11 aug. 2020

Vad orsakade explosionen i Beirut?

 27 september 2018 pekade Benjamin Netanyahu
inför FN:s generalförsamling ut den lagerbyggnad
som skulle explodera 4 augusti 2020 som
ett vapenlager för Hezbollah.
Hittills har inga officiella anklagelser riktats mot någon makt för explosionen i Beirut. Men en del observatörer nöjer sig inte med hänvisningar till vanstyre och korruption som förklaring till katastrofen.

Nyhetsbanken publicerar här två kritiska rapporter som båda hävdar att Israel låg bakom händelsen.
Vem har nytta av bomben i Beirut? frågar Pepe Escobar i Asia Times den 7 augusti.

Berättelsen att Beirut-explosionen uteslutande var en följd av vårdslöshet och korruption hos den nuvarande libanesiska regeringen är nu i huggen sten, åtminstone i den atlantiska sfären.
Och ändå, när man grävar djupare, finner man att vårdslöshet och korruption kan ha utnyttjats fullt ut för att genomföra det genom sabotage.

Libanon är John Le Carré-territorium par préference. Ett månginationellt näste för spioner av alla nyanser - Saudi-agenter, sionistiska operativa, "moderata rebeller" -vapenhandlare , Hizbollah-intellektuella, sedeslösa arabiska "kungligheter", självförhärligade smugglare - i en omgivning av allomfattande ekonomisk katastrof som drabbar en medlem av Motståndsaxeln, ett flerårigt mål för Israel tillsammans vid sidan av Syrien och Iran.

Som om detta inte var tillräckligt vulkaniskt, klev president Trump in i tragedin för att grumla östra Medelhavets redan förorenade vatten. Efter att ha fått en uppdatering av ”våra fina generaler” sa Trump på tisdag den 4 augusti:

”Enligt dem - de vet ju sådant här bättre än jag - men de verkar tro att det var en attack.”
Och Trump tillade: ”Det var en bomb av något slag.”

Var denna glödheta anmärkning ett sätt att släppa katten ur säcken genom att avslöja sekretessbelagd information? Eller lanserade presidenten ännu en slutsats hämtad ur tomma luften?

Trump ändrade så småningom sina kommentarer efter att Pentagon avböjt att bekräfta hans påstående om vad ”generalerna” hade sagt, och hans försvarsminister, Mark Esper, stödde olycksförklaringen av explosionen.

Det är ännu en grafisk illustration av det krig som pågår inom Beltway (den motorväg som innesluter Pentagon, Vita huset och kongressen). Trump: attack. Pentagon: olycka.

"Jag tror inte att någon kan säga det säkert just nu," sade Trump på onsdagen. "Jag har hört båda delarna."

Ändå kan det vara värt att notera en rapport från Irans Mehr News Agency om att fyra spaningsplan från amerikanska marinen siktats nära Beirut vid tidpunkten för explosionerna. (Amerikanskt sabotage i Beirut-explosion möjlig)

Är man inom underrättelsetjänst medveten om vad som egentligen hände längs hela detta spektrum av möjligheter?

Ammoniumnitratet
Säkerhet i Beiruts hamn - landets främsta ekonomiska knutpunkt - måste betraktas som en högsta prioritet. Men för att travestera en replik från Roman Polanskis Chinatown: ”Glöm det, Jake. Detta är Beirut. ”

Den nu ikoniska fartygslasten med 2 750 ton ammoniumnitrat anlände till Beirut i september 2013 ombord på Rhosus, ett fartyg under Moldavisk flagg på väg från Batumi i Georgien till Moçambique. Rhosus togs i beslag av Beiruts hamnkontroll.

Därefter övergavs fartyget de facto av sin ägare, den skumma affärsmannen Igor Gretjusjkin, född i Ryssland och bosatt på Cypern, som på ett misstänkt sätt "tappade intresset" för sin relativt dyrbara last, som han inte ens försökte sälja till dumpningspris för att betala sina skulder.

Gretjusjkin betalade inte heller sin besättning, som knappt kunde överleva de månader som gick innan de sändes hem på humanitära grunder. Den cypriotiska regeringen bekräftade att Interpol inte fick någon begäran från Libanon att gripa honom. Hela operationen ger intryck av att vara en täckoperation där de verkliga mottagarna av ammoniumnitratet eventuellt är ”moderata rebeller” i Syrien som använder det för att bl a utrusta självmordsbilar, till exempel den som förstörde Al Kindi-sjukhuset i Aleppo.

Ammoniumnitratet -  2 750 ton packade i 1-tonsäckar märkta ”Nitroprill HD” - överfördes till Hangar 12-lagret på kajen. Det som följde var ett häpnadsväckande fall av seriell vårdslöshet.

Från 2014 till 2017 ignorerades helt enkelt brev från tulltjänstemän - en rad sådana - samt föreslag till alternativ för att bli av med den farliga lasten, exportera den eller på annat sätt sälja den. Varje gång de försökte få ett rättsligt beslut att avyttra lasten fick de inget svar från det libanesiska rättsväsendet.
När den libanesiska premiärministern Hassan Diab nu utropar ”De ansvariga kommer att få betala priset” är sammanhanget absolut nödvändigt.

Varken premiärministern eller presidenten eller någon av kabinettministrarna visste att ammoniumnitratet var lagrat i Hangar 12, bekräftar den före detta iranska diplomaten Amir Mousavi, chef för Center for Strategic Studies and International Relations i Teheran. Det handlar alltså om en massiv IED, improviserat sprängämne placerat mitt i staden.

Byråkratin i Beiruts hamn och maffiagrupperna som faktiskt är ansvariga är nära kopplade till bland annat al-Mostaqbal-fraktionen, som leds av den tidigare premiärminister Saad al-Hariri (på bild med Macron), själv fullständigt stödd av Saudierna.

Den oerhört korrupta Hariri fråntogs makten i oktober 2019 under pågående allvarliga protester. Hans kumpaner såg till att minst 20 miljarder dollar ”försvann” från Libanons skattkammare - vilket allvarligt förvärrade landets valutakris.

Inte underligt att den nuvarande regeringen - där vi har premiärminister Diab med stöd av Hezbollah - inte blivit informerade om ammoniumnitratet.

Ammoniumnitrat är ganska stabilt, vilket gör det till ett av de säkraste sprängämnena som används vid gruvdrift. Eld kan normalt inte att sätta igång det. Det blir mycket explosivt endast om det är förorenat - till exempel med olja - eller värms till en punkt där den genomgår kemiska förändringar som producerar en sorts ogenomtränglig kokong runt den där syre kan byggas upp till en farlig nivå och en antändning kan orsaka en explosion.

Varför kände denna hög, efter att ha sovit i Hangar 12 i sju år, plötsligt en klåda att den skulle explodera?

Hittills pekar den främsta rakt-på-sak-förklaringen från Mellanösternexperten Elijah Magnier på att tragedin ”antändes” - bokstavligen - av en aningslös smed med en blåslampa som var igång ganska nära det osäkrade ammoniumnitratet, osäkert förvarat alltså på grund av vårdslöshet och korruption - eller som en del av ett avsiktligt "misstag" som förutsåg möjligheten av en framtida sprängning.
Detta scenario förklarar dock inte den första "fyrverkeri"-explosionen. Och förklarar verkligen inte vad ingen - åtminstone inte i väst - talar om: de avsiktliga bränderna som anlagts vid en iransk marknad i Ajam i Förenade Arabemiraten, och även vid en rad livsmedels-  och jordbrukslager i Najaf, Irak, omedelbart efter Beirut-tragedin.

Följ pengarna
Libanon - med tillgångar och fastigheter värda miljarder dollar - är en saftig persika för globala finansgamar. Att lägga beslag på dessa tillgångar till bottenpriser, mitt i den nya stora depressionen, är helt enkelt oemotståndligt. Parallellt skulle IMF-gamarna inleda ett totalt utpressningssläge och till slut "efterskänka" några av Beiruts skulder om bara en hård variant av "strukturell anpassning" införs.

Vem som tjänar i detta fall är de geo-politiska och geo-ekonomiska intressena i USA, Saudiarabien och Frankrike. Det är ingen slump att president Macron, en plikttrogen Rothschild-tjänare, anlände till Beirut på torsdagen för att lova Paris ett nykonialt "stöd" och, som en vicekonung, näst intill införa en lång rad "reformer". En instoppad Monty Python-dialog, komplett med tung fransk accent, kan ha låtit på följande sätt: "Vi vill köpa din hamn." "Den är inte till salu." "Åh, vad synd, det hände just en olycka."

Redan för en månad sedan varnade "IMF" att "implosionen" i Libanon "accelererar". Premiärminister Diab var tvungen att acceptera det ökända "erbjudandet man inte kan säga nej till" och därmed "låsa upp miljarder dollar i givarfonder." Annars. Den non-stop rusningen mot den libanesiska valutan, i över ett år nu, var bara en - relativt artig - varning.

Detta händer mitt i ett massivt övertagande av egendom i global skala kännetecknad i det större sammanhanget av amerikansk BNP som gått nedåt med nästan 40%, stora ansamlingar av konkurser, en handfull miljardärer som samlar på sig otroliga vinster och megabanker som är alltför-stora-för-att-gå-omkull  som i vanlig ordning får en tsunami av gratispengar.

Dag Detter, en svensk finansman, och Nasser Saidi, en före detta libanesisk minister och centralbankschef, föreslår att landets tillgångar placeras i en nationell förmögenhetsfond. Bland de saftiga tillgångarna märks Electricité du Liban (EDL), vattenföretag, flygplatser, MEA-flygbolaget, telekomföretaget OGERO, Casino du Liban.

EDL är till exempel ansvarig för 30% av Beiruts budgetunderskott. Det räcker nästan inte för IMF och megabanker i väst. De vill glufsa i sig alltihop plus en massa fastigheter.

"Det ekonomiska värdet på offentliga fastigheter kan vara minst lika stort som BNP och ofta flera gånger värdet på den operativa delen av en portfölj," säger Detter och Saidi.

Vem känner chockvågorna?
Återigen är Israel den ökända elefanten i ett rum som nu vanligen avbildas av västerländska företagsmedier som ”Libanons Tjernobyl.”

Ett scenario som Beirut-katastrofen har kopplats till israeliska planer sedan februari 2016.
Israel medgav visserligen att Hangar 12 inte var Hezbollahs vapenlagringsenhet. Ändå är avgörande att samma dag som Beirut-explosionen, och efter en serie misstänkta explosioner i Iran och spänt läge vid den syrisk-israeliska gränsen, tvittrade premiärminister Netanyahu i nuvarande tid:

”Vi träffade en cell och nu träffade vi avsändarna. Vi kommer att göra vad som är nödvändigt för att
försvara oss själva. Jag föreslår att alla, inklusive Hizbollah, tänker över detta. ”

Det anknyter till den avsikt, öppet deklarerad sent förra veckan, att bomba libanesisk infrastruktur om Hizbollah skadar israeliska försvarsmaktens soldater eller israeliska civila.

En rubrik i israeliska Haaretz - "Beirut Blast Shockwaves kommer att kännas av Hezbollah under en lång tid" - bekräftar att det enda som är viktigt för Tel Aviv är att dra nytta av tragedin för att demonisera Hizbollah och genom samröre, Iran. Det har anknytning till den amerikanska kongressens ”Countering Hezbollah in Libanon's Military Act of 2019” {S.1886}, som näst intill beordrar Beirut att utvisa Hizbollah från Libanon.

Och ändå har Israel förhållit sig egendomlig dämpat.

Saudiska underrättelsetjänsten - som har tillgång till Mossad och demoniserar Hizbollah mer än Israel - förvirrar ännu mer. Alla underrättelsepersoner som jag pratat med vägrar att fortsätta på grund av ämnets extrema känslighet.

Ändå måste det betonas att en saudisk källa, vars tillgång ofta är deras informationsutbyte med Mossad, hävdar att det ursprungliga målet var Hezbollah-missiler lagrade i Beiruts hamn. Hans berättelse är att premiärminister Netanyahu var på väg att ta åt sig äran för tillslaget och följa upp sin tweet. Men då insåg Mossad att operationen hade gått fruktansvärt fel och spridit ut sig till en stor katastrof.

Problemet börjar med det faktum att detta inte var ett Hezbollah-vapenlager - som till och med Israel medgav. När vapendepåer sprängs uppstår en primär explosion följd av flera mindre explosioner, något som kan hålla på i flera dagar. Det var inte vad som hände i Beirut. Den första explosionen följdes av en massiv andra sprängning - nästan säkert en stor kemisk explosion - och sedan blev det tystnad.

Thierry Meyssan, som har väldigt nära relationer med syrisk underrättelsetjänst, framför möjligheten att "attacken" genomfördes med ett okänt vapen, en missil - och inte ett kärnvapen - utprovat i Syrien i januari 2020. (Testet visas i en bifogad video.) Varken Syrien eller Iran hänvisade någonsin till detta okända vapen, och jag har inte fått någon bekräftelse på dess existens.

Med antagandet att Beiruts hamn drabbades av ett "okänt vapen", kan president Trump ha berättat sanningen: Det var en "attack". Och det skulle förklara varför Netanyahu, när han såg förödelsen i Beirut, beslutade att Israel måste hålla en mycket låg profil.

Se kamelen i rörelse
Beirut-explosionen kan vid första anblicken ses som ett dödligt slag mot projektet Ett bälte, en väg, med tanke på att Kina betraktar anslutningen mellan Iran, Irak, Syrien och Libanon som hörnstenen i sydöstra Asiens korridor i projektet.

Ändå kan det slå tillbaka - riktigt illa. Kina och Iran positionerar sig nämligen redan som investerare efter explosionen, i skarp kontrast till IMF: s yrkesmördare, och i överensstämmelse med råd från Hezbollahs generalsekreterare Nasrallah för bara några veckor sedan.

Syrien och Iran är i framkant när det gäller att bistå Libanon. Teheran skickar ett akutsjukhus, matpaket, medicin och medicinsk utrustning. Syrien öppnade sina gränser med Libanon, skickade läkarlag och tar emot patienter från Beiruts sjukhus.

Det är alltid viktigt att komma ihåg att "attacken" (Trump) på Beiruts hamn förstörde Libanons viktigaste spannmålssilo, förutom att den åstadkom total förstörelse av hamnen - landets viktigaste livslinje för handel.

Det skulle passa in i en strategi för att svälta ut Libanon. Samma dag som Libanon blev till stor del beroende av Syrien för mat - eftersom det nu bara har en en månads försörjning av vete - attackerade USA spannmålssilon i Syrien.

Syrien är en enorm exportör av ekologiskt vete. Och det är därför USA rutinmässigt riktar in sig mot syriska spannmålssilon och bränner landets grödor - och också försöker svälta ut Syrien och tvinga Damaskus, som redan står under hårda sanktioner, att använda medel som de har ett starkt behov av till att köpa mat.

I skarp kontrast till USA/Frankrike/Saudis intressen skulle plan A för Libanon vara att successivt slippa ur USA-Frankrikes strypgrepp och gå direkt in i projektet Ett bälte, en väg och Shanghai-samarbetets organisation. Gå österut, det eurasiska vägen. Hamnen och till och med en hel del av den förstörda staden på medellång sikt kan snabbt och professionellt byggas om genom kinesiska investeringar. Kineserna är specialister inom hamnkonstruktion och förvaltning.

Detta välkänt optimistiska scenario skulle innebära en rensning bland de hyperförmögna, korrupta skurkarna inom branscherna vapen, droger och fastigheter i Libanons plutokrati - som hur som haver drar iväg till sina flotta Paris-lägenheter vid första tecken på problem.

Koppla ihop det med Hezbollahs mycket framgångsrika sociala välfärdssystem - som jag såg med egna ögon på jobbet förra året - en satsning på att vinna förtroende hos de utarmade medelklasserna som därmed kan bli kärnan i återuppbyggnaden.

Det kommer att bli ett Sisyfos-arbete. Men man får jämföra situationen med Imperiet av Kaos - som behöver kaos överallt, särskilt i hela Eurasien, för att uppväga det kommande Mad Max-kaoset i USA.

Man erinrar sig återigen vad general Wesley Clark avslöjade om att slå ut sju länder på fem år. Libanon är fortfarande ett av dessa sju länder. Den libanesiska liran kan ha kollapsat; de flesta libaneser kan vara fullständigt utblottade; och nu är Beirut till hälften ödelagt. Det kan vara halmstrået som bryter kamelens rygg - släpps kamelen i frihet kan den äntligen följa sina steg tillbaka till Asien längs de nya sidenvägarna.

Thierry Meyssan, redaktör och skapare av sajten Voltaire Network skriver från Damaskus 7 augusti:

Israels förste premiärminister Benjamin Netanyahu har godkänt ett tillslag mot ett av Hezbollahs vapenlager med användning ett nytt vapen som har utprovats i sju månader i Syrien. Det är inte känt om andre premiärminister Benny Gantz gav sitt samtycke.

Tillslaget genomfördes den 4 augusti 2020 exakt på den plats som Benjamin Netanyahu angav under sitt anförande i FN den 27 september 2018.

Det är inte känt vilket vapen som användes. Men det har redan utprovats i Syrien sedan januari 2020. Det är en missil med en taktisk nukleär komponent i sin stridsspets som orsakar en röksvamp och som kännetecknar kärnvapen. Det är uppenbarligen inte en atombomb i strategisk mening.

Vapnet testades i Syrien på en slätt på landsbygden och sedan i Persiska viken på vattnet mot iranska militära fartyg. Detta är första gången det används i en stadsmiljö, i en speciell miljö som lämnade våldsamma tryckvågor i luften och vibrationer som reflekteras från från vattnet och bergen. Det förstörde inte bara hamnen i Beirut utan dödade även över hundra människor, skadade minst 5 000 andra och förstörde större delen av östra Beirut, medan den västra delen till stor del skyddades av spannmålssilon.

Israel aktiverade omedelbart sina nätverk i de internationella medierna för att täcka sitt brott och ge trovärdighet åt tanken på en oavsiktlig explosion i ett lager för gödningsmedel. Som ofta är fallet utpekas skyldiga felaktigt med namn, och den internationella mediemaskinen upprepar lögnen om och om igen i brist på utredning. Ändå fanns det faktiskt ett rökmoln som inte är förenligt med tesen om en explosion i gödningsmedel.

Precis som varken Syrien eller Iran hade kommunicerat om detta vapen när de drabbades, slöt de libanesiska politiska partierna omgående en överenskommelse om att inte säga något för att inte demoralisera sin befolkning. En utredning har inletts, inte om orsaken till explosionen, utan om hamnpersonalen för lagringen av gödningsmedel med påstående att de var ansvariga för explosionen. Men denna lögn vände sig snart mot de politiska partier som hade föreställt sig detta.

FN: s tribunal för Libanon, som skulle offentliggöra sin dom i fallet gällande mordet på före detta premiärminister Rafik Hariri 2005, beslutade att skjuta upp det några dagar. I det fallet maskerades lastning av en missil med ett nytt vapen av en exploderande pickup, precis som den här gången explosionen av nitrat maskerade avfyrandet av en missil med ett nytt vapen.

Fem år senare, fem år för sent, avslöjade jag i en rysk tidning hur Rafik Hariri dödades [2], medan Hezbollah publicerade en video som intygar Israels inblandning.

Det är viktigt att notera att mordet 2005 riktades mot en före detta sunni-premiärminister och att 2020-attacken inte riktade sig mot det shiitiska Hezbollah, utan mot det libanesiska motståndet som helhet.

Denna gång genomförde flera ambassader undersökningar och tog bland annat prover även i luftfilter i ambulanser som omedelbart åkte till scenen. Proverna undersöks redan i de respektive länderna.

2 kommentarer:

  1. Gideon Levy skriver: "Israel is in shock, in a sickening show of hypocrisy", http://www.informationclearinghouse.info/55438.htm

    SvaraRadera
  2. Det är hög tid att allmänheten får veta mer om den tekniska utvecklingen av nya typer av kärnvapen som ger mindre radioaktiv signatur och därför har lägre tröskel för att komma i bruk.
    Internationellt har det i årtionden rått tystnad kring användning av mini och microkärnvapen som satts in i många terrordåd enligt experter som uttalat sig off the record.
    Myndigheterna världen över verkar följa instruktioner om psykologiskt försvar mot den sortens oroande information.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.