21 dec. 2016

Karlov begravs som hjälte

Vladimir Putin har skjutit upp sin årliga stora presskonferens för att delta i begravningen av den ryska ambassadören som mördades i Turkiet, Andrej Karlov i morgon torsdag
 
Den stora presskonferensen börjar istället vid lunchtid på fredag, den 23 december.

Den mördade Andrej Karlov var inte bara en uppskattat diplomat utan också personligt bekant med Putin sedan han bistått president vid hans två senaste besök i Turkiet.

Karlov dog på sin post och har postumt tilldelats medaljen "Rysslands hjälte".
 
Andrej Karlovs angripare skrek "Allahu Akbar" ( "Gud är stor" på arabiska) och gjorde klart att han betraktade Ryssland som skyldig till något i Aleppo i Syrien.
Moskva betraktar mordet som en terroristhandling, men rysk kriminalpolis undersöker närmare på plats gärningsmannens bakgrund. 

På onsdagen antog den ryska statsduman en resolution som säger att inte bara de direkta gärningsmännen måste fördömas utan också de som "vägledde terroristerna genom att uppamma russofobi".

Hela västvärlden har exempelvis varit upptagen med att fördöma Rysslands bombningar av Aleppo i nära två månader sedan dessa har upphört.
Den syriska regeringsarméns befrielse av östra Aleppo framställs som i sig en "humanitär katastrof". Detta falska budskap har underlättat för terroristerna, inklusive gärningsmannen i Ankara.
18 personer har gripits i samband med utredningen, däribland släktingar till mördaren.
Turkiets regering anklagar den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen för att ligga bakom mordet. I Moskva väntar man dock med att dra några mer konkreta slutsatser om mordplanen. Moskva hoppas på att händelsen ska bidra till att förmå Turkiets ledare att äntligen erkänna att Syrien har rätt till samma suveränitet och integritet som de själva hävdar för Turkiet.

rt.com, tass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.