4 juli 2019

Marijuana i 2 500 år gammal dödskult

På sogdiska elitära gravplatser för 2 500 år sedan tros sådana brännkärl ha använts
för att alstra milt berusande rök. Ett nytt argument för "rekreationsdrogens" propagandister?
Tidskriften Science rapporterar om märkliga fynd från västra Kina. Det första bruket av det tidskriften kallar världens mest utbredda "rekreationsdrog" kan nu dateras till en  avlägsen bergsplatå i Centralasien för 2500 år sedan.
Studien bygger på nya tekniker som gör det möjligt för forskare att identifiera växters kemiska signatur och även utvärdera dess styrka. Cannabis, även känd som hampa eller marijuana, utvecklades för 28 miljoner år sedan på den östtibetanska platån, enligt en pollenstudie som publicerades i maj. För mer än 4000 år sedan började kinesiska bönder odla hampa för utvinning av olja och fiber till rep, kläder och papper.

Arkeologer hade gjort anspråk på rituell cannabisbränning på centrala asiatiska platser så långt tillbaka som 5 000 år sedan. Men nya analyser av dessa växter kvar av andra grupper tyder på att tidiga cannabisstammar hade låga nivåer av tetrahydrocannabinol (THC), växtens mest kraftfulla psykoaktiva komponent, och så saknade sinnesförändrande egenskaper.

Den cannabis som brann för 2500 år sedan på en begravningsplats i Jirzankal 3000 meter upp i Pamirbergen i västra Kina, var annorlunda. Utgrävningar där har blottat skelett och träplattor, skålar och träbehållare som kunde rymma brinnande material. Alla är typiska för sogdier, ett folk i västra Kina och Tadzjikistan, som i allmänhet följde den zoroastriska tron. Centrum för de sogdiska smårikena var Samarkand. Zoroastrismen har en välkänd koppling till marijuana eller haschisch.

På Jirzankal bekräftar glaspärlor som är typiska för västra Asien och siden från Kina den långdistanshandel som sogdierna blev kända för. Radikarbonanalys daterar begravningarna till cirka 500 f.Kr.

Träbehållarna där man funnit hamparester koncentrerades i de mer elitära gravarna. Forskarna fann dock lägre nivåer av det psykotropa THC jämfört med dagens odlade växter. Cannabisen brann uppenbarligen i ett slutet utrymme, så de sörjande nästan säkert inhalerade THC-bemängd rök, säger forskarna, vilket gör det till det tidigaste beviset på cannabisanvändning för psykoaktiva ändamål.

De sogdiska smårikena bildade aldrig en egen stat och var därför lätta offer för de arabiska erövrarna på 700-talet, konstaterar Wikipedia.

Oldest evidence of marijuana use discovered in 2500-year-old cemetery in peaks of western China | Science | AAAS

1 kommentar:

  1. För ganska länge sen läste jag att man hittade i Australien bevis att folket där redan för tusentals år sen odlade en drog - inte opium men nåt annat och det visade att människor var först med att odla droger och inte matplantor. Sparade tyvärr inte den artikeln. Einar Schlereth

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.