3 aug. 2019

USA:s historia vitmålad

Den andra panelen, "Westward Vision", visar hur George Washington, USA:s förste president (1789-97)
ledde vapenbärande kolonister västerut och en uppenbarligen dödad indian.
Efter ett halvt sekel av återkommande  debatt och protest röstade San Francisco Board of Education enhälligt i juni för att måla över  de 13 väggmålningar som visar George Washingtons liv som finns i hallarna i ett gymnasium uppkallat efter presidenten.

Väggmålningarnas brott är att de visar några fula sanningar om USA:s historia, nämligen två av dess ursprungliga synder: slaveriet och folkmordet på indianerna.

Scener med slavar som arbetar på fälten och i ladorna på Washingtons gods Mount Vernon och en död indian som förekommer i tre av väggmålningarna har av och till upprört känslorna hos vissa och med varierande motiveringar.

Dessa väggmålningar målades 1935 och 1936 inom ramen för Works Progress Administration, som var ett av president Franklin D. Roosevelts program för arbetslösa under den stora depressionen. De var verk av en rysk emigrant och kommunist vid namn Victor Arnautoff (1896-1979).

Enbart kostnaden för att vitmåla dessa väggar kan komma att uppgå till 845 000 dollar.

Arnautoff valde att framställa Washingtons liv i kritisk belysning. Visa hans relation till slavar (han påstås senare ha ändrat uppfattning om slaveriet) och hans stöd för folkmordet på urinnevånare

Förstörelsen av den 83-år gamla väggmålningscykeln påminner, enligt New York Times, om den skamliga förstörelsen av Diego Riveras väggmålning som gipsades över i Rockefeller Center 1934 av familjen Rockefeller sedan den övertagit byggnaden.


red.
Arnautoffs "Mount Vernon" från väggmålningscykeln visar den första presidenten med vad som verkar vara en slavövervakare.
Detalj
Bild av stadslivet (1934) av Victor Arnautoff. Foto: VCG Wilson / Corbis via Getty Images. 

https://www.nytimes.com/2019/07/26/arts/design/george-washington-san-francisco-murals.html


https://www.nytimes.com/2019/04/11/arts/design/george-washington-murals-ugly-history-debated.html?action=click&module=RelatedLinks&pgtype=Article

2 kommentarer:

 1. Bilden av stadslivet med ficktjuveri och bråk kring bilkrock är verkligen mycket bra.Och titta på bilderna vid tidningskiosken!

  SvaraRadera
 2. Mike Powers skriver:
  Detta handlar om mycket mer än försvar av yttrandefrihet.
  Trump anhängare pekar ut beslutet som SOCIALISM!
  Tidskriften Jacobin intar en sann vänster position och avvisa
  tokeriet från identitetsvänster. Ett par länkar:

  https://jacobinmag.com/2019/07/art-san-francisco-george-washington
  https://thebl.com/video/president-trump-smells-socialism-in-san-francisco/

  Mike Powers

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.