12 nov. 2022

Kurvorna som förklarar allt

GDP= BNP (Bruttonationalprodukt); USD trn = biljoner (tusental miljarder) USA-dollar.
Prognos: Kina uppnår 50 % av USA:s BNP per person 2049. Källa: IMF, Danske Bank.


Se på diagrammet ovan! Kurvorna förklarar allt! skriver journalisten Mike Whitney på unz.com.

De förklarar varför Pentagon fortsätter att skicka amerikanska krigsfartyg genom Taiwansundet och enorma mängder dödliga vapen till Taipei. De förklarar varför Washington bygger upp antiKinakoalitioner i Asien med syfte att omringa och provocera Peking.......De förklarar varför Biden-administrationen intensifierar sitt handelskrig mot Kina, och inför tunga ekonomiska sanktioner mot dess företag och förbjuder export av kritiska högteknologiska halvledare som är ”viktiga ... för praktiskt taget alla aspekter av det moderna samhället, från elektroniska produkter och transport till design och produktion av alla slags varor”. De förklarar varför Kina i USA:s nationella säkerhetsstrategi (NSS) har pekats ut som ”den enda konkurrenten med både avsikt och, alltmer, förmåga att omforma den internationella ordningen”. De förklarar varför Washington nu betraktar Kina som sin största och mest formidabla strategiska motståndare som måste isoleras, demoniseras och besegras.

Diagrammet ovan förklarar allt, inte bara de fientliga diplomatiska framstötarna som är utformade för att misskreditera och förödmjuka Kina, utan också den öppna krigshetsarpolitik som också riktas mot Ryssland. Folk måste förstå detta. De måste se vad som verkligen händer så att de kan sätta in händelser i sitt rätta geopolitiska sammanhang.

Och vad är detta ”sammanhang”?

Sammanhanget är det av ett tredje världskrig; ett krig som grundligt har planerats, anstiftats och (nu) genomförs av Washington och Washingtons ombud. Detta är vad som verkligen pågår. De allt värre våldsamheterna som vi ser dyka upp i Ukraina och Asien är inte resultatet av någon "rysk aggression" eller "ondskefull Putin". Nej. De är förverkligandet av en illslug geopolitisk strategi för att stoppa Kinas snabba uppgång och bevara Amerikas dominerande roll i världsordningen. Kan det råda något tvivel om det?

Nej, inget.

Det är därför vi upplever uppdelningen av världen i stridande block. Det är därför vi ser slutet på 30 år av globalisering och massiva avbrott i försörjningsflödena. Och det är därför Europa har kastats huvudstupa in i kallt mörker och påtvingad avindustrialisering. Alla dessa självmordsstrategier skapades för ett enda syfte, för att behålla Amerikas upphöjda plats i det globala systemet. Det är därför hela mänskligheten för närvarande är indragen i ett tredje världskrig; ett krig som är utformat för att hindra Kina från att bli världens största ekonomi; ett krig som är utformat för att bevara USA:s globala företräde. Kolla in det här utdraget från en artikel på World Socialist Web Site:

En artikel av Edward Luce i Financial Times den 19 oktober med titeln "Att hålla tillbaka Kina är Bidens uttryckliga mål" utlöste följande larm: "Föreställ dig att en supermakt förklarade krig mot en stormakt och ingen märkte det. Joe Biden inledde denna månad ett fullständigt ekonomiskt krig mot Kina – närmast ett löfte att USA skulle stoppa landets uppgång – och i stort sett reagerade inte amerikanerna ens.

"Visserligen upptar Rysslands krig mot Ukraina och inflationen på hemmaplan uppmärksamheten. Men framtidens historieskrivning kommer säkert att se Bidens utspel som ögonblicket då rivaliteten mellan USA och Kina kom ut ur garderoben."

Dessutom, förra veckan, indikerade en hög tjänsteman inom Biden-administrationen att USA förberedde nya sanktioner mot Kina inom viktiga högteknologiska områden. Alan Estevez, vice chef för USA:s byrå för handel och säkerhet, tillfrågades vid Center for a New American Security, SNAC, om USA skulle förbjuda Kina att få tillgång till kvantinformationsvetenskap, bioteknik, programvara för artificiell intelligens eller avancerade algoritmer. Estevez medgav att ett sådant förbud redan diskuterades aktivt. "Kommer vi att göra något i dessa områden? Om jag vore en vadslagningsperson skulle jag satsa pengar på den saken”, sa han...

Luce avslutade den ovan citerade Financial Times-artikeln med att förklara: "Kommer Bidens spel att fungera? Jag har ingen lust att ta reda på det. På gott och ont, världen har just förändrats med ett pys, inte en smäll. Låt oss hoppas att det förblir så."...("Bidens teknologikrig mot Kina”, World Socialist Web Site)

Återigen, titta på diagrammet. Vad säger det dig?

Det första det säger dig är att de fientligheter vi ser i Ukraina (och så småningom Taiwan), kan spåras tillbaka till en fundamental förändring i den globala ekonomin. Kina växer sig starkare. Kina är på väg att gå om USA:s ekonomi inom ett decennium. Och med tillväxt följer vissa fördelar. Som världens största ekonomi kommer Kina självklart att bli Asiens regionala hegemon. Och som Asiens regionala hegemon kommer det att kunna ”lösa regionala tvister till sin egen fördel och att avlegitimera USA:s regionala och globala ledarskap”.

Ser du problemet här?

I nästan två decennier har USA inriktat sin utrikespolitik kring en strategi för "ombalansering av krafter" kallad "svängpunkt till Asien". Kort sagt, USA avser att vara den dominerande aktören i världens mest folkrika och välmående region, Asien. Kan du se hur Kinas uppgång spräcker Washingtons plan för framtiden?

USA kommer inte att låta detta ske utan kamp. Washington kommer inte att låta sig puttas ut av Kina från de marknader som USA planerar att dominera. Det kommer inte att hända. Och om du tror att det kommer att hända, bör du tänka om. USA kommer att gå i krig för att undvika ett scenario där USA kommer att ”spela andrafiolen” efter Kina. Faktum är att det utrikespolitiska etablissemanget redan har bestämt sig för att USA ska ge sig på Kina militärt för just det målet.

vår tes är enkel; vi tror att treje världskriget redan har börjat. Det är allt vi säger. De bråk vi ser i Ukraina är bara den första salvan i ett tredje världskrig som redan har utlöst en aldrig tidigare skådad energikris, massiv världsomspännande livsmedelsosäkerhet, ett katastrofalt sammanbrott i det globala försörjningsnätverket, utbredd och okontrollerbar inflation, en stadigt växande extremnationalism och en omfördelning av världen i stridande block. Vilka fler bevis behöver du?

Och allt handlar om ekonomi. Ursprunget till denna konflikt kan alla spåras tillbaka till de seismiska förändringarna i den globala ekonomin, Kinas uppgång och USA:s oundvikliga nedgång. Det handlar om att ett imperium ersätter ett annat. Självklart kommer en övergång av denna storlek att generera tektoniska förändringar i den globala maktfördelningen. Och med dessa förändringar kommer fler flampunkter, följda av förödelse och hotande utsikter till kärnvapenkrig. Och det är precis detta som sker.

Så, hur förklarar diagrammet vad som händer i Ukraina?

Washingtons proxykrig i Ukraina är i själva verket riktat mot Kina, inte Ryssland. Ryssland är inte en likvärdig konkurrent och Ryssland har inte de ekonomiska förutsättningar som behövs för att rubba USA:s ställning i den globala ordningen. NordStream utgjorde dock en betydande risk för USA genom att kraftigt stärka Moskvas ekonomiska förbindelser med EU och särskilt med Europas industriella kraftpaket, Tyskland. Moskva-Berlin-alliansen – som varit ömsesidigt fördelaktig och nyckeln till tyskt välstånd – måste tvunget saboteras för att förhindra ytterligare ekonomisk integration som skulle ha dragit kontinenterna närmare varandra till att bli världens största frihandelszon. Washington var tvunget att stoppa detta för att bevara sitt ekonomiska strypgrepp på Europa och försvara dollarn som världens reservvaluta. Trots detta var det ingen som förväntade sig att USA skulle spränga själva pipelinen i – vad som verkar vara – historiens största industriella terroristaktion. Det var verkligen chockerande.

I grund och botten ser Washington Ryssland som ett hinder för dess "pivot to Asia"-plan för att omringa, isolera och försvaga Kina. Men Ryssland är här inte det primära hotet mot USA:s globala företräde; inte ens i närheten. Den beteckningen tillhör Kina.

Det tredje världskriget utkämpas för att hålla tillbaka Kina, inte Ryssland. Vad kriget i Ukraina avslöjar är att det – bland utrikespolitiska eliter – råder allmän enighet om att vägen till Peking går genom Moskva. Det verkar vara konsensussynen. Vad de amerikanska makthavarna syftar till är med andra ord att försvaga Ryssland så att de kan sprida sina amerikanska militärbaser över Asien. I slutändan kommer militären få order att tvinga fram Washingtons ekonomiska styre över dess nya asiatiska undersåtar. Om nu den dagen någonsin kommer.

Vi tror dock att det är extremt osannolikt att Washingtons ambitiösa plan kommer att lyckas, men vi tvivlar inte på att den ändå kommer att försökas. Tiotals miljoner människor kommer sannolikt att dö i ett desperat försök att vrida tillbaka klockan till det flyktiga "unipolära ögonblicket" och det lika kortlivade amerikanska århundradet. Det är en tragedi bortom all förståelse.

3 november 2022 

Källa: https://www.unz.com/mwhitney/the-one-chart-that-explains-everything/?utm_source=email&utm_campaign=weekly

Mike Whitney är journalist och lever i staten Washington, USA. Han skriver om politik och ekonomi för bl.a. Global Research och The Unz Review ur ett libertarianskt perspektiv.

Övers. Lennart Palm

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.