2 sep. 2021

Hur mycket är 8 biljoner dollar?


Nya beräkningar visar att USA:s kostnader för "kriget mot terrorn" efter 11-septemberattackerna uppgår till hela 8 biljoner dollar.

En närmast ofattbar siffra. Det är 14 gånger så mycket som Sveriges bruttonationalprodukt (BNP). Eller 415 gånger Afghanistans BNP.

En ny analys som släpptes igår onsdag visar att USA i slutändan kommer att ha gjort av med nära  8 biljoner dollar och förorsakat nästan en miljon människors död i sitt ”globala krig mot terrorn” efter den 11 september 2001.

Men hur mycket är 8 biljoner dollar? En biljon (trillion på amerikanska) är en etta med tolv nollor efter. Det är 14 gånger så mycket som Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) 2020. Eller 415 gånger Afghanistans BNP.

Enligt Brown University's Costs of War Project, som har publicerat rapporter om de ekonomiska och mänskliga kostnaderna för krig med jämna mellanrum sedan 2010, uppgår antalet döda i Afghanistan, Irak, Syrien, Jemen, Somalia, Pakistan och på andra håll under de senaste två decennierna till mellan  897 000 till 929 000 människor - en uppskattning som forskarna säger är i underkant.

"De dödsfall vi räknat med är sannolikt en stor underskattning av de verkliga offer i människoliv  som dessa krig har skördat", säger Dr. Neta C. Crawford, en av ledarna för Costs of War Project, i ett uttalande.

Studien beräknar de uppskattade kostnaderna till 8 biljoner dollar i de krig som USA har bedrivit sedan 11 september 2001:

* 2,3 biljoner dollar tillskrivs krigszonen Afghanistan/ Pakistan


* 2,1 biljoner dollar tillskrivs krigszonen Irak/Syrien

* 355 miljarder dollar tillskrevs andra slagfält, inklusive Libyen och Somalia.

* Utöver dessa kostnader lades ytterligare 1,1 biljoner dollar på Homeland Security-program.

* 2,2 biljoner dollar är den uppskattade skulden  för framtida vård av amerikanska veteraner som tjänstgjort i de olika krigen.

Av de dödade kategoriseras 387 000 som civila, 207 000 som medlemmar i nationella militära och polisstyrkor och ytterligare 301 000 som oppositionella som dödats av USA-ledda koalitionstrupper och deras allierade.

Rapporten fann också att cirka 15 000 amerikanska militärtjänstmedlemmar och entreprenörer har dödats i krig, tillsammans med ett liknande antal allierade västerländska trupper som är utplacerade i konflikterna och flera hundra journalister och humanitära hjälparbetare.

Enligt en uppskattning från 2015 från de nobelprisbelönade "Läkare för socialt ansvar" har över 1 miljon dödats indirekt och direkt bara i krigen i Irak, Afghanistan och Pakistan. Svårigheten att beräkna antalet dödsfall försvåras av den amerikanska militärens vägran att redogöra för antalet dödade i dess operationer.

Brown-universitetets forskare betonar att även om det totala antalet direkta dödsfall som orsakats av de senaste krigen är färre än i andra världskriget och Vietnamkriget, har konflikterna efter 2001 gjort mer långsiktig skada på de samhällen som under många år lidit av ständiga bombningar, död och förstörelse.

"Vad har vi verkligen åstadkommit under 20 år av krig efter 11 september och till vilket pris?" frågade doktor Stephanie Savell, en av projektledarna, i ett uttalande.

"Om tjugo år måste vi fortfarande bära de höga samhällskostnaderna för krigen i Afghanistan och Irak - långt efter att de amerikanska styrkorna har försvunnit."

                                                                             * * *
En del inbitna krigsanhängare kommer naturligtvis inte att ta till sig de nya siffrorna. Liksom USA-kongressens särskilde inspektör för Afghanistan (SIGAR) kommer de att hitta försvar för kriget. Så här skrev SIGAR i sin senaste rapport:

"Det råder dock ingen tvekan om att miljontals afghaners liv har förbättrats av vår intervention. År 2018 hade livslängden ökat från 56 till 65, en ökning med 16 procent.Mellan 2000 och 2019 sjönk dödligheten för barn under fem år med mer än 50 procent.

Mellan 2001 och 2019 steg Afghanistans HDI (mänskligt utvecklingsindex) med 45 procent.

Mellan 2002 och 2019 nästan fördubblades Afghanistans BNP per capita och den totala BNP nästan tredubblades.

Mellan 2005 och 2017 ökade läskunnigheten bland 15–24-åringar med 28 procentenheter bland män och 19 poäng bland kvinnor, främst drivna genom ökningar på landsbygden."

Detta är siffror och synsätt som kommer att upprepas även i Sverige, i synnerhet av politiker som bär en direkt del av ansvaret för att Sverige drogs in i det katastrofala kriget, t ex Jan Eliasson.

Jämförelsen är dock direkt missvisande även om vi godtar SIGAR:s friserade* siffror. Den kontrollfråga man bör ställa sig är inte vilket land Afghanistan var 2001 resp. 2021 utan vilket land Afghanistan kunde ha varit om de gigantiska kostnaderna för kriget hade använts annorlunda. Krigets kostnader motsvarar en summa av 521 459 kronor per person i Afghanistan.

Stefan Lindgren

https://watson.brown.edu/costsofwar/


* Mycket av den afghanska statistiken är tillrättalagd för att framställa ockupationen i rosa ljus. Av BNP beräknas 50 procent utgöras av narkotikaintäkter och ca en fjärdedel av internationella transfereringar.

Beträffande skolgången i Afghanistan kan man notera att det sedan 1984 saknas rapportering av hur stor andel av flickorna resp. pojkarna som fullbordar sin skolgång i lågstadiet liksom på andra nivåer.

Mödradödligheten är den värsta i något land utanför Afrika.

7 kommentarer:

 1. Uppståndelsen kring de i självmordsbombattacken omkomna 13 US-soldaterna visar i blixtbelysning att något moraliskt uppvaknande inte är att vänta. Så "woke" är inte någon i USA att ett amerikanskt liv skulle likställas med ett afghanskt eller något annat heller. Våra liv räknas, de andras är sandkorn i öknen. Det borde bl.a. heta "American Black Lives Matter", Afrika omfattas inte.

  Tyvärr är det nog bara ekonomin som kan rädda omvärlden från världspolisen. Det verkar ha blivit svårare att finansiera krigsföretag på krita eftersom stora kreditgivare som Kina börjar dra ner på riskerna. Jag undrar om det inte var centralbanken FED som påpekade för Joe Biden att deras ammunitionslager börjar sina.

  Signaturen "The Saker" anser att den första chocken levererades av Iran då de vedergällde mordet på general Soleimani genom en massiv missilattack mot en USA-bas i Irak och USA insåg att det var klokast att låta saken bero. Och på tal om Soleimani, så klarsynt var han att trots att talibanerna hade mördat iranier och betraktades som fiender, började han förhandla med dem. Han förstod att deras roll inte kunde förbigås och när han lades i sin grav kondolerade talibanerna. Nu kommer den nya iranska regeringen att vara starkt regionorienterad och strunta i påtryckningar från väst.

  SvaraRadera
 2. Tillkommer att 911 var en false flag operation.
  Byggnaderna sprängdes...

  SvaraRadera
 3. 911 har inget samband med Afganistan.
  Det är en false flag operation.
  Sverige tar order från den källan.

  SvaraRadera
 4. Är inte det amerikanska folket egentligen ett ganska konstigt släkte?
  8 biljoner Dollar för ett sketet krig verkar skattebetalarna i USA mer eller mindre rycka på axlarna åt.
  Däremot skulle bensinpriset öka med några Dollar så blir det nästan revolutionsstämning i landet.
  Ingemar.

  SvaraRadera
 5. Hur mycket är en miljard?
  I Milanovićs Global ojämlikhet (s.55 f) finns ett intressant räkneexempel. Antag att du får en miljard kronor med förbehållet att spendera tusen kronor per dag. Hur lång tid skulle det ta dig att "bränna" miljarden?
  * 365 dagar ggr 1 000 kr = 365 000 kr per år. Dela 1 000 000 000 kr med 365 000! Kvoten blir : 2740 (avrundat!) Alltså 2 740 år! Om vi backar historien från idag till år 1 000 f.Kr. Då hamnar vi vid det år som Homeros (kanske) skrev Iliaden och Odyssén. Vilket tidsperspektiv!
  En liten "prisjämförelse", då man skall försöka förstå den ofantliga mängd pengar, som USA lagt ut på att bekämpa terrorismen. Kaj Odelstål, Fagersta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det intressant att räkna vad detta krig hade kunnat åstadkomma för mänskligheten istället om USA valde annan väg?

   Jag räknade grovt de siffror som nu publiceras på amerikaner och de kontrakterade samt NATO-styrkor kostar.

   Antal omkomna** 7 438
   Antal Amerikanska medborgare*** 331 002651

   USAs statsskuld**** 26 biljoner USD, så 8 biljoner USD är ca 1/3 del av USAs statsskuld!

   Motsvarande 80 664 dollar per invånare!
   Nu ska det så klart slås ut på 20 år så summan blir mer åt ca 40 000 - 50 000 kr om året per invånare. Pengar som hade kunnat betala all sjukvård åt varenda Amerikan som behöver. Och troligen skola, där en tvåårig eftergymnasial utbildning kostar 3600 dollar.

   Kom ihåg att vi pratar om 50 000 kr per år per person i 20 år! Nästan ett halvt arbetsliv.

   Ska vi räkna med de som dog och uppskatta att deras inarbetade värde var ca 20 miljoner per person så är det ytterligare 0,13 biljoner dollar som dött, helt i onödan?

   Naturligtvis är denna skuld omöjligt att betala igen, som omfattar volymer som täcker in all sjukvård, skola och mer därtill i kommande 20 åren. Men USA gör som det alltid har gjort; de exporterar denna räkning till länder som Sverige, i form av Svensk valutainnehav i dollar som Riksbanken köper in, som USA trycker nya dollarpapper av.   ** https://apnews.com/article/middle-east-business-afghanistan-43d8f53b35e80ec18c130cd683e1a38f

   *** https://www.worldometers.info/world-population/us-population/

   **** https://en.m.wikipedia.org/wiki/National_debt_of_the_United_States

   Radera
 6. Mvh Alex S (beklagar att jag glönde signaturen)

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.