27 dec. 2020

Swedbank fryser vitryska konton

Personalen på sanatoriet "Belarus" i Litauen får inga löner sedan Swedbank
fryst sanatoriets konton med hänvisning till påstådda EU-sanktioner.

Sanatoriet "Belarus", som ligger i litauiska Druskininkai, har fått sina konton i Swedbank frysta med hänvisning till EU:s sanktioner.


"Ingen varnade oss i förväg, vi fick inga brev om att kontona hade frysts utan fick reda på det först efter att ha försökt göra överföringar", säger direktören för sanatoriet Ilja Jepifanov.


"På EU:s särskilda sida på Internet som listar företag under sanktion finns inte ett ord om sanatoriet i Druskininkai. Ändå kan vi inte använda företagets pengar, trots att det för de flesta av sanatoriets anställda är den enda inkomstkällan", säger Jepifanov.

Efter händelserna relaterade till presidentvalet den 9 augusti i Vitryssland, antog Europeiska unionen tre paket med sanktioner mot republiken.

Sanktionslistan som antogs den 2 oktober omfattade 40 vitryska tjänstemän.

Det andra sanktionspaketet antogs den 6 november, då EU införde restriktioner mot Aleksandr Lukasjenko och 14 höga tjänstemän.

Den 17 december införde Bryssel ett tredje sanktionspaket mot 29 personer och sju juridiska enheter.

Händelsen visar att någon (myndigheterna i Litauen, Swedbank) varit alltför ivriga att utsätta vitryska företag och organisationer för sanktioner. Uppfinningsrikedomen tycks aldrig vara så stor som när det gäller att skapa svårigheter för ett grannland som Bryssel (Nato/EU) förklarat anatema.

war & peace 23/12

2 kommentarer:

 1. Naturligtvis är det Litauen och inte EU som praktiserar maktmissbruk mot Vitryssland.

  EU är en klubb för svepskäl har vi fått lära oss. Dels har varje medlemsland veto-rätt, dels kan länderna göra som de vill utan konsekvenser (Brexit, Polsk-Ungerska tillämpning av Lissabonfördraget).

  Sen att Ryska putteriket Litauen har en mörk historia bakåt mot Vitryssland och Ryssland med pakter med Polen, Ungern har naturligtvis inget att göra med USA-finansierade oppositionsledaren med knappt 9% fick av Vitryssland fritt åka till Litauen och skrika ”exil”. Samma naturlighet föreligger i de vittnesmål från Ukrainas nuvarande säkerhetschefer att Polen och Litauen med stöd av USA finansierade massmorden i Ukraina som gnista till inbördeskriget.

  Den som kan se mönstren kan bara lägga till EU och Sverige med Swedbank till listan över imperialistiska finansiärer av statskupper och mord mot Rusiskt folk. En västeuropeisk tradition med anor från både Krolinerna, Bonnaparte och tidigare till Vikingaåldern.

  Hälsningar Alex

  SvaraRadera
 2. Vid sådana här händelser vill många läsare göra något. En mejladress eller ett telefonnunmmer så man kan sända en kommentar till någon i toppen på banken vore på sin plats...

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.