25 aug. 2019

Nionde samtalsrundan med talibanerna

En förhandlingsdelegation från talibanerna anländer till en konferens i Moskva.
Tredje från vänster är den högste ledaren Mullah Abdul Ghani Baradar.
USA och talibanerna påbörjade nyligen den nionde omgången av samtal om fred i Afghanistan.

Zalmay Khalilzad, USA:s särskilda sändebud till Afghanistan, säger att han är redo att avsluta förhandlingarna med ett avtal.

Samtalen för att avsluta USA:s längsta och dyraste krig påbörjades igen i helgen  i Doha, Qatar.

Mötet är det nionde möten mellan parterna om framtiden och det möjliga slutet på fientligheterna mellan USA och talibanerna, 18 år efter invasionen störtade den hårda gruppens administration.

Zalmay Khalilzad, USA:s särskilda sändebud till Afghanistan, har lett samtalen och säger att han är redo att sluta ett avtal med talibanerna.

"Samtal återupptogs i eftermiddag", sa en amerikansk källa till nyhetsbyrån AFP på lördagen.

USA vill dra tillbaka sina trupper men bara i utbyte mot att talibanerna lovar att hålla Al Qaida och IS borta från landet.
USA:s roll i Afghanistan har förvandlats till "löjlig" polisstyrka, sa president Trump nyligen och  han hoppas att detta skulle bli det sista året i Afghanistan-kriget.

Washington hoppas kunna träffa ett avtal med Taliban senast den 1 september - innan det afghanska presidentvalet som börjar  samma månad, och USA:s presidentval som hålls nästa år. USA:s president Donald Trump lovade att ta med trupper hem i sin valkampanj 2016 (men det lovade å andra sidan även Obama).

Det avtal som nu diskuteras lär innebära att  alla 20 000 utländska trupper från Afghanistan dras tillbaka i slutet av 2020.

Inom de första månaderna skulle Washington sänka antalet amerikanska trupper till cirka 8 600 från ungefär 14 000 nu. Den kvarvarande militära styrkan skulle enligt uppgift vara kvar i Afghanistan för att "säkerställa att talibanerna lever upp till sin del av de åtaganden som anges i avtalet".
 
Talibanerna måste enligt det tänkta avtalet inleda en fredsprocess med afghanska intressenter för att diskutera ett vapenstillestånd eller en  minskning av attackerna mot regeringsstyrkor och frågor som rör framtida politisk styrning.För Sveriges del skulle ett avtal innebär att de kvarvarande svenska militärerna skulle tvingas hem senast 2020, inte på grund av att svenska politiker nyktrat till, utan på grund av att president Trump satt stopp för eländet.
Talibanerna hävdade på lördagen att de hade dödat sju medlemmar av den amerikanska militären i en attack på en konvoj nära flygfältet Bagram norr om Kabul. Col Sonny Leggett, talesman för amerikanska styrkor i Afghanistan, sa att vissa lokala företag hade skadats i attacken men förnekade att koalitions- eller amerikanska trupper skadats.

På onsdagen dödades två amerikanska soldater av eldvapen i Faryab-provinsen i norra Afghanistan, säger Pentagon.

De dödliga motsättningarna fortsätter alltså, eftersom talibanerna vill göra priset för USA att dröja sig kvar så högt som möjligt.

Dödsfallen förra onsdagen bringar det totala antalet amerikanska soldater som dödats i Afghanistan i år till 17, upp från 13 förra året och 11 år 2017. Fram till nyår hade 2 372 amerikanska militärer dödats i kriget.red

källor: The National (UAE) 25 augusti 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.