15 dec. 2016

3 000 rebeller lämnade Aleppo idag

Den syriska armén har nu tagit kontroll över alla distrikt i Aleppo, sade en talesman för den ryska generalstaben generallöjtnant Victor
Poznichir idag torsdag enligt TASS.

Poznichir tillade att mer än tre tusen rebeller frivilligt lämnat Aleppo, varav mer än hälften beviljats amnesti. Många valde att
bussas till Idlib, som dock står under hård beskjutning av regeringen, men från Idlib hoppas de kunna ta sig norrut, närmare den turkiska gränsen.
En humanitär korridor för rebellerna och deras familjer anordnades
idag. En del kom med hela sina familjer, i tre generationer, rapporterar BBC. 200 sårade kunde också evakueras. Inledningsvis orsakades problem av att ett milisförband på regeringssidan besköt en ambulans.

Tre konvojer bussar och ambulanser med rebellerna och deras familjer bussades idag  från distriktet Salah al-Din till området Al-Rashidin-4 i västra Aleppo, där de kommer att byta till andra fordon för färd till Aleppo.

I varje buss och ambulans i den första kolonnen har det funnits en eskort, dels från det ryska centret för försoning, dels från Internationella Rödakorskommittén och Röda halvmånen.

I den första kolonnen fanns 951 terrorister och anhöriga, rapporterar SANA. Enligt ryska media har totalt 3 000 terrorister och anhöriga kunna evakueras under dagen.


Stora explosioner hördes och rökpelare steg mot skyn när terroristerna sprängde ammunitionslager och brände dokumentation för att dölja sina sponsorer.

Evakueringen av terrorister kommer att fortsätta så länge det finns några kvar, säger syriska myndigheter, sam samtidigt lovar att Palmyra som åter fallit i terroristernas händer kommer att återtas.


Ryska media meddelat att samtalen mellan USA:s och Rysslands experter och diplomater i Genève om situationen i Aleppo har avbrutits, konstaterade vice utrikesminister Sergej Rjabkov i en intervju med Tass.

Han förklarade detta med att så snart enighet uppnåtts i en fråga kom någon
instans i Washington med nya krav och ändringar vilket skapade
ett omöjligt förhandlingsklimat. Samtalen som började 9 december
på anmodan av OSSE väntas dock återupptas på nytt inom kort.

war&peace.ru,. RT m fl

1 kommentar:

  1. Och vem var det som löste upp denna knut och terroristernas kärntrupp kunde bussas ut från Aleppo ? Den ene var inte oväntat president Putin men rätt få skulle gissa vem hans förhandlingspartner var. Det var, enligt rykten i Moskva, president Erdogan som mitt i natten hade ringt till sin kollega. Medan Erdogans insats är glädjande visar den även vilken mörkerman han har varit genom hela konflikten. Han har stått för terroristernas logistik, tjänat pengar på olja, flyktingar mm. Och ruvat på planer att annektera delar av Syrien och krigat mot områdets kurder. Ryssland måste ha funnit alldeles speciella lockbeten genom vilka Erdogan har kunnat övertygas.
    Här kommer den starka kontrasten mellan Rysslands och västmakternas politik i dagen. Ryssland tänker framåt, långt framåt, bortom Erdogan i Turkiet och Poroshenko i Ukraina. Dessa länder är Rysslands naturliga samarbetspartners och man kan inte låta den omedelbara dagspolitiken påverka det som är långsiktigt gynnsamt för regionens nationer.
    President Assad svarade å sin sida på frågan varför terroristerna tillåts lämna Aleppo, då det är möjligt att de åter griper till vapen. Enligt Assad är detta det bättre alternativet. Att få fred i en storstad som Aleppo är högsta prioritet, sedan får man försöka bekämpa terroristerna i gynnsammare lägen om de skulle återkomma.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.