oppositionen som inte finns

På måndagskvällen samlades flera hundra människor främst ungdomar på Moskvas Pusjkin-torg. De protesterade mot påstådda valbedrägerier i dumavalet. Mötet genomfördes som ett "möte med dumadeputeraden". Sådana utomhusmöten är tillåtna enligt lag. Polisen ingrep inte.

Anmärkningsvärt är att västmedia, som annars brukar rycka ut varje gång en handfull Navalnyjanhängare protesterar, helt förteg händelsen.


Huvudtalare var dumadeputeraden Valerij Rasjkin, som är en av ledarna för Ryska federationens kommunistiska parti (KPRF) i Moskva. Rajkin talade om påstådd valmanipulation. Det handlar framför allt om två kandidater, Michail Lobanov och Anastasia Udaltsova, som hade vunnit vid valurnorna, men några timmar senare flyttades till andra plats som förlorare på grund av en massiv ström av elektroniska röster fär Enat Rysslands kandidater.

Redan på söndagskvällen frågade kritiska bloggare varför publiceringen av resultaten av Internetomröstningen tog så lång tid. På måndagen rapporterade ryska elektroniska medier vad som utlöste förseningen. Enligt uppgift hade datasystemet tagit mycket lång tid på sig att avgöra det senaste röstningsbeslutet för personer som röstade flera gånger.

Vad menas med att "rösta fler gånger"? Om en väljare hade avbrutit sin röstningsprocess på Internet en eller flera gånger av olika skäl, behövde datasystemet enligt uppgift lite tid för att filtrera bort det senaste valbeslutet.

Mellan klockan fyra och sex på måndagsmorgonen vidarebefordrades sedan de noggrant kontrollerade resultaten av de elektroniska omröstningarna till de ansvariga myndigheterna. Trots förseningen uppgav stadsförvaltningen att datasystemet hade fungerat felfritt.

Men demonstranterna på Pusjkintorget i Moskva misstänker valfusk. De gick ännu längre och förklarade att elektronisk omröstning hade införts specifikt för att stjäla röster från oppositionen. Flera talare krävde att elektronisk omröstning skulle avskaffas. På lördag blir det ett nytt  möte med medborgarna klockan 14 på Pusjkinplatsen.

Michail Lobanov är en oberoende vänsterkandidat, matematiker som undervisar vid Moskvauniversitetet och kandiderade i Kuntsevo-distriktet väster om Moskvas centrum på KPRF:s lista.

På måndagsmorgonen klockan nio i Moskva meddelade han via Facebook att han ledde med 41 859 röster före den välkände tv-journalisten Jevgenij Popov, som kandiderade för partiet Enade Ryssland och fick 31 008 röster. Lobanov fortsatte med att skriva: "Det är redan tydligt på vems sida väljarnas sympatier ligger. Det som kan kompensera för denna klyfta är bara gigantiska förfalskningar i elektronisk omröstning."

Kort efter att Lobanov publicerat sin dystra föraning blev det verklighet. Enligt officiella uppgifter missade Lobanov med nöd och näppe segern. Enligt officiella tillkännagivanden röstade 31 procent på den kommunistiska matematikern och 34 procent för tv-journalisten Popov.

Samma sak hände med Anastasia Udaltsova. Aktivisten från Vänsterfronten kandiderade på  KPRF-listan i det proletära Nagatinskijdistriktet söder om Moskvas centrum. Hennes man - Sergej Udaltsov - fängslades flera gånger under en längre tid för att ha deltagit i gatuprotester.

På måndagsmorgonen, efter att alla röster räknats i vallokalerna, rapporterade nyhetsbyrån Interfax att Udaltsova hade vunnit i sin valkrets med 31 procent av rösterna. Men några timmar senare - efter att de elektroniskt avgivna rösterna räknats - låg Udaltsova bara på andra plats med 25 procent.

KPRF anser att valet förfalskades på olika ställen. Den har lämnat in en lång lista med klagomål till den centrala valkommissionen.

Även om det inte finns bevis för förfalskningar är möjligheterna att fuska med elektroniska röster större. Elektroniska röster gynnar framför allt offentlig anställda tjänstemän med ständig tillgång till datorer och många kan tänkas rösta på Enat Ryssland "i tjänsten".

Om Putin vill fortsätta sin strävan att göra ryska val transparenta och hederliga lär han få hitta ett sätt att möta kritiken av detta första experiment med röstning på Internet. Försöket genomfördes i sju regioner med sammanlagt 2,5 miljoner väljare. Bland de som kunde rösta elektroniskt röstade över 90 procent.

KPRF hade framgångar i dumanvalet, särskilt i provinsen, Sibirien och Fjärran Östern, i Irkutsk-regionen, på ön Sachalin och i Primorskij-regionen (Vladivostok). I den nordryska Nenetsregionen vann man med 31 procent mot partiet Enade Ryssland, som fick 29 procent av rösterna. Kommunisterna blev också det starkaste partiet i Jakutien.

Programmatiskt och även i sin politiska praxis har KPRF varit ett patriotiskt inriktat, socialdemokratiskt parti i många år, som förespråkar en blandekonomi och nationalisering av nyckelindustrier och naturresurser samt en starkare beskattning av miljonärer och miljardärer.

heise.de

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.