2 dec. 2020

Ett mord riktat mot freden

En iransk regeringstalesman meddelade idag onsdag att underrättelsetjänsten har identifierat de personer som är inblandade i mordet på kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh. "Lämpliga åtgärder" kommer att vidtas.

Den iranska kärnfysikern dödades i en terroristattack i fredags. Attacken var ett bakhåll i staden Absard nära Teheran och hela 62 personer tros inblandade.

Uppgiften om att hela 62 personer tros vara inblandade i aktionen kommer från Mohamad Ahwaze, en iransk journalist som säger sig ha kommit över läckta uppgifter från myndigheterna.

Ahwaze sa att 12 medlemmar av mördarteamet, välutbildade och assisterade av "utländska säkerhets- och underrättelsetjänster", hade skickats till staden Absard, 8 mil öster om Teheran.

I denna bergsstad med 10 000 invånare har många Teheran-bor ett andra hem, och Fakhrizadeh, som var 59 år, hade sin bostad i en villa där.

Ytterligare 50 personer hjälpte till med logistiskt stöd, enligt Ahwaz. 

Teamet hade skuggat Fakhrizadeh och visste att han skulle köra från Teheran till Absard under fredagen. Attacken var planerad att äga rum vid en rondell i Absard, i början av en trädkantad boulevard som leder in i staden.

En Hyundai Santa Fe med fyra passagerare, fyra motorcyklar och två prickskyttar väntade på honom vid bakhållsplatsen, där fanns också en sprängämnesfylld Nissan-pickup.


En halvtimme innan Fakhrizadehs konvoj anlände avbröts elen till området, rapporterade Ahwaze.

Teamet var på plats när den första bilen passerade en rondell.

När den tredje bilen passerade exploderade Nissan-pickupen. Explosionen skadade elstolpar och ledningar, enligt en TV-rapport från området under fredags ​kvällen.

Explosionen från bomben var så kraftig att splitter spreds minst 300 meter, enligt den statliga TV:n.

Den andra bilen, med Fakhrizadeh, besköts sedan av de 12 mördarna, inklusive de båda prickskyttarna.

Attentatsmännen öppnade sedan eld mot samtliga bilar och en intensiv strid utbröt, enligt Sepah Cyberi, en social mediekanal anknuten till Irans Islamiska Revolutionsgarde.

Ahwaze twittrade: ”Enligt iranska läckor drog ledaren för mördarteamet ut Fakhrizadeh ur hans bil och sköt honom till döds.”

Attentatsmännen försvann sedan oskadda, enligt Ahwaze.

Invånare i staden berättade för den statliga TV:n att de hörde ljudet av en stor explosion följt av intensiv automateld när Fakhrizadehs livvakter besvarade attentatsmännens eld.

De visste att mannen de skyddat i flera år hade varit Mossads främsta mål.

 En polishelikopter landade i området för att transportera Fakhrizadeh och andra till sjukhus, enligt en video som lagts ut på nätet av en invånare som också berättar att ”flera personer omkom”.

Forskarens död har lett till spänningar i regionen sedan Iran anklagat Israel för att försöka provocera fram ett krig genom att döda forskaren - som den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu en gång på en presskonferens pekade ut med orden: 'Kom ihåg det namnet'.
Israels premiärminister Benjamin Nethanyahu manade 2018 sina underlydande att lägga
namnet Fakhrizadeh på minnet.

 Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei kallade på lördagen Fakhrizadeh ”landets mest framstående kärnkrafts- och försvarsforskare”. Khamenei - som har sista ordet i alla statliga frågor – tillade att Irans första prioritet efter mordet var ”att straffa gärningsmännen och de som beställt modet.”

I ett inlägg  betecknade den före detta CIA-chefen John Brennan mordet som en ”kriminell” handling och kallade det ”mycket hänsynslöst”.Brennan var chef för CIA från 2013 till 2017 under Barack Obama.

President Hassan Rouhani sa i ett TV-tal på lördagen att Israel var skyldigt och att Iran skulle hämnas mordet på Fakhrizadeh vid ”en lämplig tidpunkt”. Rouhani sa: ”Vårt folk är klokare än att falla i den sionistiska regimens (Israels) fälla”. ”Iran kommer garanterat att svara på vår vetenskapsmans martyrdom vid rätt tidpunkt.”

Fredagens attack kom också bara några dagar före 10-årsminnet av mordet på den iranske kärnkraftsforskaren Majid Shahriari.

Israel har länge misstänks för att ha genomfört en serie riktade mord på iranska kärnfysiker under nästan tio år. Före Fakhrizadeh har minst fuyra andra  iranska kärnfysikern som mördats i terrordåd. 

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu pekade 2018 ut Fakhrizadeh-Mahabadi som chef för det iranska atomforskningsorganet SPND. Israel som i hemlighet utvecklat egna kärnvapen utmålar Irans forskning som ett hot mot regionen.

Försvarskällor har berättat för New York Times att Trump bett om olika alternativ att bomba Iran,  sannolikt riktade mot Irans främsta anläggning anläggning avsedd för urananrikning, Natanz.

I en del media uppges att Mohsen Fakhrizadeh stod under FN-sanktioner, vilket naturligtvis skulle kunna användas för att ge mördarna ett sken av legitimitet.

I verkligheten hävde FN alla sanktioner mot Iran 16 januari 2016. USA lämnade därefter på beslut av Trump kärnteknikavtalet med Iran men försökte ändå så sent som 19 september att använda den s k snapback-paragrafen som automatiskt skulle återinföra sanktionerna om Iran på någon punkt bröt mot avtalet.


Emellertid anser de övriga fyra ständiga medlemmarna av säkerhetsrådet att USA inte har någon rätt att utlösa snapback-paragrafen eftersom man lämnat det s k JCPOA-avtalet.

USA:s tillträdande president Joe Biden säger att USA kommer att återinträda i JCPOA-avtalet och därefter försöka förhandla om det. För mördarna var det tydligen viktigt att slå till medan USA som enda medlem i säkerhetsrådet tillämpar fullskaliga sanktioner mot Iran.

Förhoppningen att förhindra en avspänning med Iran skiner igenom dådet.

red


Källor: informationclearinghouse.info/55973.htm, Mehr Agency  2/12,
https://www.aljazeera.com/news/2020/9/20/us-claims-un-sanctions-on-iran-reinstated-the-world-disagrees

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.