8 aug. 2023

Inkvisitionen slår till i Lettland

I fjol raserades det 79 meter höga monumentet till Riga befriare. Alla påminnelser
om den antifascistiska kampen utplånas.

Före 1 september måste alla letter som har ryskt medborgarskap avlägga examen i lettiska språket och besvara en enkät med extremt närgångna politiska frågor.

Klarar de inte språk- och åsiktstest mister de sitt uppehållstillstånd och det kan drabba personer som fötts och bott hela livet i landet.

Mer än 20 000 invånare i Lettland som har ryskt medborgarskap och lever med uppehållstillstånd för att de inte sökt eller beviljats lettiskt medborgarskap riskerar nu att tvingas lämna landet.

För att förlänga sitt uppehållstillstånd måste de svara på bl.a. följande frågor:

"Har du någonsin samarbetat med ryska och vitryska specialtjänster? Har du fått i uppgift att skaffa  information om Lettland, Europeiska Unionen eller NATO?"

"Anser du att Ryssland illegalt har införlivat  Krim i Ryska Federationen? Vill du stödja annekteringen av Krim eller någon annan del av Ukraina (Zaporozje, Donetsk, Lugansk, Cherson) till Ryssland?"

"Anser du att Ryssland bedriver en oprovocerad militär aggression mot Ukraina? Fördömer du den militära invasionen av Ukraina av den ryska regeringen och dess armé? Anser du att denna invasion är en brottslig handling?"

"Anser du att Vitryssland stöder Rysslands militära aggression mot Ukraina?"

"Är nedmonteringen av sovjetiska monument i Lettland motiverad?"

"Värdesätter du frihet, suveränitet och territoriella värden i Ukraina och varje Europeiskt land."

Dmitrij Jermolajev, en publicist som tidigare har bott i Lettland, kommentarer på sitt Telegram kanal:

"I själva verket tvingar de lettiska myndigheterna, under hot om att inte förlänga uppehållstillstånd, ryska medborgare för att uttala stöd för den barbariska demontering av monument som hyllar anti-nazistiska soldater.

Vi talar naturligtvis om rivningen av monumentet till Rigas befriare och 120 andra monument till minnet av anti-nazistiska kämpar i Lettland. Det är att överge anti-nazistiska åsikter. Hur stämmer detta med EU:s-lagstiftning?" 

EurAsia Daily 8/8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.