17 aug. 2020

Lukasjenko öppnar för nyval

Nya presidentval i Vitryssland kan äga rum efter antagandet av en ny konstitution i en  folkomröstning, sa president Aleksandr Lukasjenko idag när han talade till arbetare och tjänstemän på Minsks traktorhjulfabrik.

"Vi måste anta en ny konstitution, som ni ju vill ha, och inte heller de alternativa människorna är emot det. Sedan kan vi hålla val till både parlamentet och president och lokala myndigheter”, sa Lukasjenko enligt Sputnik Vitryssland.Uppenbarligen har intrycken från gårdagens mäktiga oppositionsdemonstration sjunkit in. Något måste göras.

Och den utväg Lukasjenko föreslår innebär dels att man inte ger efter för den rena anarkin, dels öppnar för att nya ledare måste stiga fram - på alla nivåer.

I söndags framträdde presidenten på ett möte som enligt myndigheterna samlade 65 000 deltagare
(”några hundra”, enligt AFP). Folk hade anlänt med bussar från Gomel, Brest, Mogiljov och Zjodino.

Halvt skämtsamt tackade Lukasjenko Minskborna för att de tolererat honom, en lantis från Vitebsk, Mogiljov och Brest, i 26 år. Han försäkrade att han var beredd att stå på knä för det vitryska folket, men var inte villig att knäböja för de Nato-krafter som kräver hans avgång.

Han ironiserade över att grannländerna Lettland, Litauen, Polen och Ukraina, som alla kräver nyval i Vitryssland och som en del vitryssar agerar marionetter åt.

- Titta ut genom fönstret: stridsvagnar och flygplan står redo 15 minuter från våra gränser. Och detta är inte för ros skull! Nato:s larvfötter rullar redan vid våra portar.

- Om vi bara följer deras ledning, kommer vi att gå i spinn och aldrig kunna stabilisera vårt luftskepp. Vi kommer att förgås som en stat, som folk, som nation! varnade den vitryska presidenten.

Bara 11 dagar före presidentvalet bildade Polen, Litauen och Ukraina ett nytt förbund, kallat Lublintriangeln, vilket anspelar på Lublinunionen från 1569 i ett Polen som lagt under sig såväl Vitryssland som Ukraina.

Lukasjenko uppehöll sig också vid den ekonomiska situationen. På grund av pandemin står ekonomin still och om dessutom hela företag går i politisk strejk kommer ekonomin att gå under, menade han.

Lukasjenko vädjade till folket att inte gå ut på gatorna och bli utnyttjade som ”kanonmat”: ”Det enda jag kommer att be ministern och andra: vi är fortfarande slaver, ryska människor - om en person redan har fallit och ligger finns inget behov av att slå honom. Det vill säga, det måste finnas en viss broms.”

Enligt den vitryska nationalförsamlingens talman, Natalia Kotjanova, ska alla gripanden i förra veckan utredas. Inrikesminister Jurij Karajev medger att många oskyldiga fängslats och för detta tog han på sig ansvaret och bad om ursäkt.

ria-novosti, izvestija, vesti.ru 16 och 17/8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.