13 juli 2017

Indiens köttförbud steg mot fascism

Den indiska regeringens förbud mot handel med nötkött slår hårt mot landets bönder och daliter (kastlösa), muslimer och kristna. 

Kritiker ser det som ett led i en fascistisk utveckling.Nötkött är det kött som de flesta föredrar i nordostliga delstater som Nagaland och Meghalaya. Enligt National Sample Survey beskriver sig  42 procent av indierna som vegetarianer som inte äter ägg, fisk eller kött; medan en annan statlig undersökning kom fram till att 71 procent över 15 års ålder är icke-vegetarianer.

Men förbudet stöter på motstånd. En parlamentsledamot från Indiens södra delstat Kerala har meddelat att han tänker börja  äta kött, fisk och ägg efter att ha varit vegetarian i nästan tjugo år.

Förbudet kan skada Indiens nötköttsexport på 4 miljarder dollar om året. För fattiga bönder är detta en viktig inkomstkälla.

Av tekniska skäl har BJP-regeringen utformat förbudet mot att äta nötkött som ett förbud att sälja nötkött. Kritikerna tror att regeringen kommer att få svårt att försvara lagen i domstol - då den i praktiken bryter mot den författningsenliga rätten för en person att välja vad han eller hon vill äta.

I en nyutkommen bok från Countercurrents.org analyseras det indiska nötköttsförbudet i sammanhang med utvecklingen av en indisk fascism.

Boken, som heter "The Political Economy of the Meat Ban" innehåller äldre artiklar av Mahatma Gandhi, Dr. B R Ambedkar, tillsammans med artiklar av en rad samtida författare (se not).

I bokens förord beskrivs den dysterhet och rädsla som gripit den indiska nationen. När staten lägger sin i vad den enskilde äter för mat vet man att fascismen är här. Medborgargarden som strövar omkring på gatorna för att lyncha  oliktänkande är ett annat tecken.

Just nu pågår en radikaliseringen av Hindutva, som är den indiska versionen av fascism, menar författarna. (Begreppet går tillbaka på en bok av Vinayak Damodar Savarkar från 1920 och betecknar en extrem hindunationalism.

Denna radikalisering Hindutva sker på olika nivåer. Nötköttsförbudet ger fria händer för hinduiska medborgargarden, Gau Rakshaks, att lyncha människor. "Det är inte bara ett intrång i våra rättigheter mat utan kommer också kommer att påverka försörjningen för miljontals redan pressade bönder", heter det i boken.

Författarna manar till motstånd. "Låt oss stå upp för idén om Indien vi lärt oss att älska som barn och som vi vill förmedla till våra barn. Låt oss göra det genom att hålla Indiens författning  i ena handen och den indiska trikoloren i den andra handen."

Boken finns att beställa på http://peoplesbookshop.com/product/political-economy-beef-ban/

countercurrents.org; http://www.bbc.com/news/world-asia-india-40116811

1 kommentar:

 1. Indien befinner sig i en situation där befolkningsmängden hotar att förstöra naturen i en sådan omfattning att vegetariskt blir en lösning som verkar logisk på kort sikt.

  En matematiklärare som kan förklara exponentialfunktion (tillväxt) kan förklara för dem indierna att det faktiskt inte är någon lösning på lång sikt, men bara en tillfällig lösning.

  Lynchning är dock en lösning med potential, särskilt om den kombineras med kannibalism och detta mycket mänskliga beteende uppkommer ofta i samband med att folk svälter.

  Men bättre än lychning är naturligtvis att införa ettbarnspolitik i några generationer i Indien, vilket naturligtvis är både förnuftigt och känslomässigt korrekt, men förmodligen föredrar nog de religiösa konflikt, krig och lynchning framför mer humana lösningar.

  Indien är en demokrati. Låt dem välja!

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.