25 aug. 2020

När kommer polackerna att nyktra till?

USA-soldater tränar tillsammans med polacker.
När kommer polackerna att nyktra till efter sin russofobiska berusning? undrar den tjeckiske publicisten Jan Vítek.

Kommer polackerna att ångra att deras regering bjöd in amerikanska soldater för att skydda dem från ett förmodat ryskt överfall? Förmodligen, men först när de några år fått betala för amerikanernas beskyddarverksamhet.

Torsdagen den 14 augusti undertecknade USA:s utrikesminister Mike Pompeo ett avtal i Warszawa som gör det möjligt att skicka ytterligare 1 000 amerikanska soldater till baser i Polen. För närvarande finns det cirka 4 500 amerikanska soldater i landet, vilka tillsammans med andra Nato-trupper i Baltikum ska avskräcka Ryssland från en eventuell aggression.

Det har inte nämnts hur mycket ett amerikanskt beskydd kommer att kosta. På grundval av erfarenheterna från Tyskland, Italien, Japan, Sydkorea och andra länder, vet vi att det inte är billigt. Den amerikanska beskyddarverksamheten blomstrar och har en stor framtid framöver. För Polens del kommer kostnaderna att hamna på flera miljarder dollar.

Pentagon, för att ta ett exempel, vill att Japan ska öka sitt bidrag till 8 miljarder dollar per år från och med nästa år och Sydkorea till 5 miljarder dollar. Varje miljon är viktig för militärutgifterna ökar ständigt. Den amerikanska vapenbudgeten för detta år är 726 miljarder och förväntas öka till 750 miljarder nästa år.

En femtedel av det beslutade beloppet kommer att sväljas av utgifterna för 200 000 soldater  som tjänstgör på nästan 800 baser i 177 länder.

Pentagon räknar med att grundkostnaderna för varje soldat är ca 180 dollar per dag. I Polen kommer de preliminära kostnaderna för en närvaro av 5 500 amerikanska soldater att ligga på ca 361 350 000 dollar per år.

Den andra posten är utgifterna för byggandet av Trump-basen, som Warszawa bett USA om. Sydkoreaner betalade 11 miljarder dollar för den nyligen avslutade Camp Humphrey-basen. De polska utgifterna kommer säkert att vara mindre och priset betydligt lägre.

Den tredje posten inkluderar kostnaderna för underhåll av basen. Enligt inofficiella källor betalar italienarna 1,5 miljarder dollar per år för ett halvt dussin amerikanska baser där, inklusive deras marinbaser i Medelhavet.

Den första och tredje posten kommer att kompletteras med en tilläggsavgift på 50 procent som president Donald Trump vill införa nästa år.

 "De rika länderna som vi skyddar kommer att betala mer", sade Trump i Pentagon den 17 januari, applåderad av generaler. Den nya tilläggsavgiften har döpts om till Cost Plus 50. För Polen betyder detta att ovanstående årliga belopp kan hoppa upp till 542 025 000 dollar.

Den totala kostnaden, inklusive byggandet av Trump-basen och dess underhåll, är kanske inte astronomisk, men kommer att vara kännbar för skattebetalarna – även om regeringen ska försöka gömma beloppet i sin budget så djupt som möjligt.

Baksmällan från de russofobiska åren, som visserligen haft sina historiska orsaker, kommer att märkas. Utvecklingen kan gradvis leda till att polacker inser att tiderna förändras och att de tsaristiska och kommunistiska system i Ryssland ligger sex fot under jord.

De kommer att förstå att vår tids kapitalism med auktoritära drag är annorlunda. Den erövrar inte längre länder med militär styrka, det är något som hör till det förflutna. Världsdominans idag uppnås inte i krig, utan i ekonomi, teknik och strategiska allianser. Ryssland behöver inte de polska slätterna till detta.

När kommer polackerna – och inte bara de – att nyktra till och ställa sig en meningsfull fråga: Vad var allt detta bra för?

När allt kommer omkring så kan en europeisk schism knappast sluta på annat sätt, eftersom den andra tänkbara lösningen är kärnvapen och en nukleär vinter.

Jan Vitek

2 kommentarer:

  1. Den kriminelle Putin ständigt hotar sina grannländer och utövar påtryckningar så därför behövs den amerikanska närvaron.

    SvaraRadera
    Svar
    1. El Polaco .. lite svårt att tro på dig när du bara påstår saker. Lite troll-varning där 🤔

      Radera

Underteckna med ditt namn.