30 jan. 2023

Yellen varnar för ekonomisk katastrof

Janet Yellen, chef för Federal Reserve

USA:s finansminister Janet Yellen, som 2014-18 var chef för Federal Reserve, USA:s motsvarighet till nationalbank, varnar sina landsmän för en finansiell "katastrof".

Landet står inför en lågkonjunktur om det inte betalar av på sina skulder, säger finansministern.Det var i lördags som Janet Yellen varnade för de fruktansvärda konsekvenser det kan få  om landet inte höjer sitt lagstadgade skuldtak under de kommande månaderna.

Enligt den höga tjänstemannen kan USA bara betala nödvändiga räntor och amorteringar på sina skulder till sommaren och sedan väntar en statsfinansiell kris.

"Det gör mig nervös... Det skulle vara förödande.
Det är en katastrof, säger Yellen till nyhetsbyrån Axios och tillade att "vi kommer att få en finansiell kris och jag tror att vi skulle få recession i USA."

"Utgifterna måste minskas för att matcha skatteintäkterna", sa Yellen. Men det skulle i sin tur beröva president Biden möjligheter att stödja ekonomin med stimulanser. I detta sammanhang är perverst nog Ukrainakriget som hittills kostat skattebetalarna över 100 miljarder dollar en sådan "stimulans", eftersom kriget leder till att hela vapenindustrin får nya feta beställningar.

Dessutom varnade Yellen för "psykologiska konsekvenser" som att människor är rädda att spendera pengar, vilket "ytterligare fördjupar en lågkonjunktur."

Hon noterade att en fullskalig amerikansk statsfinansiell "default" (betalningsinställelse) också skulle få effekter på den globala ekonomin som ringar på vattnet.

"Amerikaner skulle drabbas av ökade räntor och det skulle också orsaka en hel del turbulens globalt", sa Yellen.
 Hon började larma om potentiella amerikanska skulder tidigare denna månad, och meddelade den amerikanska kongressen att finansministeriet hade börjat åberopa nödåtgärder för att hindra att landet når skuldtaket, som nu är satt till 31,4 biljoner dollar.

Åtgärderna innebär framför allt att tillfälligt ställa in betalningar som inte omedelbart är nödvändiga för att hålla de federala myndigheterna igång.

Yellen noterade då att åtgärderna bara syftar till att ge kongressen tid att förhandla och besluta om ett höjt skuldtak, vilket troligen måste ske senast i början av juni.


"Presidenten och kongressens ledning är ansvariga för att hitta ett sätt att höja skuldtaket höjt", sa hon till Axios.

Skuldtaket, som första gången antogs av kongressen 1917, hindrar det amerikanska finansdepartementet från att ge ut nya statsobligationer för att finansiera statlig verksamhet efter att skuldtaket har nåtts.
 Överskrids gränsen kan den federala regeringens inte göra rutinmässiga budgetbetalningar.

Dessutom kan regeringens förmåga att betala redan förfallna räntor och amorteringar allvarligt undergrävas.

rt.com (förbjuden i EU)

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.