21 aug. 2020

Vet vitryssarna vad som står på spel?

Den ikoniska vitryska traktorn Belarus.
Tillverkas och säljs i ständigt nya modeller.
Vitryssland är som en förmögen brud som inte har brist på friare.

Nato vill flytta sina stridsvagnar och kanoner dit för att kunna ha Smolensk inom räckhåll. Polen längtar efter att omfamna landet, som de gjorde tidigare under hundra år. Ryssland har länge planerat att svälja Vita Ryssland som ett hallon.

Men Lukasjenko är en svår nöt att knäcka, skriver den tjeckiske publicisten Jan Vitek.


Vad vill arrangörerna av demonstrationerna i Minsk och andra städer, bortsett från störtandet av Lukasjenko, uppnå? Vill de under täcket av frihet och demokrati etablera en nyliberal kapitalism för att avskaffa fackliga rättigheter, avreglera priser och slopa obekväm arbetslagstiftning?

Det viktigaste är nog privatiseringen av nationell egendom och dess försäljning till utländska händer. Här kollapsar oppositionens enhet. Den pro-västerländska delen vill sälja familjesilver till västerländska investerare, medan den pro-ryska delen vill att de ryska oligarkerna ska få dem. Åttio procent av all vitrysk industri tillhör staten och allt jordbruk, som huvudsakligen består av privata gårdar, står på spel.

Vitryssland är inte fattigt, dess industri har moderniserats såväl som jordbruk. De producerar många varor och livsmedel för export. Europa är inte särskilt intresserad av vitryska lastbilar och korvar eftersom de har sina egna, men de är efterfrågade i Ryssland eftersom de är bra och billiga.

Vitryska möbler och modeprodukter är populära i Moskva. Under en tid, åtminstone fram till 2015, växte den vitryska ekonomin med tio procent per år. Arbetslösheten har varit under två procent i flera år. Medicin, hälsovård och högskoleutbildning är gratis.

De som examineras från universitet måste arbeta två år dit de skickas. De som inte arbetar är snyltare och måste betala böter till kommunen för varje improduktiv dag eller gå i fängelse.

Den genomsnittliga skatten är trettio procent. Den genomsnittliga lönen i Vitryssland är cirka $ 500 per månad, vilket inte är mycket, men levnadskostnaderna är också låga. IT-specialister tjänar upp till 2500 dollar och betalar bara en skatt på 7 procent. Man kan säga att dessa privilegierade människor skulle vara nöjda och lyckliga, men det är de inte. Många av dem deltar i demonstrationer. De vill ha ett friare och mer jämlikt samhälle än alla andra. Detta är en helt naturlig mänsklig önskan som lätt kan missbrukas och ofta har gjorts just det.

Vitryssar bör inse att när den konstgjorda färgrevolutionen når sitt mål kommer deras industriella och jordbruksbas att brytas upp och stjälas så att den inte kan konkurrera med västerländska producenter. Detta har hänt i Ryssland, Litauen, Polen och i många andra länder, inklusive Tjeckien. Belarus riskerar att förflyttas från ett paradis till någonting annat. Men det som händer i närliggande Ukraina borde öppna ögonen på dem.Jan Vitek är tjeckisk publicist som bor i Genève. Han arbetade för International Labour Organisation, där han var chefredaktör för den globala tidningen ILO Information, under 30 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.