16 dec. 2020

Försvarsbudgeten höjs med 40 procent

 


Peter Pettersson, Hellvi

3 kommentarer:

 1. Det beror på hur man räknar.

  181 Miljarder ligger utanför ”försvarsbudgeten”. Enligt SVT kommer den nya ”försvarsbudgeten” vara på 89 miljarder år 2050 från dagens (2020) 60 miljarder. Personligen tycker jag man ska räkna med varenda militär investering i en militärbudget och inte hymla med saker och kalla dem för ”försvar”. Då landar Svensk militärbudget på 270 Miljarder kronor - 460% ökning, allt enligt SVT. Om vi kallar en spade för en spade så är det en militärbudget och inte en försvarsbudget enligt samma artikel, då en del av militärkostnaden är direkt kopplat till Sveriges krig i Afrika, vilket SVTs artikel avslöjar i sista stycket. Varför Sverige ska utveckla drönare för krigföring i fattiga länder i Afrika är för mig sinnessjukt.

  Källa:
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/foi-expert-om-forsvarsbeslutet-valbehovligt-men-fran-historiskt-laga-nivaer

  Hälsningar Alex S

  SvaraRadera
 2. Sakta i backarna. De 181 miljarderna fördelas på 12 år och ligger INOM försvarsbudgeten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan,

   Du får gärna tydliggöra då jag la inte ner mer efterforskning än vad SVT har gjort (man kan diskutera separat kvalitén på SVTs artiklar).

   Om det ligger inom ramen för ”försvarsbudget” utstakat på 12 år så är det ca 60+15 miljarder årligen. Är då målet 75 miljarder plus x tills man når 89 miljarder eller vad är ”försvarsbudgeten”. Det nämns också uppräkning av basen från 60 till 89 miljarder, är ”försvarsinvesteringar” inräknade i detta? Men du säger 12 år, får då inte ihop siffrorna..

   Radera

Underteckna med ditt namn.