18 nov. 2022

Toppgeneral vill att Ukraina förhandlar


Ordföranden i Försvarsgrenschefernas stab i USA , general Mike Mulley gick i onsdags - för andra gången - ut och föreslog fredsförhandlingar i Ukraina.

Bara veckan innan hade Vita huset beslutat om ytterligare vapen till Ukraina för 400 miljoner dollar, vilket kommer ovanpå de 19 miljarder dollar i vapenhjälp som redan levererats.


Mike Mulley är ingen fredsduva. Han är realist och har USA:s kaotiska tillbakadragande från Afghanistan i färskt minne. Han var mot detta tillbakadragande, som Biden drev igenom med järnhand.

Kanske fruktar Mulley ett liknande scenario i Ukraina. USA:s militär vet, men säger inte offentligt, att Ukraina inte kan vinna det här kriget. Kanske är tiden närmast efter "segern" i Cherson det bästa fönster Kiev kan få för förhandlingar.

Hela landet håller på att rasa samman. 40% är utan elektricitet. Pengarna i statskassan är slut och de enda pengar som kommer in är det ekonomiska stödet från väst - 50 miljarder euro bara i år.

En nation som bara för några år sedan hade 48 miljoner invånare tappade tio miljoner redan på 10-talet, främst som gästarbetare till Ryssland och EU.

Idag uppger Kiev officiellt att befolkningen är 40 miljoner. En elektronisk folkräkning 2019 visade dock att de bara var 37,3 miljoner.

Mjöl- och brödproducenter sa att även denna siffra var för hög - att döma av konsumtionen av bröd finns det inte mer än 30 miljoner människor kvar i landet. Eller ännu mindre.

Efter Rysslands inmarsch den 24 februari 2022 har ytterligare 10,3 miljoner lämnat landet (FN i augusti). Dessutom är befolkningen i de territorier som intagits av de förenade ryska styrkorna 3,5 miljoner, enligt ukrainsk statistik.

Tänker verkligen USA fortsätta att driva på kriget till siste ukrainaren?

General Mulley inser uppenbarligen att det är USA som kommer att hållas ansvarigt inför historien för en så fruktansvärd nedmalning av ett land. Alltsammans för det  fåfänga geopolitiska projektet att slå in en kil i det forna sovjetimperiet.

General Mark Milley håller naturligtvis god min i sitt uttalande och påstår att Ryssland är "illa sårat" av oupphörliga ukrainska framgångar på slagfältet.

Men så kommer det viktiga, kravet på en "politisk lösning".  Och det är bäst att passa på när den ukrainska sidan "är stark", säger Mullen, uppenbart medveten om att det inte kan vara för evigt.

Tillrättavisandet av Zelenskyj angående den vilselupna missilen som dödade två i Polen visar vem det är som bestämmer. I och med att Pentagon slog fast att missilen var ukrainsk, så tvingades även Zelenskyj retirera från sina tidigare  uttalanden, naturligtvis med det obligatoriska tillägget att Ryssland är skyldigt till  allt ont som händer. (Däremot är naturligtvis USA aldrig ansvarigt för blodsutgjutelse som sker med deras vapen och under deras rådgivare, t ex beskjutning med HIMARS-kanoner in i bostadsområden i Donbass.)

I ett tal i New York förra onsdagen sa Milley att både Ryssland och Ukraina kommer att inse att en militär seger är omöjlig att uppnå, och att en förhandlingslösning på konflikten skulle avsluta lidandet.

Zelenskyj kan naturligtvis inte öppet säga emot Pentagon. Han valde att polemisera genom att kräva "offentliga förhandlingar", en sorts förhandlingar som aldrig förekommit i världshistorien och inte kan förekomma. "Offentliga förhandlingar" kan inte vara annat än ett utbyte av uttalanden och deklarationer.

Att president Biden och hans försvarsminister Lloyd Austin III skyndade sig att försäkra att USA fortfarande anser att det är Kiev som ska avgöra om och när det blir förhandlingar, visar bara hur isolerat Vita huset håller på att bli.

Den nya majoriteten i representanthuset blåser redan till strid om Ukrainahjälpen.
Kongressledamoten Marjorie Taylor Green (R) skrev i går på Twitter:

"Det är djupt sorgligt att här, mellan väggarna i Kongressen, se lemlästade ukrainska soldater användas som redskap för att sätta press på vår kongress att ge surt förvärvade amerikanska dollar till Zelenskyj. Jag kräver en revision av de medel som gått till Ukraina".

Hon fick genast stöd av minst tio partikamrater. Byrån för ekonomisk säkerhet erkände i början av juli att den hade identifierat fall av försäljning av humanitärt bistånd och militära produkter som skulle ha gått till Ukraina.

CIA-chefen Bill Burns har dessutom signalerat att stödet till Ukraina måste göras beroende av om de europeiska Nato-medlemmarna tar en rimlig andel. Idag står USA för flera gånger mer dollar till Ukraina än det samlade Europa.

Lydiga Finland var igår snabbt ute och annonserade sitt största militära stödpaket till Ukraina hittills. I Sverige har varje omnämnande av ordet förhandlingar i  samband med Ukraina varit bannlyst.

Ändå vet alla, inklusive Pentagon, att det inte finns någon militär väg till  fred i Ukraina.

Stefan Lindgren

Källor: warandpeace.ru samt det lysande ryska dagliga TV-programmet "Det stora spelet", som leds av Vjatjeslav Nikonov (vars morfar var Vjatjeslav Molotov, Sovjetunionens utrikesminister under andra världskriget) och Petersburgpolitologen Michail Suslov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.