2 aug. 2023

USA:s statspapper inte längre AAA-rankade

Kreditbetyg för världens länder. USA tillhör inte längre de mest betrodda.


Det internationella kreditvärderingsinstitutet Fitch har sänkt den amerikanska långfristiga emittentens standardbetyg till "AA+" från "AAA" på grund av försämrade budgetresultat och växande offentliga skulder.

USA:s finansminister Janet Yellen kallade Fitchs beslut "orimligt och baserat på föråldrade data".

Den amerikanska nedgraderingen återspeglar en förväntad försämring av de finanspolitiska resultaten under de kommande tre åren, hög och stigande offentlig skuld och försämring av förvaltningen i förhållande till andra "AA"- och "AAA"-klassade länder under de senaste två decennierna, vilket har manifesterats i konstanta politiska konfrontationer kring frågan om den nationella skuldgränsen, som kan lösas i sista stund, säger Fitch i ett uttalande.

Fitch uppskattar att USA:s budgetunderskott kommer att öka till 6,3 % av BNP 2023 från 3,7 % i fjol på grund av lägre federala intäkter, nya utgifter och stigande skuldtjänstkostnader under stigande räntor. År 2024 kommer underskottet att stiga till 6,6 % av BNP, 2025 – till 6,9 %, förutspår byrån.

USA:s totala offentliga skuld i år förväntas uppgå till 112,9 % av BNP. Detta är lägre än toppen på 122,3 % av BNP vid höjden av coronavirus-pandemin 2020, men är fortfarande långt över nivån före pandemin 2019, då skulden var 100,1 % av BNP. Fitch förutspår att kvoten år 2025 kommer att nå 118,4 % av BNP, två och en halv gånger högre än genomsnittet för länder med betyget "AAA".

USA:s finansminister Janet Yellen kallade Fitchs beslut "orimligt och baserat på föråldrade data", medan Vita husets presssekreterare Karine Jean-Pierre noterade att "beslutet att nedgradera USA i en tid då president Joe Biden har lett den mest aktiva återhämtningen bland världens stora ekonomier strider mot sunt förnuft.

Interfax


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.