25 feb. 2022

Öppning för förhandlingar


Det ryska försvarsministeriet meddelade idag att städerna Kiev och Tjernigov har blockerats. Det betyder att Kiev inte kan nås från västra sidan som blockeras av ryska fallskärmsjägare.

Under en speciell operation i Ukraina blockerade ryska fallskärmsjägare Kiev från den västra sidan.

"För närvarande har huvudstyrkorna från de luftburna trupperna gått samman med ryska landsättningsenheter på Gostomel-flygfältet, som blockerar staden Kiev från väster," sade generalmajor Igor Konashenkov, talesman för försvarsministeriet.

Under landsättningen i Gostomel nära Kiev var mer än 200 helikoptrar inblandade. Under erövringen av flygfältet i Gostomel förstördes "mer än 200 nationalister från specialenheterna i Ukraina".

Den ryska militären avslutade också blockaden av Tjernigov, enligt uppgift utan ryska förluster.

I Lviv-regionen införs ett utegångsförbud från 22:00 till 7:00. Tidigare tillkännagavs ett sådant steg av myndigheterna i Kiev, Charkov, Dnepropetrovsk och Tjerkasy-regionerna, Zaporozje, samt Nikolajev.

Borgmästaren i Kiev Klitjko uppmanar invånarna att lägga upp lager av mat, vatten och nödvändigheter. Att gå ut på gatorna rekommenderas inte. "Fienden har tagit sig in i staden", säger han.

                                                                          * * *

President Putins talesman Dmitrij Peskov förklarade att presidenten är beredd att förhandla med Ukraina:

"I dag tillkännagav Ukrainas president Zelenskij att han var beredd att diskutera Ukrainas neutrala status. Till en början sa Vladimir Putin att syftet med operationen var att hjälpa LNR och DNR, bland annat genom demilitarisering och denazifiering av Ukraina. Och detta är faktiskt en integrerad del av den neutrala statusen."

Ryssland är redo att skicka en delegation till Minsk för att träffa sina ukrainska motsvarigheter: representanter för försvarsministeriet, utrikesministeriet och Kremls administration kan komma att ingå  i den ryska delegationen för förhandlingar med Ukraina

I östra Ukraina har LNR:s styrkor avancerat 12 km över den tidigare kontaktlinjen. DNR:s styrkor har avancerat 11 km i riktning mot Volnovacha.

Ryska försvarsministeriet meddelar att rysk militär vidtar alla åtgärder för att förhindra offer bland civilbefolkningen i Kiev. Det kommer inte att bli några angrepp i bostadsområdena i den ukrainska huvudstaden, försäkrar ministeriet.

Vladimir Putin meddelade att han är redo för förhandlingar med Ukraina.

rbc.ru 25/2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.