18 sep. 2021

EU:s stormaktsdrömmar: Viljan finns

Dags för ett rejält språng, anser EU-chefen Ursula von der Leyen

Rubriken på talet som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll inför Europaparlamentet härförleden är ”State of the Union Address”.

Det är också namnet på det traditionella årliga tal som USA:s president håller till den amerikanska kongressens båda kamrar, påpekar Jörg Kronauer i junge Weltoch tar det till utgångspunkt för följande analys.

När kommissionens dåvarande ordförande, José Manuel Barroso, dök upp inför Europaparlamentet i september 2010 med EU:s första sådant tal, stod det helt klart varför han valt den kända rubriken: Det hade samma innebörd som det amerikanska. EU ville bli betraktat som en USA:s jämlike. Denna markering upprepas varje september.

De som vill se EU som en världsmakt har inte mycket att klaga på i dessa tal - men von der Leyen kunde ändå inte undvika att ta upp de interna konflikter som pyrt och kokat i unionen under flera år, och till och med hotar att eskalera: tvisten om hur flyktingar ska utvisas, eller - som de kallas i EU:s förklädda byråkratiska jargong – ”det nya migrations- och asylpaketet”.

Här var kommissionsordföranden tvungen erkänna att ”bara smärtsamt långsamma framsteg” gjorts. Dessutom måste hon ta upp de bittra tvisterna om rättsstatsprinciperna med Ungern och Polen, tvister som hela tiden skärps. Där höll von der Leyen fast vid en hård linje. Det kan ha varit de allt fler stridigheter som EU skakas av som fick kommissionschefen att i talet (under rubriken ”Stärk vår unions själ”) utbrista i dessa pinsamma fraser: ”Med alla sina brister, är vår Union trots allt unik och enastående skön”.

Nåja.

Trots alla interna konflikter är viljan att bli en världsmakt fortfarande obruten bland EU:s eliter. På global nivå går vi, enligt von der Leyen, in i "en ny era av ökad konkurrens". Då är det viktigt att vid behov utföra militära uppdrag, ”missioner”. Om så behövs ”utan att Nato eller FN deltar”.

EU kommer att "säkerställa stabilitet" utomlands, "i vårt grannskap och i olika regioner". Stabilitet? Afghanistan hälsar, kanske Mali då eller… Och det faktum att EU, i enlighet med sin nya Indiska Oceanen- och Stillahavsstrategi som presenterades 16 september, vill skicka fler krigsfartyg till dessa hav, väcker farhågor för hur det ska gå med Asiens stabilitet.

För att skaffa tillräckligt med trupper och skapa tillräcklig uppslutning för framtida militära ingripanden efterlyste kommissionsordföranden, återigen, en "europeisk försvarsunion". ”Det är dags”, sa von der Leyen med tanke på EU:s militarisering, ”att Europa tar ett rejält språng".

Som nederlaget i Afghanistan visar kan det bli ett språng rakt ner i avgrunden.

https://www.jungewelt.de/2021/09-16/index.php

Övers: Lennart Palm
 

2 kommentarer:

  1. "Flinten-Uschi" som damens öknamn är hemma i Tyskland gjorde bruk av en illavarslande fras direkt lånad från den krigiska hyenan Madeleine Albright. "Vad skall man med en fullt utrustad krigsmakt till om man inte gör bruk av den ?" Samma sade Albright på 90-talet då hon eggade till krig i Jugoslavien och Mellanöstern.

    Van der Leyens mannar har dock inte samma maskineri till sitt förfogande som Albrights. Med Frankrike som den bäst utrustade EU-staten lär faran vara störst för detta lands forna kolonier i Afrika. Frankrike har där sitt levande museum för den franska frangen och upplever säkerligen att dessa privilegier måste bevaras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju illavarslande om EU ska föra krig i Afrika då Kina numera står för de flesta stora investeringar på denna kontinent. Ett krig mellan EU och Kina är väl det sista Afrika behöver efter några hundra år av kolonialism...

      Radera

Underteckna med ditt namn.