4 aug. 2023

Kagarlitskij inför rätta

Sociologen och statsvetaren Boris Kagarlitsky (erkänd som utländsk agent i Ryska federationen)
under en session i Syktyvkars tingsrätt, 26 juli 2023 

En domstol i Komi-republiken i Ryska federationen har arresterat sociologen Boris Kagarlitskij i två månader för anklagelsen att ha rättfärdigat terrorism. 

Som chefredaktören för onlinepublikationen Rabkor har Kagarlitskij publicerat inlägg och videor om explosionen på Krimbron den 8 oktober 2022, som genomfördes av Kievregimen med brittisk hjälp.

Stadsdomstolen i Syktyvkar arresterade vid en session bakom lyckta dörrar Kagarlitskij i två månader, fram till den 24 september. Han är anklagad för uppvigling. 

Maxstraffet för för brottet "offentliga uppmaningar till terrorism, motivering av terrorism, propaganda för terrorism med hjälp av internet" är sju års fängelse.

Utredningen menar att chefredaktören för Rabkors nätpublikation och utgivaren av YouTube-kanalen med samma namn publicerat en video som "syftar till att offentligt rättfärdiga terrorism". Rätten preciserade inte vilken typ av video det var fråga om eller vad som visades på den.

Den 8 oktober 2022 exploderade en lastbil på bildelen av Krimbron, och sedan fattade sju bränsletankar på järnvägsvagnar eld vilket fick två körbanor av motorvägen att kollapsa och fyra personer dog. 

Den 64-årige statsvetaren och professorn ska ha publicerat en video om explosionen på Krimbron i oktober 2022. Enligt Sergej Jerochov, Kagarlitskijs advokat, har han aldrig stött eller rättfärdigat  terrorism. Syftet med alla hans uttalanden är att visa de verkliga problem som den ryska staten står inför, sa försvararen och betonade att Kagarlitskij inte erkänner skuld.

Nyhetsbankens kommentar: Åtalet mot Kagarlitskij kan tyckas förvånande med tanke på att han försvarat Rysslands återförening med Krim och snarast intagit en neutral ståndpunkt i förhållande till "den särskilda militära operationen" i Ukraina och medverkat i en internationell aktion mot Ukrainakriget tillsammans med bl a den f d Labourledaren Jeremy Corbyn. 

Boris Kagarlitskij föddes 1958 i Moskva. Han har publicerat många böcker i Ryssland liksom utomlands. 1990 till 1993 satt han i Moskvas stadsfullmäktige. Från 1994 till 2002 arbetade han som senior forskare vid ett institut tillhörande vetenskapsakademien.

F.n. är han professor vid Moskvas högre skola för samhälls- och ekonomisk vetenskap. Under Brezjnevåren 1982-1983 var han politisk fånge.

Det ryska justitieministeriet inkluderade sociologen i registret över utländska agenter i maj 2022. År 2021 greps han i 10 dagar på grund av deltagande i en olaglig demonstration.

gazeta.ru

Av Kagarlitskij finns på svenska böckerna "Sovjetunionen, monolit i upplösning" (1991) och "Radikalismens återkomst"(2002).

Nyhetsbankens kommentar: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.