3 apr. 2020

USA svarar på pandemin med hot och sanktioner

USA utlovar en belöning på 15 miljoner dollar till den som kan bidra till att gripa Venezuela laglige president.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har begärt en "omedelbar global vapenvila" i världens pågående ca 40 lokala krig för att istället fokusera på kampen mot Covid-19.
Han har vädjat om att "avstå från sanktioner som kan undergräva ländernas förmåga att svara på pandemin."

Men Washington lyssnar inte.

Förfrågningar från Venezuela och Iran om akutlån från internationella valutafonden, IMF, för att köpa medicinsk utrustning har blockerats genom amerikanska ingripanden.

För bara en månad sedan tillkännagav Pompeo att sanktionerna mot Iran skulle ökas ytterligare. Sanktionerna hindrar överföringar av pengar. De gör det omöjligt för Iran att importera den medicinska utrustning som landet brådskande behöver för att motverka epidemin.


Även om USA förnyade de undantag från sanktionerna som gör det möjligt för Irak att importera el och gas från Iran, så är undantaget nu begränsat till endast 30 dagar. En tredjedel av Iraks elektricitet importeras från Iran och om undantaget inte förnyas kommer landets sjukhus att mörkläggas just när epidemin kommer att nå sin topp.


Delar av Trump-administrationen pressar till och med på för att utvidga kriget mot påstått iranskledda styrkor i Irak:

Pentagon har beordrat de militära befälhavarna att planera för en upptrappning av det amerikanska kriget i Irak och utfärdade ett direktiv förra veckan om att förbereda en kampanj för att krossa en iranstödd milisgrupp som hotat med fler attacker mot amerikanska trupper.

Men USA:s högsta befälhavare i Irak har varnat för att en sådan kampanj kan bli både blodig och kontraproduktiv och att den kan utvecklas till ett krig mot Iran.

Några av de högsta tjänstemännen, däribland utrikesministern Mike Pompeo och Robert C. O'Brien, den nationella säkerhetsrådgivaren, har drivit på för hårdare åtgärder mot Iran och iranstödda styrkor - och ser en möjlighet att passa på att slå ut de iranstödda milisgrupperna i Irak just nu när Irans ledare distraheras av pandemikrisen i sitt land.

Militära ledare, inklusive försvarsminister Mark T. Esper och general Mark A. Milley, ordförande för USA:s högsta militärledning, har varnat för en större militär upptrappning som de menar kan ytterligare destabilisera Mellanöstern vid en tidpunkt då president Trump har sagt att han hoppas kunna minska antalet amerikanska trupper i regionen.

Planen är galen. Man kan inte "krossa" Kataib Hezbollah och andra irakiska shia-grupper som Iran hjälpt bygga upp under kriget mot "islamiska staten" (ISIS). Dessa grupper är knutna till politiska partier med djupa rötter i det irakiska samhället.

Frankrike, Italien och Tjeckien har börjat dra sig ut från Irak. Danmark lämnar också och Storbritannien tar hem 50 procent av sin styrka. Det finns mindre än 5 000 amerikanska soldater i Irak och ett krig mot Kataib Hezbollah kan mobilisera hundratusentals irakier för att slåss mot den amerikanska ockupationen. Ett sådant krig skulle också dra in Iran och USA skulle helt säkert förlora det.

USA har för närvarande två hangarfartygsgrupper i Arabiska havet för att hota Iran. Men dessa fartyg gör ingen nytta just nu. De är "kryssningsfartyg med vapen". Kärnkraftsdrivna femmiljarderdollars smitthärdar för nya utbrott av coronavirus. Två amerikanska hangargrupper i Stilla havet är redan ur drift på grund av stora virusutbrott ombord. Det är bara en tidsfråga innan de andra hangarfartygen följer efter.

Det är inte bara Irak och Iran som USA har i sitt sikte. Det amerikanska utrikesdepartementet sänkte sina bidrag till hälso- och sjukvård i Jemen just när behovet där blivit som störst:

Tjänstemän vid Förenta staternas byrå för internationell utveckling har. enligt Washington Post, påstått att beslutet att stoppa finansieringen gör undantag för ”kritisk, livräddande verksamhet, inklusive behandling av undernäring liksom vatten-, sanitets- och hygienprogram som syftar till att hålla människor friska och förhindra sjukdomar”.

Men biståndsarbetare kommenterade att byråns undantag inte inbegrep fortsatt finansiering av grundläggande sjukvårdsprogram, som är starkt beroende av utländskt bistånd, och verkade inte ta hänsyn till vad som kan hända när coronavirus börjar spridas.
Men för utrikesdepartementet räckte det inte att bara fördärva Mellanöstern utan man förnyade nu också sitt angrepp på Venezuela. I torsdags åtalade justitiedepartementet president Nicolas Maduro och 14 tidigare eller nuvarande tjänstemän för ”Narkotikaterrorism, korruption, narkotikahandel och andra brott”. En belöning på 15 miljoner dollar utlovades för Maduros gripande.
Åtalsakten påstår att Maduro samarbetat med colombianska knarkkarteller för att smuggla kokain genom Venezuela.

Men här är en karta över smugglingsvägarna från det USA-allierade Colombia där det mesta av kokainet produceras. Den visades under ett kongressförhör. Vad som smugglas genom Venezuela utgör som synes bara en bråkdel jämfört med det enorma knarkflödet som kommer via Stilla havet.


Den som skrev och undertecknade åtalet gjorde emellertid ett stort misstag. Bland de åtalade ingick Clíver Antonio Alcalá Cordones, en före detta general i de venezuelanska väpnade styrkorna, och en belöning på 10 miljoner dollar sattes för hans huvud.

Alcalá Cordones är ingen vän till Maduro. Han gick i pension 2013 när Maduro valdes efter att Hugo Chávez dött. Alcalá Cordones flydde till Colombia där han stödde den av USA utvalde clownen Juan Guaidó som självutnämnd president i Venezuela.

Efter justitiedepartementets åtal mot honom gick han ut offentligt och avslöjade att han varit inblandad i kupplaner till stöd för Juan Guaidó.

Alcalá har nyligen varit inblandad i en ny komplott mor Maduro-regeringen. Den 24 mars beslagtog colombianska myndigheter en lastbil full av vapen och militär utrustning, inklusive 26 automatkarbiner, att till ett värde av 500 000 dollar. Venezuelanska underrättelsetjänster kunde koppla vapnen till tre läger i Colombia där paramilitära grupper av venezuelanska desertörer och amerikanska legosoldater tränar för att genomföra attacker mot Venezuela. Enligt Venezuelas kommunikationsminister Jorge Rodríguez planerade dessa grupper att dra nytta av COVID-19-pandemin för att attackera militära enheter och plantera ut bomber. Han kopplade också grupperna till Alcalá.

Dessa anklagelser visade sig vara korrekta, eftersom Alcalá i en video, som han publicerade online några timmar efter åtalet, medgav att vapnen låg under hans befäl. Han erkände vidare att vapnen köpts med pengar som han fått av Juan Guaidó, med vilken han ska ha skrivit ett kontrakt. Dessutom hävdade Alcalá att operationen var planerad av amerikanska rådgivare, vilka han förmodligen träffat åtminstone sju gånger. Alcalá påstod också att Leopoldo López, grundaren av Guaidós parti Voluntad Popular, och som rymde ur husarrest under Guaidós upprorsförsök den 30 april, hade full kunskap om terrorkomplotten.

Som ett resultat av dessa videor har Venezuelas riksåklagare öppnat en förundersökning mot Juan Guaidó för försök till statskupp.

USA sabbade det hela genom att åtala en man som var villig att hjälpa den utvalde clownen och genom att inte informera honom innan åtalet kom ut. Mannen flippade sedan ut och blåste i visselpipan. Detta hotar nu hela den oppositionsplan som USA kokat ihop med Guaidó och männen bakom honom.

På fredagen beslutade Alcalá Cordones att det var osäkert för honom att stanna i Colombia. Han "begärde ett möte" med den amerikanska narkotikabekämpningsadministrationen (DEA) och överlämnade sig. Han utlämnades till New York och kommer nu att bli ett "vittne" mot Maduro som han från början motsatt sig offentligt.

Detta kaos skapades med all sannolikhet av Elliott Abrams, den neokonservative amerikanske specialrepresentanten för Venezuela. Abrams har en stor talang för att röra till saker.

Den amerikanska utrikespolitiken har under krisen varit helt sanslös. USA retade upp Kina, den största tillverkaren av nu snabbt behövda masker och mediciner, genom att kalla viruset "Wuhan-viruset" eller "kinaviruset", en dumhet som slutade först efter ett telefonsamtal mellan Trump och Xi Jinping. USA förargade också Tyskland när det försökte köpa ensamrätt för ett potentiellt vaccin som utvecklas där. Begäran om stöd från flera av USA:s europeiska allierade lämnades obesvarade medan Kina och Ryssland mobiliserade för att hjälpa över 80 länder. Samtidigt fördömde Pompeo häftigt Italien för att ha tagit emot kubansk medicin och kubanska läkare.

Det kommer att bli mycket dyra efterräkningar för detta när pandemin är över. USA har exponerat sig som en opålitlig allierad, som en krigshetsande idiot som inte väjer för att skada sitt eget bästa och som inte klarar av att hjälpa sina egna medborgare.

Kina å andra sidan har besegrat epidemin hemma och hjälper nu att besegra den överallt där man kan. Detta kommer att bli Kinas århundrade.

https://www.moonofalabama.org/2020/03/in-a-time-of-crisis-us-foreign-policy-gets-worse.html#more

2 kommentarer:

  1. Kokainrutterna är talande. Hur skulle den övre medelklassen i USA klara sig utan sitt kokain. Ett ytterligare skäl till att favorisera Colombia. Radan i Ukraina lär i veckan ha släppt svartmyllan fri för agrobusiness att köpa upp. IMF tackar med nya nödlån. Det är så en slipsten ska dras.

    Svenskar med Minnesota-släktingar(och andra) skall söka Michael Osterholm på YouTube. Framstående expert på virusspridning. Sakkunnigt,lågmält och informativt.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra och klargörande artikel! Att Sverige under senare år allierat sig allt mer med ett USA som nu visar sig helt opålitligt som allierad är skandal Och det är inte SD som varit drivande i denna politik utan S!
    Detta århundrade kanske blir Kinas men jag hoppas inte på samma sätt som det varit USAs. Målet måste vara en värld där alla länder är viktiga.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.